Měl jsem štěstí na lidi

Měl jsem štěstí na lidi https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/189891/bmid_mel-jsem-stesti-na-lidi-PFI-189891.jpg 4 19 9

Václav Vacek – kněz, který učí poznávat krásu svobody a mezilidských vztahů. Křesťanství nabízí cestu, jak se stát svobodným a dospělým člověkem, říká nonkonformní kněz Václav Vacek. Životopisný rozhovor sleduje jeho životní cestu od dětství v podhůří Orlických hor, postupné hledání životního povolání v nesnadných letech nesvobody a především jeho kněžské působení a objevování nových cest, jak přiblížit lidem krásu toho nejcennějšího – hlubokých mezilidských vztahů a dospělé svobody. Inspiraci přitom nachází v pozorném naslouchání lidským radostem i bolestem a v podobně citlivém čtení bible. Jeho pohled je díky tomu prost složitých teologických obratů a povzbuzuje mnohé lidi k důvěře, že Bůh i dnes s námi počítá, že chce spolu s námi pečovat o svět, abychom v něm mohli žít my i další generace. Životopisný rozhovor sleduje jeho životní cestu od dětství v podhůří Orlických hor, postupné hledání životního povolání v nesnadných letech nesvobody a především jeho kněžské působení a hledání nových cest, jak přiblížit lidem krásu toho nejcennějšího – hlubokých mezilidských vztahů a dospělé svobody. ­Inspiraci ­přitom nachází v pozorném naslouchání lidským radostem i bolestem a v podobně citlivém čtení Bible. Jeho pohled je díky tomu prost složitých teologických obratů a povzbuzuje mnohé lidi k důvěře, že Bůh i dnes s námi počítá, že chce spolu s námi pečovat o svět, abychom v něm mohli žít my i další generace. Životní postoje Václava Vacka ovlivnila rodina, ale také mnozí z těch, které potkal. Vzpomíná na kardinála Františka Tomáška (jehož byl poradcem), na persekvované kněze včetně Josefa Zvěřiny, Antonína Mandla, ­Bonaventury Boušeho a mnohé další statečné lidi. Zmiňuje setkání s Arnoštem Lustigem, Evou Brodskou, Davidem Vávrou a jinými spisovateli, malíři, fotografy či psychology jako byl Jiří Mrkvička. Stejně tak, ne-li ještě intenzivněji čerpá Vacek z kontaktů s řadou nenápadných osobitých přátel, mezi které patří i dlouholetá spolupracovnice Jana Kalousková. „Potkal jsem mnoho krásných lidí, o kterých v této knize není řeč, ale nosím je v srdci,“ říká Václav Vacek v doslovu. „Jsou bohatstvím mého života. Co bych bez nich byl?“... celý text

Přidat komentář

milary
13.04.2022 4 z 5

Za to, jak mi seděl způsob rozhovoru, 3.
Za Václava Vacka 5.
Ve výsledku tedy (celkem ve smyslu naší lidské spravedlnosti) nedostatečné 4 hvězdy za knížku, která mě čím dál víc vtahovala otevřeností pana Vacka vůči nepohodlným tématům, jeho odvahou je promýšlet, mluvit o nich poučeně kriticky a vidět je v souvislostech bez časté zapšklosti nerevidovaného tradičního pojetí, ale rozhodně bez podbízivosti a zpronevěry.
Škoda toho čtení, ráda bych Václava Vacka slyšela aspoň párkrát "naživo".

Mrňous1
03.11.2021 5 z 5

Začínám přicházet na chuť knihám psaným formou rozhovorů. Václav Vacek je určitě výrazná a zajímavá osobnost. V některých zamyšleních jsem se trochu ztrácela, ale kniha se četla dobře a odnáším si z ní mnoho zajímavých a podnětných informací. A opět mě zaskočil popis porevolučních vztahů v církvi a hlavně postoj k tajně svěceným farářům...Kniha stojí určitě za přečtení.


Chesterton
24.05.2021 5 z 5

Neskutečně inspirativní a osvěžující návrat v čase.

Václava Vacka jsem zažila párkrát zblízka a mezi blízkými přáteli máme manžele, kteří ho znají osobně . . . .
Upřímně - působí přesně jak píše 68mario - jako jaderný reaktor!!
V tomto rozhovoru však vyniknou i jemnější rysy jeho osobnosti a pozorný čtenář pochopí i to proč na své okolí působí až hyperaktivně.
Zpočátku jsem byla hodně příjemně překvapená jeho konzistentní osobností. Potom až trochu zaskočená drsnými podmínkami Litoměřického semináře. Oslovena jeho pojetím svobody a důstojnosti křesťana nebo pohledem na polskou církev.
Nechyběl humor z jeho první kaplanské služby:
"Lid je tady zbožný, od rána do večera klečí, ale v řepě."
A v závěru až špetka kontroverze.
Rozhodně pobízí k samostatnosti v přemýšlení, bourá zatuchlou stádnost a probouzí odvahu k otevření dialogu o čemkoli pokud je to podloženo osobností Krista.
Pepa Beránek umí !
5/4

68mario
22.03.2020 5 z 5

Josef Beránek nám opět předkládá poutavé čtení… Václav Vacek na mne působí jako jaderný reaktor, který s ohromnou intenzitou vyzařuje lásku, radost, humor, ochotu, dobrotu a důvěru v druhé… Uvědomuji si, že právě ovoce Ducha výrazně zdobí a charakterizuje tyto pastýře, jimž jsou i v naší ateistické společnosti lidé ochotni naslouchat o věcech nebeských … Děkuji uctivě oběma :-)

Aroucaria
30.11.2016 4 z 5

Knihu jsem dostala jako dárek. Ten pan Vacek musí být ale frajer! Byla jsem unesená jeho odvahou, kuráží a "moderním" stylem promlouvání k nekřesťanskému tvoru, jako jsem já. A protože nemlží křesťanskou rétorikou, jsou jeho slova srozumitelnější a tím pádem i "údernější". A tím se rozhýbou mozkové závity a najednou to začalo šrotovat a zaselo se semínko jiného uvažování a přemýšlení. Kéž by takových lidí bylo víc!

limetka2008
13.11.2016 5 z 5

Skvělé a velmi inspirativní čtení, Václav Vacek je osobnost, jejíž způsob přemýšlení je netradiční a ve všech oblastech, o nichž mluví, vyplouvá na hlubinu a nešetří ani sebe. Rozhovory jsou prodchnuté láskou k lidem a ta Boží láska z nich vyzařuje neméně. Knížka ve mně restartovala hlubší přemýšlení o církvi i o mnoha věcech, které prožívám. Děkuji...

Káča2015
07.08.2016 5 z 5

Pro mě hodně důležitá kniha. Pan Vacek se nebojí nepříjemných témat, otázek, které poctivě hledajícího člověka nutně potkají a ne vždy na ně v "oficiálním proudu" najde uspokojivou odpověď.

Petrstik
03.07.2016 5 z 5

Kniha ve formě rozhovoru o životě tohoto kněze, která nabízí zárověň i mnoho úvah o mezilidských vztazích a víře.

Petiz
01.07.2014 5 z 5

Doporučila bych tuhle knižku vsem katolíkům, aby se inspirovali a chtěli se vratit k Písmu a původnímu učení Ježíše.

Štítky knihy

kněží katoličtí kněží

Autoři knihy

Josef Beránek
česká, 1968
Václav Vacek
česká, 1946

Kniha Měl jsem štěstí na lidi je v

Právě čtených2x
Přečtených22x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených3x
Knihotéce8x
Chystám se číst15x
Chci si koupit2x