Merendy v zástěře: Úsporná kuchařka pro dceru

Merendy v zástěře: Úsporná kuchařka pro dceru https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480168/bmid_merendy-v-zastere-Dzi-480168.PNG 5 19 4

Jak vařit úsporně, skromně a hospodárně? Jak se vyhnout plýtvání a jak využít vše, co je zrovna k mání? Jak nakupovat potraviny, aby všeho bylo akorát? Jak naplánovat smysluplný jídelníček?

Přidat komentář

studentice
02.10.2022 5 z 5

Kuchařky této autorky si nikdy nenechám ujít. Jsou pro mě vždy zdrojem inspirace

monulam
27.05.2022 5 z 5

skvělá kuchařka, jednoduché recepty s využitím zbytků z předchozího dne. Kuchařka je praktická a přehledně seřazená.


LadyCotton
11.04.2022 4 z 5

Za mě osobně nejlepší kuchařka hned po Kuchařce pro dceru od Florentýny, protože valnou většinu receptů skutečně upotřebím. Je to prostě kuchařka "co uvařit ze zbytků" + tipy a triky na hospodárné vedení domácnosti.
Uspořádání knihy je perfektní, čte se to velice dobře - má to hlavu a patu, navíc ty originální fotky :-) Moc ráda čtu texty Florentýny - je to skutečně "předávání mouder z generace na generaci".
Jediné co mi (opět) vadí je to, že kuchařka je "na vaření" nepoužitelná, je jen na čtení (knihu si nedáte na kuchyňskou linku a nebudete podle ní vařit, to nejde, její vazba nedrží, kniha se zavírá. Takže nezbývá nic jiného než si vybraný recept najít na blogu a buď vařit dle mobilu/tabletu nebo si recept vytisknout).

Velká Feferona
27.01.2022 4 z 5

Sečteno a podrženo, velmi pěkná kuchařka. Jak už jsem psala v komentáři ke Kuchařce pro dceru, mám Florentýnu ráda a vděčím jí za mnohé (i když jsem už zjistila, že zdaleka ne všechny její recepty jsou vyladěné k dokonalosti - obecně bych řekla, že určitá obezřetnost je namístě zejména u receptů na sladké věci; z nějakého důvodu některá těsta obsahují nesmyslně malé množství tekutiny a nedá se s nimi potom v podstatě pracovat). I přesto je ale její práce všeobecně pravým požehnáním pro začínající kuchaře.
Ale abych neodbíhala, zpracování této kuchařky je velmi pěkné, vnitřní uspořádání dává smysl a text doprovázející jednotlivé recepty tentokrát určitě stojí za to přečíst - neobsahuje totiž zdaleka tolik vaty jako u Kuchařky pro dceru, ale najdou se v něm i cenné postřehy a informace. Otázka je, nakolik si čtenář dokáže autorkou navržený neplýtvací systém převést do praxe ve své domácnosti. Já už spoustu z těch věcí, které navrhuje ve své domácnosti dávno dělám, ale pokud někdo není systematicky založený a nemá určitý... cit pro věc... tak nevím. Neplýtvání bude vždycky stejně hlavně o pozornosti a plánování, to za vás žádná knížka neudělá, i když určitě může pomoci, když máte v rukávu vhodné recepty. My navíc chováme slepice, takže pár brambor zbylých od oběda mi většinou nestojí za druhou myšlenku... no, ale dál... Doprovodné fotografie autorky sice nejsou něco, co by mi nějak esteticky lahodilo, ale odpovídají konceptu a jsou svým způsobem zajímavé. Fotografie pokrmů naproti tomu jsou opravdu velmi pěkné. Některé recepty už jsem vyzkoušela, s dobrým výsledkem.
Na závěr jenom myšlenka: Plná cena této knihy je skoro 600,-. Já to nerozporuji, kniha je pěkně zpracovaná, obsáhlá a je v ní určitě velká spousta práce, ale... takhle: je to trochu paradoxní, protože pokud bych se musela uchylovat k některým věcem, které autorka v knize zmiňuje, zcela jistě by byla koupě této knihy mimo mé finanční možnosti.