Menuet v hangáru

Menuet v hangáru https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30170/menuet-v-hangaru-30170.jpg 4 30 8

Hrdinové jsou nenápadní, obyčejní lidé, kteří se snaží svým způsobem prostě přežít. Seznámíme se s nimi ještě před válkou (druhou světovou) a poznáme prostředí, v němž se soustřeďuje a odvijí děj: velký letecký hangár, z něhož za okupace nacisté zřídili sklad vyrabovaných věcí, denně odvážených z bytu lidí zmyzelých na gestapu nebo deportovaných do Terezína. Ve své specifické atmosféře bývalého hangáru se setkávají lidé, jejichž život se z vůle "vyšší" moci na čas spojuje ať už přímo, denním potkáváním ve skladišti, nebo nepřímo, prostřednictvím hlavního motivu, drobné starožitné hrací skřiňky, propojující osudy hrdinů i události. Ústřední postavou je Hanuš Maurer, člověk spíše pasivní, držený v šachu strachem z transportu a vyděračskou manželkou, jehož navyklý životní běh vykolejí právě starožitná skříňka: při pokusu o její odcizení je přistižen, z trestu má v nejbližším termínu nastoupit cestu do Terezína....... celý text

Přidat komentář

dagmar5477
27.03.2022 5 z 5

Jedna z nejlepších knih, co jsem četla.

Katka2382
02.01.2022 5 z 5

Krásná kniha,ale klidně mohla být delší. Zajímalo mě jak to dopadlo s hlavními hrdiny.
Jen jsem nechápala tu Jarmilu proč Hanuše vydírala,když pokud by ho udala tak by byli obě bez příjmu a panince se nechtělo pracovat, tak z čeho by žili?


aralka
08.03.2020 4 z 5

Velmi zvláštní kniha z předválečného a válečného období v Praze, přesto děj plyne celkem poklidně, bez zbytečných dramat a emocí... jakési centrum celého příběhu je hangár, ve kterém se soustřeďují a třídí gestapem zabrané věci z opuštěných bytů lidí, kteří byli posláni do koncentračních táborů, ať už to byli bohatí Židé, tzv. "míšenci" či něčím jiným "provinilí" nebo utečenci... to prostředí bylo velmi autenticky popsané, člověk žasne nad německým smyslem pro pořádek a organizaci, které jsou nadřazené nějakým lidským citům ... současně se odvíjí několik příběhů obyčejných lidí, jejichž věci se nakonec v tomto skladu ocitly nebo lidí, kteří tyto věci třídili a spravovali...co taková trošku poničená hrací skříňka s porcelánovými tanečníky může vyprávět za příběh? čí asi byla? kdo ji svojí neopatrností poničil? Odpovědi najdete v této nenápadné knížce..

pedroK
13.07.2018 5 z 5

Krásná kniha, dobře se čte, ačkoli jsou téma i doba 2. sv. války smutné. Vtáhne vás do prostředí, kde vy byste nechtěli žít, ale naši předci museli.

Renatecka
03.02.2018 4 z 5

Zajímavé, doporučuji.

Andrys
06.10.2011 5 z 5

I když je v obsahu napsáno dvakrát slovo Terezín, neznaméná to, že kniha je o něm. Je zaměřena na obyčejné lidi a na jejich chování v té konkrétní době.

Nejlepší je Terezín navštívit.

WEIL
06.10.2011

O Terezínu je pro mě nejlepší kniha - Terezín, malá pevnost.

Ale určitě je dobře, když se o Terezínu píše i nadále, aby mladší generace věděli o zlu, které tak člověk páchal na člověku.

Andrys
30.11.-0001 5 z 5

Kniha se mi moc líbila, jen je škoda, že na konci se nepsalo víc o Helence. Na téma této knihy by se nemělo nikdy zapomenout.