Medzi dvoma kráľovstvami

Medzi dvoma kráľovstvami https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470307/bmid_medzi-dvoma-kralovstvami-Ksq-470307.jpg 4 109 32

Keď Suleika Jaouad v lete 2010 dokončila štúdium na vysokej škole, pripravovala sa na vstup do reálneho života. Zaľúbila sa a odsťahovala sa do Paríža, aby si splnila sen a jedného dňa sa stala vojnovou korešpondentkou. Reálny život ju však zaviedol o úplne inej vojnovej oblasti, než si predstavovala: ako dvadsaťdvaročnej jej diagnostikovali akútnu leukémiu s tridsaťpäťpercentnou šancou na prežitie. Život sa jej v okamihu zrútil ako domček z karát. Prišla o prácu, o bývanie, o nezávislosť. Musela sa vrátiť k rodičom a nasledujúce štyri roky strávila pripútaná na lôžko, kde bojovala o život a písala o svojom utrpení v stĺpčeku pre New York Times. Keď sa napokon vystrábila z choroby, uvedomila si, že vyliečením sa cesta k zdraviu ani zďaleka nekončí. Tisícpäťsto dní sa zúfalo usilovala dosiahnuť jediný cieľ – prežiť, lenže keď sa jej to podarilo, zistila, že vlastne netuší, ako má žiť. Čo jej pomôže vrátiť sa do sveta zdravých? Ako znovu získa to, čo stratila? V snahe nájsť odpovede sa vydá na stodňovú cestu autom naprieč Amerikou, aby sa stretla s ľuďmi, ktorí jej v čase choroby poslali e-mail či list, neúnavne ju odporovali a zdôverovali sa jej so svojimi životnými ťažkosťami... celý text

Literatura světová Romány Biografie a memoáry
Vydáno: , Fortuna Libri (SK)
Originální název:

Between Two Kingdoms


více info...

Přidat komentář

janadibelkova
18.04.2024 5 z 5

Z téhle knihy vám nebude nejlíp, ale takový je život a je potřeba si to uvědomit. Všem přeji hlavně pevné zdraví.

Kuci12
08.02.2024 5 z 5

Všechny, které máme rádi - všechna ta láska, kterou mezi sebou máme, nás bude jednou hodně bolet, až se změní v bolest ze ztráty, kdy nás podvedou, opustí či zemřou. Každé plus má v sobě skryté mínus, náš život je smrtelný a všechno pomine, tak proč trpět, proč tohle všechno podstoupit? Přeci pro lásku a život.

"To je jediné, co se dá tváří v tvář těmto věcem dělat. Miluj lidi kolem sebe. Miluj život, jaký máš. Nenapadá mě žádná silnější reakce na smutky v životě, než láska."
Když jsem četla životní příběh Susu, přestala jsem nacházet slova. Nedokážu si představit tu bolest, strach, nejistotu a křehkost žití, jaký ona prožívala a opět prožívá. Nechápu, jak dokáže lidská mysl a tělo vydržet takové léčebné postupy, kdy bolest je stále s vámi a každá bakterie vás může zabít. Není to fér a nedává to smysl, ale nemoc si nevybírá stejně, jako smrt a přijmout tuhle nespravedlnost je téměř nemožné, nejen pro pacienta, ale i jeho rodinu a přátelé. Will byl, jako kluk z jiného světa a díky za něj. Ano bylo by to krásné, kdyby spolu šťastně zestárli, ale člověk míní a život mění.

"Možná největší zkouška lásky je způsob, jak jednáme v časech nouze."

Pokud stejně, jako já chcete vědět, jak pokračoval život Suleiky, doporučuji shlédnout dokument - Americká Symfonie, který je nominován na Oscara.


