Městečko u vody

Městečko u vody https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57545/bmid_mestecko-u-vody-GtJ-57545.png 5 61 8

Přidat komentář

Hanouch072
02.04.2024 5 z 5

Miluju film Postřižiny a tato trilogie se skládá z Postřižin, Krasosmutnění a Harlekýnových milionů. Moc pěkná kniha, byla jsem překvapená, že Postřižiny byly skoro slovo od slova jako film, to se podle mne moc nestává, aby režisér uchopil film přesně podle knihy.

Lumír23
11.01.2020 5 z 5

Znovu čteno po letech, zase radost z vyprávění, obrazů, obratů... Tato kniha je úžasná. Ale je také nutno ji chtít chápat, chtít pochopit popsané ve smyslu čistoty.


DominaCZ
14.08.2018 2 z 5

Oj, jasně že nemohu chápat tak úžasného autora, jakým B.H. dle lidiček je.

Jeho filmová díla jsou u mne hluboko v mínuse pro neustálé okázalé zburaňování obyvatel, takže je logické, že mne kniha o popisu zabíjačky a mazáním se krví, kterému se všichni uvolněně smějí, i páni radové, prostě nemůže nadchnout.
Taky mě vytáčí jeho nekonečné věty spojené neustálým A.

Jediné, co se tady dá snést, je vyprávění z pohledu kluka a místo, které ušlo, byl part o kočkách.
To je ale tak vše.

Nelíbí se mi to neustálé figurkování lidí aneb v ději budeme mít co největší panoptikum divných lidí. Něco jako Nerudovy Povídky malostranské, ale ten to uměl líp.
Prostě nelíbí no.

druzickaster
17.11.2017 5 z 5

Od mala jsem považoval Postřižiny za geniální film, kniha je předčí, vjemy jsou silnější. Krasosmutnění, nádhera, popis světa dospělých dětskýma očima je vždy dojemný a v tomto případě to platí dvojnásob, krom toho jsem se u vyprávění královsky bavil. Harlekýnovy miliony, jsem rád, že jsme tuto část četl až jako dospělý člověk, je melancholická, ale zaryje se pod kůži a donutí člověka přemýšlet a o to šlo.
Za mně bych dal * klidně i 10 pokud by to bylo možné.

Hrefna
14.05.2015 4 z 5

Postřižiny - jsou úžasné, plné milého humoru, přečetla jsem je jedním dechem. Nejlepší díl trilogie.
Krasosmutnění - ukazuje dospěláky z Postřižin v celku nelichotivém světle dětských očí. Neznat je z filmu, tak je vidím jako ještě větší bandu bláznivých pošetilých lidiček neschopných výchovy potomka. Kniha si stále zachovává humor a nadsázku a její čtení bylo příjemně stráveným časem.
Harlekýnovy miliony - poslední díl trilogii byl pro mě utrpením, přečetla jsem ho skoro se sebezapřením. Hrabal se v něm snaží předat tolik myšlenek, pocitů, vjemů, že je jimi čtenář úplně zahlcen. Je patrné, že tento díl psal v pozdějším věku. Cený pro mě byl náhled do myšlení starého člověka, který čeká jen na svůj konec. Vzpomíná, rekapituluje a přemýšlí o světě tehdejším i nynějším.

Rup
30.05.2014 5 z 5

Úžasná pozorovací schopnost, poetická duše, bohatá fantasie, květnatá mluva - co více si přát. Prostě pábitel.

Kat123
22.06.2012 5 z 5

Srdeční záležitost. Postřižiny jsou nejlepší povídkou :)

WEIL
26.06.2011 5 z 5

První kniha, kterou jsem od Hrabala četl, bylo to v létě, už jsem o něm do té doby hodně slyyšel a rád jsem se ponořil do první novely Postřižíny. A kouzlo Hrabalova světa mě osvítilo..