Medvědín

Medvědín https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/330756/bmid_medvedin-Hgq-330756.jpg 4 2116 602

Medvědín / Medveďovce série

1. díl >

Pro většinu lidí neznamená vítězství na juniorském mistrovství v ledním hokeji nic moc, ale pro obyvatele Medvědína to znamená všechno. Vítězství jako tohle by totiž mohlo přitáhnout pozornost k upadajícímu městečku: přilákat státní dotace a talentované sportovce, kteří by dali Medvědínu přednost před velkými městy v okolí. Vítězství jako tohle by rozhodně znamenalo všechno pro hubeného teenagera Amata, který je všude mimo led za vyvrhela; pro Kevina, hvězdného hráče, jenž stojí jen krůček od zářivé budoucnosti v NHL; i pro Petera, jejich obětavého generálního manažera, jehož vlastní profesionální hokejová kariéra skončila tragédií. Tým by mohl mít šanci splnit sny celého města. Ale jedné noci během zapíjení klíčového vítězství se něco stane mezi Kevinem a Peterovou dcerou — a druhý den to vypadá, že se všechno změnilo. Vznesená obvinění se šíří po celém Medvědíně jako vlny po rybníce, žádný dům nevynechají. V honbě za úspěchem týmu je složité rozpoznat hranice věrnosti a zrady. Nakonec musí jeden mladý muž najít odvahu říct nahlas pravdu, kterou, jak se zdá, nikdo nechce slyšet.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Host
Originální název:

Björnstad , 2016


více info...

misssicccka
misssicccka
předevčírem 5 z 5

Jak ja jsem se bala, ze nekdo zabije toho, kdo nebyl na leve strane.
Jak ja jsem se bala, ze nekdo nekoho zabije.
Vyborna kniha. Me prvni setkani s autorem, urcite ne posledni, ale nevim, jestli pujdu do pokracovani Medvedina. Z pozice rodice je to silene utrpeni a vycerpavajici.

nela3812
nela3812
05.03.2024 4 z 5

Pokud máte možnost, zvolte si tento příběh v audioverzi. Hlas Pavla Soukupa dodává příběhu neskutečnou atmosféru a ještě více posiluje celkové pocity z knihy. Ta už sama o sobě zpracovává velmi silný a komplikovaný příběh, což vám ani anotace neprozradí.

Příběh je to pravé nejen pro milovníky hokeje (kterého si tam užije na každé stránce plno), ale především pro fanoušky silných a neodkladatelných příběhů, které vás i přes těžké téma naprosto pohltí. Sama toho o hokeji vím jen málo. ale příběh jsem si (včetně hokejových scén) užila na maximum, protože má silnou atmosféru a ještě silnější poslání.

Zpočátku se příběh hodně točí v kruzích, opakují se stejné scény a stejné fráze. Právě tahle část příběhu způsobila, že jsem jej téměř odložila. Vyplatilo se vydržet, protože zhruba od poloviny získává příběh neuvěřitelný spád způsobeným jedním jediným zvratem. Bylo mi zle, bylo mi úzko a cítila jsem neuvěřitelnou zlost při představě ne toho, že se tohle stává, protože ono se to stává. Ale protože se k tomu okolí staví takovým způsobem. Pokládají nevhodné otázky a viníka už defacto mají jasného ještě předtím, než něco vypustíte z úst. Zoufalství, bezmoc - opravdu hodně silné vyprávění.

Překvapilo mě, kolik postav a osudů se v příběhu nachází. Nevěřila jsem, že se do jednoho zvratu zaplete tolik lidí, přičemž to všechno vzniklo jen mezi 2 postavami. Nakonec v tom bylo zamotané celé město. Zpočátku to byl jeden velký chaos, ale díky rozličným charakterům je možné postavy skvěle rozlišovat a zařadit. Medvědín je samo o sobě extrémně charakterní město, ve kterém všemu a všem vládne hokej. Mimo toho ale také láska, přátelství a soucit.

Opravdu moc doporučuji!
Hodnocení: 3,5/5


Pengi
Pengi
18.02.2024 5 z 5

Vyposlechnuto jako audio.

Neskutečné silny příběh, mnoho různých charakterů. Knížku jsem si vybrala, ze miluji hokej, ani jsem poradne nečetla anotaci a tak me vývoj a samotná zápletka tím padem překvapila.

Krasne zpracovane tema.

Šárka78095
Šárka78095
17.02.2024 5 z 5

Kdo má rád zimu, led, bruslení, obdivuje hokej a miluje charakterní lidi, ten bude milovat Medvědím. Úžasné, geniální.

lulucinax
lulucinax
04.02.2024 5 z 5

Medvědín je kniha o hokeji, ale mohla by být klidně i o fotbale. O hokej tu nejde, ale i jde především. Ten, kdo v Medvědíně nehraje hokej nebo ho hraje špatně je outsider.
Příběh je o nás, o lidech, jak se chováme a jak se chováme v davu. Autor se v knize zabývá rodičovstvím a dospíváním dětí. Skvěle vystihl postavy, které nejsou černobílé a nic není takové, jak se na první pohled může zdát.
Backman píše čtivě a napínavě, příběh mě vtáhl a nepustil, přestože jsem brzy odhadla, kam bude děj směřovat. Obyvatelé městečka mi přirostli k srdci a já těším se, až si přečtu další díly, ale chci si je trochu šetřit.

