Mělas to vědět

Mělas to vědět https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/456256/bmid_melas-to-vedet-rKm-456256.jpg 3 163 57

Grace žije život, jaký si vysnila: má dokonalého manžela, dětského onkologa, báječného syna Henryho, krásný byt v New Yorku a vlastní terapeutickou praxi. Její idylický život a problémy ostatních, se kterými se setkává v práci, ji přimějí napsat knihu, ve které se snaží ženám napovědět, jak naslouchat mužům. Týden před vydáním knihy se ale její život od základů změní: bezcitná vražda v jejím blízkém okolí, chybějící manžel a řetězec strašlivých událostí…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

You Should Have Known , 2014


více info...

Přidat komentář

Plativa
04.11.2023 5 z 5

Neměla jsem od knihy velká očekávání, samotný název mi úplně nesedl, ale musím říct, že mě celý děj knihy opravdu dostal. Příběh skvěle eskaloval, musela jsem se držet, abych se nedívala na stránky dopředu, jak jsem byla zvědavá. Celá pointa knihy se mi líbí, jak je to neotřelý příběh a přitom si myslím, že se v něm spousta žen najde.

Evda
22.09.2023 2 z 5

Zklamání.
Protože jsem měla očekávání. Čekala jsem druhou Zmizelou. Seriál jsem neviděla, recenze ani komentáře zde jsem nečetla. To asi byla ta chyba.
První půlka skvělá, ve druhé jsem čekala, kdy tedy přijde nějaký ten zvrat...a čas plynul, stránka za stránkou a najednou konec. Minimálně jsem čekala, že Grace si najednou začne uvědomovat nějaké náznaky právě z jejich počátku vztahu, ačkoliv tam možná nějaké náznaky byly, úplně jsem se toho AHA momentu nedočkala.
Škoda, za mě měla kniha velký potenciál.


elenai
06.04.2023 4 z 5

Podle mě je žánr uvedený zde na DB velmi zavádějící, nevím, zda se to odněkud přebírá, ale fakt to nemá s thrillerem co dělat. Za mě je kniha ukázkou moderního společenského románu s psychologickými prvky a musím přiznat, že jsem si čtení dost užívala. Úplně jsem si vzpomněla na ty okamžiky, kdy jsem četla třeba Neblahého Judu od Hardyho nebo Otce Goriota od Huga, tady to ale bylo o dost stravitelnější a příjemnější. Do New Yorku se téměř jistě nejspíš nikdy nepodívám, ale i přesto na mě dýchla atmosféra a vhled do té rádoby snobské newyorské smetánky. Wow! A teď něco ke Grace, hlavní protagonistce. Krásně pro ni platí pravidlo, že kovářova kobyla chodí bosa. Nechci tady příliš prozrazovat, ale bylo mi fakt nechutně úzko z toho, co se jí dělo, v jaké obří bublině žila. A když potom praskla... Uf! Za mě kniha určitě stojí za přečtení, pokud nehledáte nic zběsilého, ale naopak chcete takové pomalejší a klouzavější tempo. 85%

slyvuska
08.02.2023 2 z 5

Kniha me zklamala, cekala jsem neco jineho, kdyz uz to natocilo HBO. Ale uz od zacatku bylo jasne, o co pujde. Ze ten popisovany idealni manzel, tak idealni nebude. Pak me stvala i samotna hrdinka. Nekolikrat ji v deji nekdo neco naznaci, nebo s ni mluvi, jako ze to prece chape a ji to nedojde, nebo ji to sice prijde divny, ale nezepta se. To je teda terapeutka. A pak ten zaver, cely jeji zivot se promenil v lez a ona musi zacit znovu, ok, ale novyho chlapa tam hned cpat nemusela... tahle kniha nepotrebovala takovy happyend

kathla
11.01.2023 4 z 5

Za mne opravdu příjemné překvapení! Zpočátku pomalejší rozjezd, co mne místy vytáčel, nicméně následně se to pěkně začalo rozmotávat. Kniha mi přijde velmi zdařilá a čtivá, nejspíš si ji i koupím a přečtu další od autorky. Nenechte se odradit začátkem! :)

Kikty
05.09.2022 2 z 5

Za mě ne. Extrémně dlouhé pasáže, které kdyby v knížce nebyly, nic by se nestalo. Často jsem je jen přelítávala očima, což normálně u knížek nedělám. Co se vlastně stalo je pak odbyto na pár stránkách a konec.
Jsem ale zvědavá na seriál.

Lenny33
20.08.2022 4 z 5

Od této knihy asi většina čtenářů dostane úplně něco jiného než očekává. Aspoň teda já očekávala akční děj plný zvratů a napětí. Kniha ovšem nabízí psychologický pohled na situaci, kdy se hlavní hrdince život převrátí vzhůru nohama a ztratí většinu jistot, které měla. Vše je vykresleno dlouhými popisy pocitů a dialogů se spíše poskromnu. Hlavní hrdinka je povahově zvláštní a občas reaguje na situace divně.
Ze začátku jsem byla z knihy rozpačitá, ovšem čím dále v příběhu jsem se dostávala, tím více se mi příběh dostával pod kůži a objevovala jsem jeho kouzlo. Je to rozhodně netradiční kniha, která v mnoha ohledech vystupuje z řady. 3,5*

PetraDD
19.03.2022 2 z 5

no tak ja nevim...nezazivne pasaze silene zdlouhave a ,,to" o co tam slo se resilo na par strankach. Ani ten konec tedy nebyl co jsem cekala. Hrozne rychle ukoncene bez jedineho vysvtleni.

