Medvídek Pú (20 příběhů)

Medvídek Pú (20 příběhů) https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34656/bmid_medvidek-pu-Jey-34656.jpg 4 751 142

Medvídek Pú to není rozhodně jen tak obyčejný medvěd. Vždyť se na něj podívejte : malý sympatický popleta, který si získal oblibu už v roce 1928, kdy poprvé vyšel ve své zemi, v Anglii. Zanedlouho se v překladech dostal mezi děti v mnoha zemích světa, aby všem vyprávěl o svých dobrodružstvích. Ilustroval Jaromír Zápal.

Žánr:
Literatura světová , Pro děti a mládež , Pohádky

Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Winnie-the-Pooh / The House at Pooh Corner , 1928


více info...

Calinda
Calinda
29.02.2024 4 z 5

Oceňuji krásné černobílé ilustrace, bavily mě charaktery jednotlivých postav včetně jejich excentričnosti, místy velmi vtipné, místy naopak smutné, zvlášť pokud jde o emoční stav Íjáčka. Asi není možné v dětském věku všemu porozumět, ale i tak doporučuji, neboť se alespoň otevře prostor pro diskuzi. A pokud budete dětem číst, doporučuji dát každému zvířátku charakteristický hlas, a to nejen pro pobavení dětí, ale i pro snadnější rozlišení, kdo vlastně zrovna mluví, neboť to i přesto, že se jedná o krátké texty, není vždy úplně snadno rozpoznatelné. Hezké čtyři hvězdy.

“Váží si Sovy a kdo by si jí taky nevážil, když umí napsat MYSLIVEC, třebas ne správně; ale pravopis není všecko. Jsou dni, kdy ti vůbec nepomůže, že umíš napsat MYSLIVEC.”

Sariklen
Sariklen
29.02.2024 5 z 5

Klenot mezi dětskými knihami, říká se. Tak jsem se rozhodla si ji po mnoha letech, kdy jsem ji měla spíš naposlouchanou ve formě nahrávek od M. Ebena, přečíst. Bylo to moc milé, vtipné a místy i hloubavé a poučné čtení. Líbí se mi poklid, který z příběhů sálá. Žádný spěch, ale užívání si přítomného momentu a těšení se z maličkostí. Hledání zázraků všude kolem nás. I v klasickém každodenním hrnku medu :) V chování a charakterech postaviček se částí najde asi každý z nás. Kdo říká, že dětské knihy jsou pouze pro děti, by si nějakou dětskou knihu měl přečíst :)


Aleen
Aleen
11.02.2024 5 z 5

Měla jsem velké štěstí, že jsem se s Medvídkem Pú seznámila mnoho let před vznikem púovských "disneyovek", takže jsem jej prostě přijala. Knížku jsem dostala a mám ji od osmých narozenin s věnováním od tety, takže srdcovka. Poté jsem ji přečetla svým dětem, kterým se také líbila a nedávno jsem zjistila že mého manžela nějak minula. Vzala jsem ji proto s sebou na dovolenou a četla mu ji, z čehož byl naprosto nadšený (dobře, loňská výzva mi trochu pomohla se pro toto řešení rozhodnout, ale to nic nemění na tom, že jsem si to opět užila).
Po přečtení několika předchozích hodnocení jsem maličko smutná, protože já mám postavičky (postavy jim říkat příliš nelze :-)) ze Stokorcového lesa opravdu ráda. Možná mají své chyby, ale kdo nemá? Možná nejsou žádní velcí hrdinové, ale kdo je? Vezměme si třeba jen to, kolik dětí v dnešní době trpí depresemi, či jinými psychickými problémy typu strach, obavy, nejistota, pocit vlastní nedostatečnosti, které jsou medvídkovi, oslíkovi, či prasátku tak blízké. Možná že právě toto je kniha, kterou jim můžeme poskytnout naději, že i tak se dá pěkně žít a užívat si s přáteli.
U mě bude mít ten malý rozumbrada vždy pět hvězdiček, bez ohledu na důvody, ze kterých povstal, bez ohledu na nekomerčnost tohoto vyprávění.

surfrider_
surfrider_
15.01.2024 odpad!

Dočetli jsme Púových dvacet příběhů (vydání nakladatelství Albatros z r. 1988). Už dlouho jsem nečetl tak bezobsažnou knihu.

ArkAngel
ArkAngel
25.12.2023 3 z 5

Kniha obsahující oba soubory příběhů s Medvídkem Pú zaujímala místo v mé knihovničce již od mého dětství. Po letech jsem jí opět vytáhl a s úsměvem si příběhy pročítal. Z počátku je to skvělé, postavy jsou roztomile hloupoučké a řeší přímo banální problémy. Jak ale čtete dál, tak je to víceméně totéž... a proto dávám o hvězdičku méně. Škoda, že to nebylo variabilnější... ale bavil jsem se, ne že ne (nejlépe to číst nahlas vtipnými hlasy).