Aneleh
24.12.2023 4 z 5

Velmi silný autobiografický příběh o mladé ženě, kterou postihne vážná nemoc a musí bojovat o svůj život. Naprosto upřímný a podrobný popis postupu její choroby, jak to ovlivnilo její celý život a především její vztahy s okolím. Nakonec po uzdravení se vydává na dlouhou cestu, kdy se setkává se všemi přáteli, jenž v nejtěžších chvílích poznala. Obdivovala jsem její sílu s oslabenou imunitou toto zvládnout, trochu mi to přišlo jako hazard s nově nabytým křehkým zdravím.
Oblíbila jsem si jejího přítele Willa a mrzelo mě, že k sobě nenašli cestu zpátky, ač to tak ke konci knihy vypadalo. Takový je ale život, jen mě překvapilo, že jej jaksi odstřihla a ani mu nepoděkovala, ač on při ní stál v těch nejhorších situacích a tolik jí pomohl.
Suleiky příběh jsem si našla i na sociálních sítích a to, že se jí leukémie vrátila a ona si tím vším musí znovu procházet, je tak šíleně smutné a nespravedlivé...

Mosofa
27.10.2023

Citlivě napsané, trocha mouder, ale ne moc, jen tak, aby se text dal snést. Hlavní postava byla velmi silná, rozumná a fandila jsem jí. Není to vysoká literatura, ale je to dobré.

Dejna07
02.10.2023 5 z 5

Kniha mi rozhodně změnila názor na léčbu a samotné uzdravování. Autorka vše líčí bez příkras a klišé, která se k tomuto tématu často vážou... Je v ní spousta zajímavých myšlenek. Psáno velmi pěkně.

Mychaela
22.09.2023 5 z 5

(SPOILER) Hodně silná kniha a nelehké čtení. Nejvíc mě bavila zhruba poslední třetina - tedy samotný roadtrip, zážitky, setkávání, lidské osudy, to se četlo samo.
První dvě třetiny se ale "táhly" a byly zastřené depresivní mlhou. Samotnou mě překvapilo, jak moc mě kniha zasáhla. Snad za to mohly i okolnosti, za kterých jsem ji četla (během čtení jsem čekala na výsledky z histologie pihy, jestli půjde už o 4. basaliom, navíc v den, kdy jsem ji dočítala, jsem zjistila, že mi umřela 33letá bývalá spolužačka z vejšky na rakovinu střev...)
Chování hl. hrdinky se člověku chvílemi zdá až nesmyslné, nespravedlivé (za mě hlavně k Willovi), jenže může ji soudit? Jak bychom se chovali my, být na jejím místě...
Fakt, že jde o skutečný příběh navíc vždycky knize dodá ještě něco "navíc", je ještě o něco silnější.
Po dočtení jsem googlila, abych se o Susu dozvěděla něco víc a fakt, že se jí leukémie vrátila, mě strašně mrzí.
Některým toho ten nahoře nakládá fakt moc...

Zorka
26.08.2023 4 z 5

Obdivuhodný příběh o lidské síle, ale také následné sebereflexi. Autorce přeji, aby nemoc už nikdy nepropukla.

slaska77
23.07.2023 4 z 5

Skutečný příběh plný bolesti i hledání sama sebe. Samozřejmě že nikdo si neumí představit, čím vším si člověk takto nemocný prochází. Klobouk dolů před autorkou a držím palce v dalším těžkém boji s nemocí. Jednu hvězdu si schovám, protože konec knihy mi nesedl a trochu mě mrzelo, že jedno výrazné jméno v poděkování chybělo, četla jsem to 3x a hledala i ve věnování, nenašla. Je to škoda, vnímala jsem náznak smíření v závěru, ale je to rozhodnutí autorky, to se holt musí respektovat.

hannina
23.07.2023 4 z 5

Třiadvacetiletá Suleika se po promoci do života vrhá se stejnou vášní, s jakou prožila studentská léta..... Avšak přijde stopka. V podobě vážné formy leukemie. Její nemoc změní život nejen jí, ale i jejímu příteli, rodičům, bratrovi.... Kniha je výpověď Suleiky o průběhu léčby, jejím prožívání a pocitech a vztazích s nejbližšími a i s těmi, které poznala v souvislosti se svou diagnózou. A taky dokument o road movie, kterou podnikla poté, co se ocitla na straně života. Bylo to poučné, smutné, k zamyšlení, nadějné.....

