Mengele: Úplný životný príbeh

Mengele: Úplný životný príbeh https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/369037/bmid_mengele-uplny-zivotny-pribeh-XAg-369037.jpg 4 116 19

V miestnosti vedľa pitevnej sály čakalo štrnásť cigánskych detí, ktoré srdcervúco nariekali. Doktor Mengele k nám neprehovoril ani slova a pripravil 10 a 5 mililitrové striekačky. Z krabice vytiahol Evipal, z ďalšej chloroform, ktorý bol uskladnený v 20 mililitrových nádobkách, a položil ich na stôl. Následne bolo privedené prvé dvojča, štrnásťročné dievča. Mengele mi ju nakázal vyzliecť a uložiť na stôl. Potom jej do žily pravej ruky vstrekol Evipal. Akonáhle dieťa zaspalo, nahmatal jej ľavú srdcovú komoru a vstrekol 10 ml chloroformu. Po jednom malom myknutí bolo dievča mŕtve, potom ju Mengele nechal preniesť do miestnosti pre mŕtvoly. Rovnakým spôsobom boli usmrtené v priebehu noci všetky dvojčatá. Josef Mengele sa stal prežívajúcim symbolom Hitlerovho konečného riešenia, stelesnením jeho hrôz chladný, odosobnený, a vždy dokonale pripravený na predlžovanie smrtiacich obradov pekelných selekcií, ktorých sa vtedy mladý doktor SS pravidelne zúčastňoval počas dvadsaťjeden mesiacov strávených v koncentračnom tábore Auschwitz. Spomienka na muža útlejšej postavy s upravenými vlasmi v tmavozelenom úhľadne vyžehlenom plášti s dôkladne vyumývanou tvárou a čiapkou so znakom smrti SS posadenou švihácky do strany zostáva vrytá do pamäte tých, ktorí prežili jeho skúmavý pohľad hneď po príchode na stanicu v Auschwitzi. Mierne rozkročený v nablýskaných čižmách, palec položený na opasku s pištoľou, skúmal svoju korisť chladnými prenikavými očami. Smrť vľavo, život vpravo. Predpokladá sa, že štyristotisíc ľudských duší bábätiek, malých detí, mladých dievčat, matiek, otcov a starých rodičov ľahkovážne odmávala smerom vľavo palička, ktorú držala ruka v rukavici. Mengele bol hlavným zásobovačom plynových komôr a krematórií. Občas jeho kamenný výraz tváre ožil. Oči mu zasvietili a ruky zjemnili gestá. Bolo to v okamihoch, keď genetik Josef Mengele zbadal dvojčatá.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Citadella (SK)
Originální název:

Mengele: The Complete Story , 1980


více info...

Přidat komentář

escapelle
09.04.2024 3 z 5

Ze začátku jsem byla opravdu nadšená a tak do půlky bych řekla, že je to jedna z nejlepších knih které jsem o Mengelem četla. Ale pak to začalo jít z kopce a začalo to být to samé pořád dokola. Kdo ho kde údajně viděl, přeskakování v letech které mě mátlo. Výpovědi rodinných příslušníků a lidí kteří mu pomáhali se skrývat mi teda přišly nedostačující.
Ale kniha se četla moc dobře, dozvěděla jsem se pár nových informací, takže knihu hodnotím kladně. I když bych se o Josefu Mengelem ráda dozvěděla mnohem víc. A tedy i o jeho synovi, jehož příběh a život se stigmatem potomka Anděla Smrti by mě taky zajímal velmi.

mewmew
22.09.2023 4 z 5

Pokud chcete vědět o Mengeleho životě víc, tady se to dozvíte. Stran informací rozhodně vyčerpávající.


pedobro
06.03.2021 4 z 5

To nízké hodnocení je mi záhadou...stejně jako některé komentáře...být zklamaný, že není víc věnováno Osvětimi? Biografie přeci nemapuje pouze vybranou životní etapu...
O Osvětimi toho mám načteno opravdu hodně, o Mengelem mám určité povědomí, stejně jako je mi známo, kde prožil zbytek života a kde nakonec zemřel. Ale jak ta zbývající léta prožíval, jaké vězení mu vytvořila jeho vlastní mysl, jakou roli sehrála rodina...pro mě hodně zajímavé čtení.

apq
26.12.2020 5 z 5

Kniha není vůbec povrchní, naopak je velmi detailní, takhle má vypadat biografie.

rumund
23.11.2020 4 z 5

Dobrá biografie a šílené člověku, který nemá obdoby.