VéjaTarabová
VéjaTarabová
02.02.2024 5 z 5

Medvědín je neskutečně silný příběh, který mě rozhodně stáhnul s sebou. Prolíná se zde vyprávění mnoha postav a já je musela doopravdy poznat, abych se v příběhu neztrácela. Backman dokázal najít perfektní hranici mezi tím, jak moc popisovat děj a kolik myšlenek do toho zatáhnout. Po celou dobu si tím dokázal udržet napětí. Moc se mi líbí údernost s jakou nám podává fakta i několik frází, které se během postupujících událostí opakují. Děvčete se jménem Maya mi bylo hrozně líto, zároveň jsem však tušila, jak její osud nejspíše dopadne. Lidé jsou všude stejní a Medvědín popisuje čistou normálnost jejich chování se vší surovostí i jemností. Hrozně se mi však nelíbí obálka knihy, kde mi vyloženě vadí realističtí lidé, kteří jsou na ni naprosto zbytečně vyobrazeni. Jinak dílu nemám co vytknout a rozhodně si přečtu jeho pokračování.

„Mezi žitím a přežíváním vede tenká hranice, ale když jste zároveň romantik i soutěživý typ, přináší to jeden pozitivní vedlejší účinek: nikdy se nevzdáváte.“

p.stranska
p.stranska
30.01.2024 3 z 5

Je to přesně tak, jak tu uvádí většina čtenářů. První půlka je nuda. Ve druhé polovině se rozvíjí zajímavé téma a příběh má příjemný spád. Když první půlku přetrpíte, druhou si užijete.

Rou
Rou
28.01.2024 5 z 5

Protože se chystám na třetí díl, přečetla jsem si znovu Medvědín pro připomenutí. A zase jsem si to užívala. To, jak pan Backman popisuje jednotlivé postavy, je prostě super.

Akléda_
Akléda_
25.01.2024 4 z 5

Moje první setkání s Backmanem a rozhodně ne poslední. Poslouchala jsem jako audioknihu, kterou namluvil Pavel Soukup a proti tomu nemůžu říct vůbec nic. Krásně se to poslouchalo, žádné ostré sykavky, příjemný přednes, užila jsem si to díky tomu ještě o něco víc, než kdybych to četla si myslím. Knížka jako taková mě velmi překvapila a to hned v několika ohledech. Vlastně jsem moc nevěděla do čeho jdu a tohle jsem fakt nečekala. Věděla jsem, že autor píše hodně o lidech a jejich problémech, ze začátku mi ale vůbec nesedělo kolik dějových linek se tam proplétalo. Bylo toho moc, skákalo se z jedné na druhou, já byla zmatená a nedokázala si to užít. Cirka v půlce se to ale trochu srovnalo, nebo jsem si zvykla, nevím. Přišlo mi ale, že to bylo lepší. Hlavní důvod proč se ale můj zážitek z knihy nakonec velmi zlepšil bylo téma, které se někdy v půlce objevilo. To jsem fakt nečekala, bylo mi z toho těžko, smutno, i z osobních důvodu se mi to fakt těžko poslouchalo, ale byla jsem ráda, že se do toho autor pustil. Všechno to, jak to popsal bylo tak hořce reálné, že se mi z toho chtělo brečet. Překvapilo mě, kolik toho ve mně autor dokázal vyvolat, i přes to, že mi jeho styl psaní ze začátku tolik nesedl. Sledujeme opravdu hodně postav a různé jejich linky, což se občas motá. Ale to téma a to jak bravurně ho autor zpracoval nakonec mohlo za to, že jsem si to užila, jestli se to tak dá říct. Rozhodně se pustím do pokračování, i když to nebude hned, protože si od toho potřebuju dát trochu pauzu. Překvapilo mě to ale velmi a rozhodně poslechu nelituji.

Linda007
Linda007
23.01.2024 2 z 5

Konečně jsem se kousla a poněkolika měsících doposlouchala Medvědín. Byla to strašná nuda, vůbec mě to nebavilo. Mám ještě další díly, ale nevím, jestli najdu odvahu se do nich pustit. Přitom jiné knihy se mi od autora líbily.

