Messalina

Messalina https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/120130/bmid_messalina-Sqk-120130.jpg 4 40 15

Historický román z antického Říma v 1. století našeho letopočtu popisuje konec Julsko-Claudijské dynastie, jejímž významným členem byl i císař Claudius. Autor si za hlavní postavu románu vybral Messalinu, jednu z Claudiových manželek. Kniha začíná za posledních dní hrůzovlády Claudiova šíleného synovce Caliguly. Dospívající Messalina se rozhodne, že přijme nabídku k sňatku od stárnoucího Claudia. Po Caligulově násilné smrti se Claudius stává císařem, Messalina se mění v cílevědomou intrikánku s nymfomanskými sklony a pokouší se ovládat císařství. Claudius dlouho nic netuší, ale nakonec jsou sečteny i Messalininy dny... Popisný historický román se pokouší stavět na přesných historických faktech. Messalina jako hrdinka lákala autora především díky svému pestrému sexuálnímu životu a intrikánství, a jejím prostřednictvím se snažil vyvolat barvitou a autentickou představu sexuálních zvyklostí aristokratické společnosti ve starém Římě.... celý text

Pejuška
Pejuška
27.01.2021 4 z 5

Ze začátku mě knížka vůbec nebavila, jsem si říkala, zda ji dočtu či nikoliv. Přemohla jsem se a udělala jsem dobře. Nakonec mě děj vtáhl, dozvěděla jsem se něco nového.
Je mi líto Messaliny, vlastně císař Caligula z ní udělal to, co udělal. Krutou ženu, která touží po pomstě a zároveň i po silné lásce. Tu nakonec přece jen našla, ale dlouho se z ní neradovala. Lidé, kterými byla obklopena, jí nakonec podrazili. Neříkám, že neprávem, navzájem mezi sebou měli různá tajemství, ale když už se konečně rozhodla jednat čestně, tak bylo pozdě.

veronika1998
veronika1998
19.06.2020 3 z 5

Kniha mě rychle vtáhla do děje. Příjemné počtení o Messalině. V průběhu čtení jsem si k tomu vyhledávala informace. Knížku beru jako průměrnou, dobrou.


Kozel65
Kozel65
15.08.2018 3 z 5

Knížku jsem nakonec přečetla; baví mě totiž porovnávat, jak si různí autoři obalí "kostru" historických pramenů do příběhu... Nene, tenhle styl mě příliš nebral. Jazyk vyprávění na mě působil trochu zatuchle a vyumělkovaně. Příběh však byl soudržný a nepostrádal vyvrcholení a rozuzlení, jakkoli počínání hrdinky je nesympatické, sobecké až sebedestruktivní, ale taková Messalina pravděpodobně skutečně byla....

Pavelpi
Pavelpi
12.08.2018 3 z 5

Nic moc,čekal jsem od toho daleko víc.Tohle je ale naprostý průměr.V porovnání s jinými knihami o tomto období to jednoznačně prohrává.

Edward52
Edward52
23.06.2018

Dobrý a velice zajimavé čtení

nase_zuzu
nase_zuzu
05.04.2018 3 z 5

Ale jo, docela pěkná knížka. Je čtivá. Samé intriky :-)

lucie0942
lucie0942
14.08.2017 2 z 5

Popis na zadní straně obalu, díky, které jsem si knihu koupila: "krutá a mocná žena, známá nymfomanskými sklony a neumírající touhou po pomstě. Román je protknut historickými fakty i nádechem erotické atmosféry"......hmmm, jooo, tak ten nádech jsem tam teda vůbec necítila :-D Miluji erotické romány, po přečtení Lady Caligully jsem marně doufala, že Hříšná Messalina bude psána ve stejném duchu. U Césara, ono tomu tak nebylo!!!! Intriky, lži a vraždy!!! Vyklubal se z toho zajímavý historický román. Nebyl špatný, to v žádném případě, ale můj šálek kafe to nebyl.