Mrs.Depp
Mrs.Depp
23.10.2023 3 z 5

První kniha, kterou jsem přečetla naší holčičce a začala tak (snad dlouhou) tradici společného čtení. V dětství mě pohádky o Medvídkovi Pú nějakou záhadou úplně minuly (nebo si je nepamatuju, přestože jsme ho samozřejmě znali a měla jsem ho moc ráda) a tak jeho příběhy neznám a byly pro mě nové. Pohádky v této knížce jsou milé, ale protože mi u ní dcerka vždy po chvíli usnula, četla jsem je ke konci už na vícekrát a v příbězích se někdy ztrácela. Naše první a snad ne poslední knížka o Medvídkovi Pú. Na to, že je to kniha pro děti jsem ale čekala barevné ilustrace, to je ale moje chyba, příště budu vybírat pečlivěji. TODAY IS MY FAVOURITE DAY

Iwíček
Iwíček
26.09.2023 5 z 5

Velmi milá kniha nejen pro dětské čtenáře. Musím říci, že se četla velmi dobře. Byla potěšením i pohlazením po duši. V některých případech jsem se nad naivitou postav musela pousmát, což ale vůbec nebylo na škodu. Mohu vřele doporučit třeba jako pohádku na dobrou noc, nebo začínajícím čtenářům. Text doprovází krásné, barevné ilustrace.

Sandik
Sandik
10.07.2023 5 z 5

Neuvěřitelně vrstevnatá kniha, velmi hravá, námětově bohatá, rozvíjející imaginaci, neskutečně vtipná a plná velmi trefných komentářů které mohou pochopit pouze dospělí. Někdy jsou tyhle glosy vlastně i docela kruté (ale to je život tady). S dětmi máme moc rádi i interpretaci Marka Ebena, ovšem papírová kniha je papírová kniha (říkám já ;o) Místy jsem ovšem postrádal něco jako vysvětlení či návod ke čtení. Člověk se musí složitě dohadovat a až postupně pochopí, že to jsou vlastně příběhy vyprávěné rodičem malému dítěti a že v něm hrají roli plyšová zvířátka toho dítěte. (K tomu tady doporučuji skvělý komentář Osice, velmi zajímavé poznámky k překladu a do jisté míry i k pochopení knihy lze mimo to najít tady: https://www.phil.muni.cz/~jirka/children/children1/pu-kratochvilova.html)). Je škoda, že v češtině (alespoň v mém vydání) kniha neobsahuje ani původní ilustrace ani předmluvu autora... Celkový dojem: 90%

Booky84
Booky84
26.06.2023 5 z 5

Moje první setkání s medvídkem Pú a jeho přáteli. Takové roztomilé knižní pohlazení a ty krásné ilustrace. Jedním slovem prostě nádhera.

marketa3815
marketa3815
02.05.2023 5 z 5

U obou našich holek byla oblíbená audiokniha, načtená M. Ebenem. Naprosto perfektní.

niki-chan
niki-chan
27.03.2023 4 z 5

Knížka mi naprosto rozbila představu o Púovi, kterého znám od Disney. Ale velmi se mi líbila, především svou mnohovýznamovostí. A když o tom tak přemýšlím, zdá se, že kniha je i více pro dospělé...

martina.culik
martina.culik
08.01.2023 3 z 5

Na knihu jsem se těšila navnaděná citáty, na které čas od času narazím na internetu, ale ať jsem hledala sebevíc, nenašla jsem je. Nevím, jestli je to překladem (citáty z knihy znám spíše v angličtině), ale já jsem tam nějak neviděla tu hloubku, na kterou jsem se těšila.
Je mi jasné, že je kniha určena pro děti, ale pro ně mi v ní přijde velmi málo obrázků na hodně textu. Asi mě zmátla Disneyho verze, se kterou jsem se setkala dříve.
Celkově jsem z knihy rozčarovaná a vlastně nevím, co si myslet. Medvídek Pú je zcela bez okolků nazýván hloupým a ostatní zvířátka si s ním v mnoha situacích mohou podat ruku (resp. tlapku). I sova, která má být moudrá, taková vlastně moc není.

LunaL.
LunaL.
01.01.2023 4 z 5

Syn Medvídka Pú miluje, sice ho poznal v knížkách od Disneye, ale tuhle jsme nemohli vynechat. Myslím si, že číst ji jako první, tak se do kamarádů že Stokorcového lesa tolik nezamiluje. Přeci je v knize o tolik víc textu a méně obrázků. Takhle se mu líbila, i když trvalo, než jsme ji dočetli. Myslím, že kdo zná Medvídka Pú, měl by znát i/hlavně tuto knihu

Zlatinka.Emilly
Zlatinka.Emilly
21.12.2022 5 z 5

Moc krásná knížka

pepa4081
pepa4081
19.11.2022 5 z 5

Nádherná knížka. Jedna z mých prvních.
Nanejvýš uspokojivé.