pajaroh
13.07.2023 4 z 5

Příběh Suleiky Jaouad je silný. Její kniha popisuje boj o přežití a následný boj o žití, vyprávění je psáno velmi korektně a precizně na úkor emocí, které by si zasloužilo. Chápu ten odstup, ale možná v mém případě vznikl na čtenářské straně, aby to tolik nebolelo. Cítila jsem lítost nad její situací, ale cekově mě příběh a soucit dostal až poté, co jsem si dohledala její články, fotky její i zmíněných přátel, život - teprve pak mi došlo, jak silný příběh to je. A jak moc autorka jiným svým psaním pomáhá.
Přebal mi přišel zavádějící, jeden by čekal letní road movie. Ale nejedná se o ilustrační foto, je to opravdu záběr autorky, jejího vanu a adoptovaného útulkáče Oskara.

"Vyhýbat se bolesti srdce znamená promeškat lidi kolem sebe."

Megynka
27.06.2023 3 z 5

Suleika jednoho dne prostě onemocněla. Zcela nenápadně - začalo to svrběním - a skončilo těžkou diagnózou leukémie s pouze 35% šancí na přežití. Mazec ..
.
Udivilo mě, jak dlouho vůbec trvalo, než na diagnózu přišli. A je šílené, jak to může člověku najednou změnit život - člověku, který byl mladý a silný a připravený na život...
.
První polovina knihy se mi velice líbila. I když jsem věděla, jak to dopadne, bylo to zajímavé čtení a skutečnost příběhu tomu jen dávala o to větší váhu. Druhá polovina už tak zábavná nebyla, i když k životu patřila a měla tam své místo i poslání. Slzy jsem tedy neuronila (v tomhle jsem nikdy neuměla najít tu empatii), ale v člověku to určitě něco zanechá. Třeba fakt, že zdraví máme každý jen jedno a nikdy nevíme, kdy co přijde...
.
Úplně nejvíc mě bavil příběh Suleiki a Willa. Bylo mi ho neuvěřitelně líto a velice často jsem Suleice nadávala za to, že to nechápe ... Ale víc prozradit nemůžu.

Noisette73
06.06.2023 4 z 5

(SPOILER) Suleika je bezesporu moc statečné děvče, dnes již žena, to ano. Velice mě zajímali i detaily její léčby a celé medicínské hledisko její nemoci, které zde je rozebrané. Bavilo mě číst o to jak to naše hrdinka vše zvládá psychicky, tedy psychické pochody děvčete, které je talentované, studuje, cestuje, prostě žije naplno, celý život má před sebou a nejednou pic přichází nemoc která ji může i zabít a když ne zabít, tak jí život minimálně úplně překopat a znehodnotit, alespoň na čas, nikdo neví jak dlouhý. Přesto se nevzdala. Příběh je vlastně plný nezdolného boje o život, ať už jakýkoliv, což mi přijde úžasné, potkávám totiž ve svém okolí dost lidí, co jsou na tom mnohem lépe a neustále žehrají na osud, nemají chuť do života, nesnaží se vůbec o nic a jsou starší než tady tato slečna, tedy by měli mít více zkušeností a života si vážit, přesto jim chybí ta síla... Suleika jí měla plno a bylo mi s ní fajn, smekám klobouk a doufám, že kdyby náhodou, Najdu také tuto sílu žít.
Jediné co mi trošku nesedělo byli partneři Suleiky a její milostný život, ale chápu mladá žena, prostě to k životu patří.
Určitě stojí za přečtení, abychom si uvědomili, že prevence je důležitá, neb z obyčejné Anémie, kterou mimochodem od dětství trpím též se může vyklubat toto... Užívat tedy každé vteřiny svého života, dokud to jde.

