Měj mě rád/a
kniha od: Markéta Hejkalová
KoupitKoupit eknihu
Je pondělí odpoledne, začátek léta, začátek dvacátého století. Děti si hrají u rybníka a jedno z nich se málem utopí. Holčička Lina se později vdá za Reinharda Heydricha a z malého Karlíčka vyroste obávaný komunistický prokurátor. A na další dvě holčičky, Terezku a Johanku, čeká obyčejný život: lásky, manželství, děti, radosti, zrady… a smrt, po níž vše začíná jakoby znovu. Román plyne řekou času a v jejích dravých vírech se točí osudy lidí, rodů a generací. Odehrává se v několika zemích, vystupují v něm skutečné i fiktivní postavy a jejich životy se nečekaně prolínají. Dobro a zlo bojují o duši hrdinů nejen ve vypjatých okamžicích vzdoru proti násilí a totalitám, ale i ve všedních dnech. Týden delší než století končí, je neděle odpoledne, začátek léta a začátek jednadvacátého století, děti si hrají u rybníka a jedno z nich se málem utopí....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/350965/mej-me-rad-a-FQV-350965.jpg 3.631Žánr | Romány, Literatura česká |
Vydáno | 2017, Hejkal |
více informací... |
Komentáře (13)
Kniha Měj mě rád/a

Tak tohle mě překvapilo, a hodně. Na počátku jsou čtyři děti, jejichž osudy a osudy jejich blízkých se proplétají napříč dvacátým stoletím. Krátké, na podrobné popisy strohé náhledy do životů těchto lidí úplně stačí, aby před vámi povstalo jedno bouřlivé století.

Měj mě rád/a čtenáři přiblíží běh 20. století v české kotlině i příběhy těch, kteří se rozhodli odejít více na východ do Tuzly, poté se zase v průběhu let vraceli a takto se osudy míchají přes problémy i rozpory naší společnosti. Čtenář se podívá na procesy s českými spisovateli a nahlédne do svědomí předobrazu prokurátora Urválka, sleduje duševní pochody Heydrichovy vdovy Liny nebo se otřese v ději popisujícím současnost. Kniha ukazuje osudy rodin krátkými zápisky z daného dne i roku, ovšem autorka množství postav míchá více, než je pro čtenáře při čtení udržitelné. Při sledování 3. generace se čtenáři jen těžko spojí jednotlivé děti s jejich dědy a rodiče už taky pomalu odplouvají jinam v nejasných vazbách. I tak se jedná o pozoruhodné dílo a každý, kdo má zájem se podívat na českou historii zbeletrizovaným pohledem a nahlédnout do pocitů lidí žijících v rámci totality a naříkajících na generační rozdíly, je kniha výbornou příležitostí. Ale oddechové ani jednoduché čtení to opravdu není.

Tak toto byl velký potenciál. Spletité a propletené osudy několika žen českého, rakouského, německého a finského původu napříč dvacátým stoletím. Žel, tak úplně se nenaplnil. I jako zkušená čtenářka, která si vždy poradila se všemi Ivany Ivanoviči v ruských velkorománech, jsem se při čtení permanentně ztrácela mezi množstvím jmen, míst, letopočtů. Dějinné kulisy 20. století na čtenáře vyskakují jako diapozitivy na promítací plátno - první světová válka, protektorát, kolektivizace,....autorka využivá jejich atraktivnosti, ale o mnoho víc nepřidává. A závěrečná satira na současnou politickou situaci je sice místy děsivě zdařilá, nicméne v celkovém kontext působí zcela nejednotně a neharmonicky.

Palce za odvahu s jakou paní Hejkalová tvořila tento román. Více popisný, než emotivní, více politický, než lidský.
Na téměř 400 stranách nešlo udržet napětí, které se rozhostilo v první půlce příběhu.
Jelikož postavy nebyly nijak výrazně představeny a přiblíženy, docházelo u mě postupem času k záměnám osob a nejistotě v jejich příběhu.
Pokus o ságu se nezdařil a vyšuměl.
Některé postavy jsem si poměrně oblíbil, ale při jejich skonu mě srdce nebolelo...
Je mi líto, paní Hejkalová...

Skvělá věc. Pokud jste genealog amatér, můžete zajásat a začít rozplétat vazby mezi jednotlivými postavami. Já takový nadšenec nejsem a poznámky jsem si psát nechtěla. A tak jsem se s každou kapitolou víc a víc ztrácela, až nakonec jsem pomalu netušila, kdo jsem vlastně já... Přitom anotace byla slibná.

To nebyl moc dobrý nápad, dělat tak obrovské dějové skoky. Není mi dost jasné, o co autorce šlo. Historie v kostce?? Při tomhle zběsilém tempu člověk ani nemohl dobře pochopit jednotlivé postavy a strávit jejich osudy. Přitom by mohla být knížka čtivá, zajímavá...Došla jsem do poloviny a odkládám ji.

Knihu Měj mě rád/a jsem vzal do ruky s velkým zájmem. Těšil jsem se totiž na příjemnou procházku dvacátým stoletím a prvními dvěma desetiletími století následujícího. Zpočátku jsem při četbě ještě dokázal udržet pozornost, ale zhruba v polovině knihy jsem se již musel koncentrovat, vzpomínat a rovnat si v hlavě události a osudové milníky hlavních hrdinů. Na konci knihy jsem se však již ocital v lese a potřeboval bych k ruce rodokmen rozvětveného rodu. Stejně jako autorka předešlého komentáře musím konstatovat, že jsem knihu dočetl jen proto, abych se dozvěděl závěr.

Po přečtení se dostavil pocit, že jsem okusila z dortu pejska a kočičky. Je tu spousta ingrediencí, pro každého něco, a na konci tak z původně zajímavého propletence postav trčí LGBT, ženy v burkách, náznaky konspiračních teorií i politik, co maká a mnohem více.
Dočteno jen proto, abych se dozvěděla, koho s kým ještě dokáže dát autorka, kterou mám velmi ráda jako překladatelku, ještě dohromady.
Štítky
Autor a jeho další knihy
- Země skrytých úsměvů 2020
- Měj mě rád/a 2017