Alizon
Alizon
23.01.2024 5 z 5

Opět jedno velké ach. Čekala jsem román o hokeji, o rivalitě mezi týmy - ano to tam všechno je, ale i mnohem víc. Hlavní zápletka mi totiž naštěstí nějak unikla (bohužel u takto populárních knih vždycky unikne nějaký spoiler). A tak jsem začínala s čistým stolem a spadla mi brada. Budu se opakovat, kritici Backmana tvrdí, že jsou jeho knihy ždímačkou na city, možná mají pravdu, ale vůbec mi to nevadí. V jedné kapitole se vystřídá pláč a smích, dojetí a zlost, sevře se Vám srdce nebo se nostalgicky zasníte. Kniha o přátelství, pravdě, síle jít dál, stát si za svým, o těžkostech dospívání a toho být rodičem. Já autora miluji protože vždycky vloží do knih své srdce, své vlastní úzkosti a strachy a jsou i přes mnohdy neuvěřitelné nebo absurdní situace tak lidské a opravdové.

Riccione
Riccione
19.01.2024 5 z 5

Moc jsem nečetla popis knihy a čekala jsem detektivku. Ta to nebyla, ale zklamaná nejsem. Knížka mě vtáhla do děje a ani jsem nemohla jít spát. Určitě si od autora přečtu ještě další.

Mr.Pajek
Mr.Pajek
10.01.2024 4 z 5

První část knihy byla taková hodně pozvolná, trošku jsem se musela přemlouvat ke čtení,ale od druhé půlky super, čtivý. Už otevírám druhý díl

marierachel
marierachel
08.01.2024 4 z 5

Moje druhá kniha od Backmana, líbila se mi trochu méně než Úzkosti a jejich lidé, ale pořád ještě dost na to, abych ji doporučila k přečtení.
Líbilo se mi vylíčení atmosféry městečka, proměna některých hrdinů, morální dilemata a pohnutky jednotlivých postav. Líbí se mi, jak Backman o jednotlivých lidech píše takové ty detaily, díky kterým působí uvěřitelně a "plasticky".
Měla jsem ale velký problém začíst se, protože mi to kolem strany 50 stále připadalo jen jako kniha o hokeji. Recenze zde na Databázi knih mě přiměly pokračovat a jsem za to ráda.
Dále mě rušilo opakování některých vět. Chápu smysl tohoto opakování, a třeba v Úzkostech a jejich lidech se mi líbilo. Tady už mi to ale přišlo moc - působilo to na mě pak až kýčovitě.

Boby17
Boby17
03.01.2024 5 z 5

Knížka se četla hladce, protože se ostýchám říci dobře. Těžké téma násilí, morálky a chování davu na malém městě bylo zpracováno trefně a zároveň citlivě. Pět hvězd je málo!

JSmerda
JSmerda
22.12.2023 5 z 5

Knihu jsem si koupil, protože jsem nabyl dojmu, že pojednává o přípravě looserů na důležitý zápas (takový knižní Rocky). Nemohl jsem však být dále od pravdy.
Medvědín je spíše sociální studie uzavřené komunity. Místo hokejového klubu si můžete představit národnostní/náboženskou menšinu, malou obec atd. Tato uzavřená skupina si projde krizí, zcela se rozsype, aby se mohla očistit a obnovit v ryzejší podobě.
Kniha je o dospívání, hledání vlastní identity a místa ve skupině (jsi s námi nebo proti nám; resp. preferuješ tým nebo pravdu). Je to hodně o psychologii postav a jejich motivaci a spíše mi to přišlo, že cílovými čtenáři jsou ženy (což je trochu paradox, když to pojednává o hokeji).
První třetina je celkem rozvláčná a autor se hodně věnuje seznamování s hlavními aktéry. Po cca první třetině se kniha začne rozjíždět a finále je pak strhující. Byl jsem z knihy zpočátku rozpačitý, ale po jejím přečtení nelituji, že jsem si ji koupil.

vladimir5170
vladimir5170
11.12.2023 4 z 5

Výborně napsáno. Jen mám pocit, že autor sportovní stránku poněkud zjednodušil a stejně tak charaktery a příběhy lidí. Tak trochu pro děti, což na poutavosti děje neubírá. Spíš naopak. Jdu na druhý díl.

Bubo19
Bubo19
03.12.2023 5 z 5

Načasování jsem si nemohla vybrat líp, sice nebydlím uprostřed lesů, ale sněhu napadlo přes víkend tolik, že jsem se aspoň co se počasí týče mohla do obyvatel Medvědína vcítit. Autor opět skvěle popsal jak prostředí tohoto malého městečka "na konci světa", kde hokej hraje prim, tak psychologii postav. Román je to temnější, než jsem od Fredrika Backmana zvyklá, ale jako vždy se četl skvěle a přemýšlet nad ním budu ještě dlouho. Těším se, že si brzy přečtu pokračování.

RenataDvorni
RenataDvorni
22.11.2023 5 z 5

I když mě hokej nezajímá, kniha byla napsána tak, že mě zajímat začal :) Příběhy postav jsou velmi silné.

čtenářka76
čtenářka76
21.11.2023 5 z 5

Krásná kniha, kterou jsem četla už před delší dobou, ale dostal se mi do ruky druhý díl, tak jsem si ji pro připomenutí přečetla znovu. Mých 5* si určitě zaslouží, za silný příběh a postavy, které dokázal FB popsat tak, že jsem si myslela, že čtu o svých kamarádech. Moc krásná kniha.