Vendy225
07.05.2023 5 z 5

Hodně silný skutečný příběh. První polovina knihy pojednává o nemoci, o všech strastech, bolestech, beznaději o naději. Druhá polovina o cestování. O hledání sebe sama, o tom, zda se Suleika dokáže vrátit do života před nemocí. Bohužel jsem se dočetla, že v roce 2021 se jí nemoc vrátila.

_Knihomolka_
15.04.2023 4 z 5

"Každý, kdo se narodí, má dvojí občanství - ve světě zdravých a ve světě nemocných. Ačkoli všichni dáváme přednost jen tomu dobrému pasu, dříve nebo později se každý z nás musí, alespoň na chvíli, identifikovat jako občan toho druhého světa. "
Ano, souhlasím, že kniha působí více méně depresivně, ale celé ty chmurné pasáže charakterizují bolest, smíšené pocity a výčitky - ve zkratce to, co autorka v té době cítila, a bez čeho by to jednoduše nefungovalo. Tomuto základu navíc dělá společnost spousta hlubokých myšlenek, motivačních citátů a útržků ze životů druhých lidí, což postupně vyvažuje tu smutnou atmosféru a propůjčuje příběhu bezútěšnou naději a odhodlanost.

ElizPetrova
12.04.2023 4 z 5

Silný autobiografický příběh mladé ženy, se kterou se život nemazlil a která ve velmi mladém věku onemocněla krutou nemocí. Kniha je z větší části velmi depresivní a smutná, člověk ji občas musí odložit, jak na něj emoce a neútěšnost ze stránek dolehne. Poslední část knihy, ve které se autorka vydává na road trip po USA, má přeci jen nádech naděje. Přemýšlím, kolik životů, obzvlášť těch mladých, bylo rakovinou ukončeno ještě předtím, než vůbec stihly začít žít. Po dočtení v člověku zůstává uvědomění vlastní smrtelnosti, který není příjemný, ale takový život prostě je. Určitě doporučuji přečíst.

Dresia
03.04.2023 3 z 5

(SPOILER) Skvěle napsané, ale podle obálky jsem si myslela, že to bude road trip, něco podobného jako Všechno modré z nebe, což je podle mě jedna z nej knížek, taky smutné téma, ale úplně jinak zpracované. První dvě třetiny se odehrávaly v nemocnici, což jsem popravdě nechtěla číst, příliš depresivní. Až poslední třetina je o cestě, a je plná hlubokomyslných myšlenek. Každopádně autorce moc přeji, aby byla zdravá.

Judunaja
17.02.2023 5 z 5

Pro mne moc emotivní čtení, odložila jsem v půlce, zatím nejsem připravena knihu dočíst. Autorce držím pěsti, ať nemoc pokoří. Pro mne je hrdinka.

Magdyla.8
31.12.2022 5 z 5

Uff, tak to bylo náročné čtení. Velmi mi to otevřelo oči, Suleika je velmi silná žena. Doporučuji ji dále sledovat na Instagramu, jak se svojí nemoci bojuje. Vůbec si neumím představit, být na jejím místě. Její odvaha, houževnatost se jen tak nevidí.

ela1972
16.12.2022 5 z 5

Tenhle druh knih mám moc ráda. Je že života i když dost náročného. Před pisatelkou klobouk dolů. Jen si zase musím říct, že mám, prozatím, ten život úplně snadný.

Dandy1
16.12.2022 2 z 5

Je to napsáno čtivě, ale ne pro mě. Smutné, depresivní čtení. V půlce odkládám.

Štítky knihy

autobiografie americké romány

Autorovy knížky

Suleika Jaouad
americká, 1988
2021  87%Medzi dvoma kráľovstvami

Kniha Medzi dvoma kráľovstvami je v

Právě čtených12x
Přečtených151x
Čtenářské výzvě39x
Doporučených14x
Knihotéce95x
Chystám se číst218x
Chci si koupit39x
dalších seznamech5x