Kouzelník Merlin

Kouzelník Merlin https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/138124/bmid_kouzelnik-merlin-xTX-138124.PNG 4 135 21

Merlin série

1. díl >

První díl z trilogie o kouzelníku Merlinovi. Historický román situovaný do Anglie v 5. století vypráví ústy legendárního kouzelníka Merlina o událostech před narozením bájného krále Artuše. Autorka nechává Merlina vzpomínat na jeho smutné dětství, dospívání a počátky jeho budoucích úspěchů. Líčí Merlina jako člověka s magickými a prorockými schopnostmi, jako pomocníka krále Ambrosia v boji za sjednocení Anglie, i jako svérázného filozofa. Zároveň ale s úsměvem odhaluje, v čem spočíval zdroj jeho znalostí a někdy tragikomický následek jeho předpovědí. Kniha končí početím chlapce Artuše, který se má podle Merlinovy předpovědi stát sjednotitelem a králem celé Británie. Svěží román, nepřetížený mystikou, který s nadhledem přibližuje současníkům dávnou legendu a zajímavé historické údobí.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Český spisovatel
Originální název:

The Crystal Caves , 1970


více info...

Přidat komentář

Deia
03.04.2024 4 z 5

Túto trilógiu som si už chcela dávno prečítať, keďže obdobie artušovských legiend ma fascinuje. Mala som trošičku obavy, keďže sa jedná o staršie dielo (a ja si v tomto neviem pomôcť), ale nenaplnili sa, príbeh sa mi od začiatku páčil. Začína neľahkým Merlinovým detstvom a ukazuje jeho formovanie sa na čarodeja, aj keď to nie je presné, keďže nejaké čary sú tu v pozadí, Merlinove nadprirodzené schopnosti sa skôr prejavujú akýmisi víziami. Za mňa tu mohli byť aj nejaké kúzla, ale možno v ďalších častiach sa dočkám. Ináč ma to veľmi bavilo, začínajú sa mi páčiť také historické romány z dávneho obdobia, aj keď sa jedná skôr o historickú fikciu. Ale snáď aspoň čiastočne vychádza z nejakých reálií a približuje, ako ľudia žili v danom období. Miestami boli popisy až príliš detailné, ale to mi veľmi nevadilo, aj keď spočiatku som mala problém sa začítať. Ale akonáhle Merlin trošku dospel, tak sa mi to hneď čítalo lepšie. Dej potom nabral aj väčší spád, dočkali sme sa aj nejakých bojov. No a časť končí na začiatku Artušovho života, takže som veľmi zvedavá čo bude ďalej a či tam budú vystupovať aj ďalšie známe postavy tohto obdobia.

boxas
10.12.2023 5 z 5

Merlin je jedním ze tří největších kouzelníků světové literatury - tedy společně s Gandalfem a Harry Potterem.
Jeho příběhy rozhodně stojí zato si přečíst, a tak se s ním, Merlinem, seznámit.
Knihy Mary Stewartové k tomu tvoří velice solidní základ.


Atuin
02.10.2022 5 z 5

Moc pěkný jazyk, moc pěkně vykreslené prostředi, je zkrátka vidět že kniha vyšla v r.1970. Sága určitě nezklame a je vhodná kdo tyto prvky baví, jak dobou, tak oživením postav autorka vás umí dostat dovnitř.

strana1-100
27.09.2022 5 z 5

Nenacházím nic, co by měl tento román mít, aby byl ještě lepší. Sympatický hlavní hrdina, dobrodružství, vize a neobvyklý Merlinův život a zároveň příjemné seznámení s anglickými legendami, které znám jen útržkovitě.
I když by pro mé zaujetí stačil příběh Merlina samotného, otvírá nám na konci tohoto dílu cestu k legendě největší - král Artuš byl právě počat, jak si bohové přáli.

Opatov
19.02.2022 5 z 5

Nádherný příběh Merlina, který zprvu vyrůstá bez otce. Teprve později se setkává s Ambrosiem a poznává otce. Od dětství má vidění a jeho moc stoupá, což mu logicky přináší i nepřátele. Krásná knížka, která se čte sama... Doporučuji.

Praevka
26.01.2022 5 z 5

Poprvé jsem Merlina četla někdy na základce. Už tehdy se mi kniha moc líbila - čte se dobře a příběh je zajímavý. Pár míst děje mi tenkrát nedávalo moc smysl, přeci jen o artušovské legendě ani historii Velké Británie jsem neměla valné ponětí... Podruhé jsem Merlina četla ke konci střední, kdy už jsem se líp orientovala a knihu si o to víc užila. A jak se říká - do třetice všeho dobrého. Toto je jedna z knih, která se dá číst stále dokola.

Gabča67
09.02.2021 5 z 5

Tento ,,poklad" mi ležel nepřečtený v knihovně více jak 25 let.

lencin
24.08.2020 5 z 5

Čtivý a poutavý příběh kouzelníka Merlina, Anglie, 5.století.
Dětství parchanta (otec Ambrosius se mu "představil" až ve 12 letech).
Velmi barvitě popsané. Kouzelník jednoho boha. Vidiny a věštby.
(2006).

SSTknihy
26.06.2020 4 z 5

Skvěle zpracovaný příběh legendy o zrození krále Artuše. V popředí této ságy stojí legendární kouzelník Merlina. Příběh začíná v době, kdy mu bylo teprve šest a do mocného kouzelníka měl ještě hodně daleko. Přes jeho dětství a dospívání se dostaneme až k jeho spojení s králem Ambrosiem, bitvám za spojení Anglie a nakonec i Merlinově úloze při zrození krále Artuše. Pokud vás tenhle žánr baví, pak je tahle sága to pravé.

