Megamart

Megamart https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/268961/mid_megamart-qiK-268961.jpg 4 9 2

Román Megamart předvádí naplno mistrovství v Česku téměř neznámého Freda Habita. Dostáváme se do mystického Megamartu, tedy obřího nákupního střediska, které je více než místem k nakupování. Velký příběh spojuje ironický pohled na náboženství, vědu, marxismus, konzum, erotiku a policii překračuje svůj žánr. Z poliček science fiction se může směle vydat do oddělení současného románu nebo mezi humoristickou literaturu. Chcete-li poznat unikátního držitele ceny Hugon 2009, vydejte se pod vedením Freda Habita do Megamartu.... celý text

Přidat komentář

Nahnilaruka
03.01.2021 3 z 5

Celá tahle knížka je v podstatě pojata jako kombinace satiry, ironie dnešní doby, což dokazuje především závěr knihy. Celkově je děj takový roztahaný a místy narazíte na vycpávky, které se jeví jako slepá ulička, která čtenáři nenabízí nic jiného, než že čte o něco déle, než by musel. Závěr knihy, je takovés jakés morální ponaučení...

Na druhou stranu oceňuji daný koncept a skryté narážky ve formě vtípků, jako jsou např. smyšlené komentáře a ceny a přebalu knihy, postava O'kena, nebo fakt, že dámské spodní prádlo toho ovládá víc, než se na první pohled zdá.

Asi bude dost záležet na povaze, ale mně osobně kniha úplně nesedla a donutila mě si dát na kratší čas čtenářskou pauzu... Dlouho dobu jsem ani nevěděl, kdo je vlastně hlavním hrdinou, nebo jestli jich je tam více. Na začátku to vypadá na Čaprnocha, potom z toho vylezl major a Čaprnoch zůstal jen do počtu... Asi se to při psaní knihy autorovi trochu rozleželo v hlavě.

Nebýt závěru, dal bych jen 2 *, česká scéna má určitě více co nabídnout. 55%

LaCucaracha
15.07.2019 5 z 5

Vážně žádný komentář? A tak málo hodnocení? Vždyť je to super záležitost. Dokonce jsem podlehla mystifikaci a myslela jsem, že jde o zahraničního autora v dokonalém českém překladu. A on to zatím Čech Bedřich Havlíček. Ale nic se o něm člověk nedozví ani zdá se nic dalšího nenapsal. Přitom tohle dílko je vskutku originální a povedené. Taková vize světa budoucnosti, kterýmž jest obří hypermarket. Svět jménem Megamart. Jak se v něm asi žije? No, hodně zajímavě. Časovým skokem se tam ocitne strážmistr Čaprnoch a major postrádající manželku, a čtenář se nestačí divit. Všední banality, události, průpovídky atd. současného světa získají v budoucnosti naprosto jiný význam. To je tak, když si někdo něco špatně vyloží. Všechny aspekty hromadného nakupování nabydou nestvůrných podob a rozměrů. Těžko popisovat a nic neprozradit. Zajímavé je, že mě to tak trochu nudilo, přitom mi to přišlo dobré hned od začátku. Pomohlo až pořádně se souvisle začíst, občasné přicmrndávání po kapitolkách asi nemá sílu plně vtáhnout. Občas se mi pletly nějaké postavy a některé z nich tam vlastně ani nemusely být - jako by měl s nimi autor původně určitý záměr, pak ho to přešlo a už se k nim nevrátil. Stejně tak zápletka s podzemním zásobovacím mechanismem a suterénem vyzněla dost plonkově. Dokonale mě zato oslovil typ humoru. Řekla bych, že je lepší než od D. Adamse. (Nikdy jsem si neuměla představit, že se údajně může někdo u knížky smát nahlas, chápala jsem to spíš jako menší afekt dotyčného, já se totiž maximálně široce usmívám. Ale tentokrát jsem se občas smála SKORO nahlas.) Humor asi nebude pro každého, tak jak to s humorem bývá. Možná pomůže malý test: "Johanka z Párků".... co? Jo? Nebo ne? No ale knížka stejně zdá se není k sehnání, tak proč se tu namáhám. Já tímto děkuji za knihovní výprodej, za dvacet korun se to fakt vyplatilo.


Štítky knihy

humor

Autorovy knížky

Fred Habit (p)
česká
2006  78%Megamart

Kniha Megamart je v

Přečtených11x
Knihotéce10x
Chystám se číst1x