EmokeII.
10.02.2022 3 z 5

Knížka se mi spíše líbila. Nicméně k dokonalosti tomu něco chybělo. Přišlo mi to v některých částech zdlouhavé. A v jiných místech hop a jsme o měsíc dál a vlastně nevím jak se to stalo. Závěr se mi moc nelíbil. Stala se tragédie a nakonec mi to vyznělo, že vlastně jsou všichni šťastní a smíření. Místy byla knížka překvapivě napínavá a nemohla jsem se odtrhnout. A pak zase nic....

Tejalangusta
19.01.2022 1 z 5

(SPOILER) Byla jsem strašlivě nedočkavá jak dopadne seriál, že jsem si to radši přečetla. A z obojího mám pocit "meh..." jako really? Paní vystudovaná doktorka nepozná ani náznak... že třeba... ne nic. Už mlčím

TVer
04.12.2021 3 z 5

(SPOILER) Z knihy jsme trochu rozpačitá. Hlavní postava podle mně konala iracionálně a snažila se před vším utíkat, vzhledem k jejímu povoláni mě zarazilo jak moc toho přehlédla za 20 let života. Když se setkala s manželovou rodinou, její myšlenkové pochody mě překvapily ještě více, protože už věděla, že jí manžel klamal absolutně ve všem, tak proč by právě o své rodině mluvil pravdu.
Knoha byla ok, ale nic převratného, znovu už bych si ji nepřečetla.

adorjas
31.10.2021 2 z 5

Keby sa kniha skrátila o polovicu, vôbec nič by jej to na kvalite neubralo, možno skôr naopak. Takto sa autorka zbytočne vŕtala v prežívaní hlavnej hrdinky, ktorá teda bola riadne otravná (sorry jako). Mimochodom, seriál je úplne iný, aj dejovo. Povedala by som oddychovka, ale na dovolenku by som si túto knihu nevybrala a ani ďalej neodporúčala.

Barticek
14.09.2021

Zůstalo nedočteno. Nebývá to u mě zvykem, ale život je krátký na takové plýtvání časem...

VendulaKarlovna
18.08.2021

Strašné. Lituji té investice. Jediným napětím bylo, jestli se pustím do čtení další kapitoly.

5holek
09.07.2021 3 z 5

Dobře vystavěný i vygradovaný příběh, zajímavé téma, dobře se čte. Uznávám, že není lehké druhého člověka poznat, přece jen mi ale přišlo nepravděpodobné s ohledem na profesi vypravěčky přehlédnout tolik signálů.

Monuli36
27.05.2021 odpad!

Katastrofa a velké zklamání.Ani jsem to nebyla schopná dočíst bohužel

anndy
08.05.2021 odpad!

Jsem kousek za třetinou knihy a odkládám jí. Nebaví mě, strašně vleklé, pro mě nezajímavé....

KristinaKubok
19.04.2021 2 z 5

Z toho typu žánru bych více doporučila knihu Ostré předměty - Sharpen Objects. Ani tak, ale není kniha špatná. Motivací ke přečtení této knihy byl seriál na HBO, který vycházel pouze po dílech a zvědavost mi nedala, tak než seriál skončil, tak jsem knihu během dvou dnů přečetla. Překvapením je, že je kniha "úplně jiná" než seriál. Výsledek stejný, ale příběh vlastně jiný. Nicole Kidman zahrála stejně jako Hugh Grant postavy výborně, ale v knize byly vykresleny jinak a možná lépe? nelze ted srovnávat filmové zpracování a knihu samotnou.

Medvědářka
22.03.2021 2 z 5

Já to ani nedočetla. Ač jsem se snažila začíst a to na několikátý pokus, tak mi to prostě nešlo.¨Prostě mi to vůbec nesedlo a nemám ve zvyku něco lámat přes koleno, když vím, že mě čekají jiné a lepší knihy.
Občas se to stává a pak to kolikrát i hodně mrzí :-(

RadimWiniarski
14.03.2021 2 z 5

Říkám si, jak odvážný člověk musíte být, abyste příběh, kterému by slušelo maximálně 200 stran, dokázali natáhnout na šílených 440 stran. 440 stran, ve kterých sledujete pohádku o namyšlené paničce, která si žije ve svém zbohatlickém šmoulím světě, zatímco jí unikají dosti zásadní problémy světa reálného. Tato panička se v příběhu, který se táhne, jak guma u tepláků po vydatné nedělní svíčkové postupně dozvídá, že spousta věcí v jejím dosavadním průběhu života byla pouze snůškou lží a přetvářky. Ono by to samo o sobě znělo moc hezky, kdyby každý zajímavý posun v ději nebyl doplňován několika naprosto zbytečnými popisy všeho možného, na co si naše hrdinka zrovna vzpomněla. Díky tomu se příběhem suneme neskutečně pomalu a je šíleně složité se do děje nějakým způsobem začíst. Zklamání je pak o to větší, že i když nám je v závěru naservírováno pár relativně překvapivých momentů, chybí zde nějaká gradace, která by nás probrala z té monotónní jízdy, kterou jsme odstartovali už na začátku.
V tomto případě bych tedy raději opravdu doporučil kouknout na seriálovou adaptaci, která za mě patří mezi nejlepší seriálové kousky roku 2020. Ušetří Vám to utrpení a nebudete mít po zhlédnutí pocit vyhozeného času, tak jako jsem měl já v případě čtení této knihy. 40%

Štítky knihy

americká literatura zfilmováno – TV seriál

Autorovy knížky

Jean Hanff Korelitz
americká, 1961
2020  64%Mělas to vědět

Kniha Mělas to vědět je v

Právě čtených5x
Přečtených224x
Čtenářské výzvě33x
Doporučených4x
Knihotéce109x
Chystám se číst114x
Chci si koupit21x
dalších seznamech2x