Iwy
29.01.2020 5 z 5

Dílko, ke kterému se už roky opakovaně vracím… a pořád mě to baví. A je šumák, jestli jde jen o legendu, příběh je strhující, postavy i děj vyznívají živě a jako u každé dobře podané fikce čtenáři vrtá hlavou, jestli na tom přece jen není něco pravdy. Kniha, u které se občas přistihnu, že přeskakuji řádky s popisem krajiny nebo místa, protože oči spěchají, aby už se dozvěděly, co bude dál – a to je škoda, protože autorka vypráví krásným jazykem (poklona skvělému překladu). Zrovna čtu po xté, jsem u 3. dílu a domácí práce váznou, zase mě to jako vždycky pohltilo… Celá trilogie je výborná, 4. navazující díl už oproti tomu tak dobrý není, aspoň co si pamatuji, uvidíme.

petr_
02.01.2020 5 z 5

Je to pěkně napsaný příběh, jak se mohl stát. Nevyskytují se tam žádní bohové, ale stávají se zázraky a věštby. Kouzelník Merlin zde nevystupuje jako mocný čaroděj ale jako služebník boha a čeká až je vyzván k činu. Knížku jsem přečetl mnohokrát a rád se k ní vracím.

termitovo
01.04.2019 3 z 5

Takový místy rozvláčný a ne moc uvěřitelný.

Kozel
29.01.2019 2 z 5

Artušovské legendy....a Merlin. Vlastně ani není potřeba něco zvlášť dodávat. Tahle dvě jména fungují (alespoň pro mě) dostatečně silně, abych sáhl po knižním zpracování, když se naskytne příležitost. Mary Stewartová svou trilogii začíná pěkně od začátku zrozením bájného kouzelníka, proroka, technika Merlina (skoro takového Rogera Bacona), který vypráví svůj životní příběh příjemně prolínající legendy s historickými reáliemi. Pravda, ne vždy mě autorčin styl dovede úplně strhnout, ovšem pak dojde na konkrétní situace - první Merlinova vize, setkání Merlina s Ambrosiem a návrat do Anglie, má nanejvýš oblíbená předpověď s dvěma draky, Uther a famózní dramatický závěr s Artušovým zplozením za bouřlivé (přírodou i lidsky) noci na Tintagelu nebo samotné prostředí Walesu, Irska a Anglie. Nelze jinak než co nejrychleji otevřít druhý díl...

a.k
23.08.2018 5 z 5

Podmanivý příběh malého Merlina, který navzdory útrapám svého původu objevuje své schopnosti a učí se u poustevníka ovládat své magické dovednosti.
Velmi čtivé a poutavé vyprávění o době, která předcházela narození budoucího krále Artuše.

trudoš
15.01.2017 5 z 5

Románové zpracování artušovského cyklu od Mary Stewartové je ve světě považováno za klasiku. Na začátek je důležité upozornit, že celá trilogie se motá především kolem Merlina, který nám svými slovy předkládá příběh svého vzestupu i pádu. Věrně vykresluje obraz tehdejší Británie a svou neopomenutelnou roli při formování nejslavnější anglické legendy - krále Artuše.
Víc než klasickou fantasy ovšem připomíná celá trilogie historickou fresku. Autorka se snaží vyvarovat magie i kouzelných bytostí a naopak vycházet ze starověkých souvislostí, ovšem neznamená to, že by na fantastiku zanevřela úplně. Trochu úmorná je v popisech krajin, dobového odívání či všedního života a opomenout nemůžu ani románově vyhrocené emoce, které především u druhého a třetího dílu evokují scénář telenovely. Dlužno dodat, že to však funguje bezchybně a jakmile si čtenář přivykne stylové rozvleklosti, má jej spisovatelka na lopatě. Osobně pak považuji první knihu za to nejlepší, co bylo o Merlinovi vůbec kdy napsáno.

BarbRyc
04.01.2017 4 z 5

Tuto knížku jsem začala číst, protože jsem měla chuť dozvědět se něco víc o příběhu krále Artuše a Kouzelník Merlin byl prvním dílem několika sérií od různých autorů, kteří se Rytířům kulatého spolu a spol. věnují. I když (jak název napovídá) pojednává tento první díl o dětství a mládí Merlina a ne o samotém Artušovi, čtení mě moc bavilo. Rozhodně se moc těším na další pokračování.

evionka
06.02.2016

Knihu jsem četla na základě seriálu, který sleduji. Musím říct, že jsem byla mile překvapena. Vřele doporučuji.

lara25
15.01.2016 5 z 5

Úžasný barvitý příběh. Udělal mi radost.

romankrasa
03.10.2015 4 z 5

Vždycky mne zajímaly záhady. A ty, které se točily okolo svatého grálu, Artuše a Merlina mám opravdu moc rád. I film "Merlin" patří mezi můj oblíbený. A nejinak je tomu u tohoto románu, který mapuje Merlinův život od jeho samotných počátků. Skvěle popsané scény a Merlin se stal ještě oblíbenějším

Ben Nevis
08.11.2012 5 z 5

Tento Merlin se mi moc líbil. Méně pohádek, kouzel a čar, víc historie. Jedno z lepších zpracování artušovských legend.

Kdysi dávali v televizi i seriál Křišťálová jeskyně.