Atanone
Atanone
05.06.2017 4 z 5

Knihu jsem už kdysi četla a tehdy se mi moc líbila. Mladá srdce planou pro lásku (i když všechna mladá srdce to tak neberou) a obzvlášť ta nenaplněná je dojímá. S lety přichází vědomí,že jsou i jiné věci na světě a že všechno se omluvit nedá (i když všechna starší srdce to tak neberou) a že v 99% situací (ne-li přímo 100%) máme vždy volbu,kterou cestou půjdeme.
Období římského císařství je natolik zdokumentované,že se naštěstí spisovatelé musí držet jakés-takés linie,pokud nechtějí,aby jejich knihy byly označeny za brak. Takže tu máme příběh mladičké a krásné dívky,kterou osud vynese na nejvyšší možné místo,jakého mohla dívka její doby dosáhnout. Může bez problémů sáhnout po všem,po čem sáhnout chce a ona to také dělá. A následně za to i zaplatí. To je pro mě uvěřitelný příběh a klidně to tak mohlo být. Zatímco před lety mě dojal příběh ubohé (...?) Messalliny, tentokrát jsem si našla spoustu jiných okrajovějších postav,díky nimž mě kniha zase bavila.
Trošku mi vadí poněkud zastaralý jazyk. Ne že bych s tím měla problém,ale myslím,že zbytečně sráží knihu někam do prvorepublikových románů o "svedených a opuštěných".
Musím převelice pochválit LK,díky kterým se mi úspěšně zmenšuje životní prostor za - v tomto případě- velmi milou cenu.

GepardLady
GepardLady
24.01.2017 4 z 5

Ať žijou levné knihy! Dřív v nich končily nekvalitní a neprodejné knížky a dneska tam člověk sežene takové klenoty, jako je třeba Hříšná Messalina. Koupila jsem si ji spíš do počtu a obávala jsem se nějakého lascivně laděného čtení, ale když jsem zjistila, že kniha poprvé vyšla někdy r. 1934, říkala jsem si, že to snad nebude žádná "pornografie". A není. Je to napínavý historický a psychologický román, při kterém mi tuhla v žilách krev spíš u drsnějších scén s Caligulou, ale naštěstí autor se v detailech nevyžívá, takže mi ani ty dojem nezkazily.

Ranuncul
Ranuncul
15.01.2017 2 z 5

Mám ráda knížky odehrávající se v Římě,ale z Messaliny jsem teda nějak nadšená nebyla.Za to jak dopadla si mohla z velké části sama.

Bára...
Bára...
24.11.2016 5 z 5

Skvela knizka. Vrele doporucuji. Hlavni hrdinku jsem obcas milovala , obcas nenavidela ale vzdy jsem ji nakonec odpustila. Moc napinava knizka od ktere jsem se nemohla odtrhnout

orinka3
orinka3
14.05.2016 5 z 5

Kdo hledá erotické pikantérie, bude zklamaný. Kniha líčí Messalinu jako oběť. Nebýt nepříznivých okolností, mohl se její život odvíjet docela jinak. Claudius je zde podáván jako senilní stařec, žijící ve vlastním světě a v rukách intrikujících poradců je vlastně také obětí. Smutný příběh. Kvalitní četba, nenudí a přesto, že jde o dávnou historii, je stále živá a současná.

bareva
bareva
15.06.2015 4 z 5

Tak trochu mi přijde, že kniha není tak hříšná, jak název napovídá. Škoda. Jinak se velice dobře četla.

Thyrsa
Thyrsa
04.01.2015 5 z 5

Pro mě naprostá špice :). Autentické, dokonalá atmosféra :)

Lusinkaoko
Lusinkaoko
07.03.2012 5 z 5

Zajímavá kniha, luxusně popsané nejrůznější detaily, čte se jedním dechem. Určitě doporučuji.