Peter74
26.07.2020 5 z 5

Kniha bola pre mňa poučná, plná očakávania ako to dopadlo do konca.
Určite poznatky som mal už dávnejšie,
ale tieto údaje vo mne potvrdili skutočnosť, aký bol Mengele

iva23
08.06.2020 5 z 5

Výborná biografie, nenudila jsem se.

vojteska70
06.06.2019 3 z 5

Místy opravdu rozvleklé. Ale přečetla jsem to celé.

Miro.slav
21.02.2019 5 z 5

Je zaujímavé, že ľudia čakajú od monografie a autobiografie neviem aké romantizujúce prvky, kopec zábavy, zdynamizovanie a zdramatizovanie deja a prípadne tam zakomponovať ešte Voldemorta. Ak chce niekto čítať detektívku, nech siahne po inom žánre. Nie po vedeckej monografii. Ak niekto čaká 400 strán nacistických pokusov, je taktiež mimo. Kniha je presne taká, aká má byť - zameraná na život Anjela smrti. Hodnotím pozitívne, že publikácia reflektuje život Mengeleho takmer do najmenších podrobností. Pre mňa za plný počet.

Freiherr
21.07.2018 5 z 5

Nevidím důvod pro nízké hodnocení této knihy. Je to snad proto, že je podrobná? Ano, je velmi podrobná! A přesně taková má kvalitní biografie být - podrobná, přesná, výstižná. Nejedná se o brožuru z Levných knih. Je málo čtivá? Pro někoho možná ano - není to přece dobrodružný román, kde policajti honí zlého padoucha po pralese. Že není kniha celá o Osvětimi? Ne, není, protože Mengele v táboře strávil zhruba dva roky, kdežto na útěku byl 34 let!

monudostal
05.08.2016 3 z 5

Souhlasím s RudýOnkel snad ve všem,kniha je zbytečně roztažená o spekulacích ale jinak moc dobrá..

RudýOnkel
21.07.2016 4 z 5

V této knize bych vypustil snad více než 100 stran o těch různých spekulacích, kde by mohl být. Je to tam víceméně zbytečné, i když s příběhem souvisí. Tato kniha je jeden z mála kvalitních dokumentů o této lidské bestii a největší vrahovi v dějinách lidstva. Za mě jedna z knih, díky které se dá pochopit mentalita Hitlerových příznivců (jinak za sebe můžu říci: "Nesuďte knihy podle obalu, hoďne Vás pak může překvapit...).

ladislav5573
16.07.2016

Tato kniha je celoživotním příběhem člověka, který byl největším zločincem své doby a proto lidi, co obdivují jeho činy, obdivují jeho celoživotní příběh napsaný v knize ,,Anděl smrti"
Pokud se člověk opravdu zajímá o detaily tábora, měl by tam osobně zajet. Kniha je psaná jako autobiografie, nikoliv jako prohlídka tábora.
Proč by se tedy čtenář, měl nutit ke čtení knihy až do konce, pokud bere knihu jako velkým zklamáním od jistého bodu čtení ? Tím mám na mysli ,,množství nezáživných informací a dat" ?
S pozdravem
Pavlína

veronie
28.11.2015 2 z 5

Tato kniha byla pro mě velkým zkamáním. Začátek v pořádku, ale pak se to zvrhlo ve velké množství nezáživných informací a dat. Téma Osvětimi, které všechny jistě zajímá nejvíc, bylo obsaženo velmi krátce. Dalo mi to moc přemáhání, abych knihu vůbec dočetla a prokousala se až na konec.

Dera
05.04.2015 1 z 5

Kdo čeká dobrodružné a napínavé úniky, kdy jsou pronásledovatelé Mengelemu pořád v patách po vzoru agenta 007, bude zklamán. Je to prostě literatura faktu, z toho thriller asi udělat nepůjde. I tak je kniha uměle protahovaná, plná opravdu nepodstatných detailů.

LPG
26.04.2014 2 z 5

Po dlouhé době odložená a nedočtená kniha. Bohužel na mne moc politiky a málo detailů z tábora.

Radůz
20.10.2013 5 z 5

Velmi zajímavá kniha o jednom z největších zločinců druhé světové války. K tomu není víc, co dodat.

antonio13
15.01.2013 4 z 5

Kdo se zajímá o historii tak se dozví spoustu nových a velmi zajímavých informací o jednom z největších vrahů druhé světové války.
Za přečtení to určitě stojí, ale žádná knižní pecka to není.Jsou to fakta a tak se to čte.

wally
04.01.2013 3 z 5

Rozhodně zajímavé čtení, ale není napsáno tak poutavě, že bych od této knihy nemohl odtrhnout zrak....kousnul jsem se a sem rád, že jsem dočetl, ale podruhé bych to už nedal...