L.K.
L.K.
04.10.2022 5 z 5

Ta kniha je geniální mnohovrstevnatý pečlivě vycizelovaný klenot. Díky svým třem dětem jsem ji četla mnohokrát, řekla bych, že některé kapitoly i víc než čtyřicetkrát a vždycky s potěšením. Příběhy jsou dokonale vypointované, se spoustou jemného humoru, něhy, laskavosti a obsahu mezi řádky. Kdybych svým dětem mohla vybrat jen deset knih, tohle by byla bezesporu jedna z nich.

Saxofonista
Saxofonista
02.10.2022 5 z 5

Tuhle knihu jsem ocenil až v dospělosti. Jako dítěti mi nedocházela její dvojsmyslná vtipnost, kterou například dokázal skvěle interpretovat Marek Eben v audioknize. Naopak Disney odkaz Milneho úplně posral, protože z něj udělal typickou pitomou americkou pohádku bez přesahu, od níž je jen krok k Teletubbies. Ale jak koukám níže, tak některým to vyhovuje.

Nermal
Nermal
22.06.2022 5 z 5

Medvídka Pú jsem dostal jako prvňáček od své paní učitelky na konci školního roku. Měl jsem štěstí, že jsem měl možnost si knížku přečíst neovlivněn žádnými komerčními animáky od Disneye, a být ovlivněn jen autorem a vlastní fantazií.
Chvíle strávené nad Medvídkem Pú patří k mým nejhezčím vzpomínkám z dětství, protože jsem z knihy četl svému mladšímu bráškovi, který ještě neuměl číst. Společně jsme se hodně nasmáli bázlivému Prasátku, chytrolínovi Pú a odstrkovanému Ijáčkovi, kterého vždycky všichni někde zapomněli. A dalším figurkám v knize. A ta poetika těch příběhů v nás zůstala dodnes.

kikies
kikies
27.05.2022 2 z 5

Mně tedy Pú rozhodně nenadchl. Jako dítě jsem se s ním setkala především prostřednictvím disneyovského animovaného seriálu, který dodnes vnímám jako poměrně vtipný. Ovšem kniha, ke které jsem se dostala až v dospělosti ve snaze zprostředkovat svým dětem klasická díla dětské literatury, mě zklamala. Oproti neustálému zdůrazňování Púovy hlouposti a Prasátkovy bojácnosti bych uvítala nějakého "hrdinu", něco inspirativního a hodného následování a ne jen popis "dobrodružství", u kterých dospělák jen doufá, že se je děti nerozhodnou napodobit! Ale především ten jazyk, a celkově text byl dost nestravitelný (možná jsou jiná vydání v tomto směru čtenářsky příjemnější). Text se hrozně špatně čte (zastaralé výrazy, dlouhatánská a složitá souvětí), přímá řeč mnohdy splývá se zbytkem textu, obecně členění textu je jakési podivné. Filozofický podtón a Púovy básně rozhodně nezaujmou menší děti - možná je kniha určena pro starší děti, ale ty zase rozhodně neosloví příhody malých přihlouplých zvířátek. Ano, má to svůj půvab, ale těžko říct, kdo je vlastně cílovou skupinou.

vlkcz
vlkcz
20.05.2022 3 z 5

Dlouho mi trvalo, než jsem se s Púem aspoň jakž takž potkal. Začal jsem číst několikrát v průběhu řady let, když jiskra nepřeskočila, zkusil jsem tutovku s Markem Ebenem. Zase nic. Až teď audiokniha v podání Vojty Kotka mě dovedla až na konec Púova Zátiší. To mě mimochodem zaujalo výrazně víc než první desítka příběhů. Zejména díky některým dialogům na pomezí zenu a Alenky za zrcadlem. Ze všech postav jsem si nejvíc oblíbil Ijáčka, naopak Králíček mě neskutečně vytáčel.
Několik věcí mě zaskočilo. Především několikeré opakování toho, že Pú je hloupý. Jasně, žádnej myšlenkovej atlet to není, to je zřejmé, ale říkat to takhle natvrdo?
Stejně tak, když Pú s Prasátkem dělají z Ijáčka blbce, když si údajně nepamatuje, kde má dům.
Nápad se sjížděním rozvodněné řeky na sudu bych si do dětské knížky hodně rozmýšlel, aby to nějaké dítě neinspirovalo a nerealizovalo to. Ještě, že dneska už sudy nejsou běžně dostupné.
Ale celkově moc nechápu tu oblibu. Moje 3* jsou hlavně za Vojtu Kotka a přeci jen výraznější druhou desítku příběhů.