Medvěd Tuli

Medvěd Tuli https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/225318/bmid_medved-tuli-225318.jpg 5 11 5

Magdalénka má tiché trápení, o kterém nikomu neřekla. Paní učitelka Liduška moc dobře ví, že nesvěřená bolest je k neunesení, a snaží se přijít na to, co její smutnou žačku trápí. Rozpustit smutek a samotu, to je úkol pro tulivého medvěda - v jeho měkkém plyšovém objetí se všechna bolest rozplyne. Křehký příběh o dětském smutku, naději i radosti doprovázejí nevšední ilustrace Zdeňky Řezbové Morávkové. Tato kniha byla napsána s hlubokým respektem ke všem dětským starostem a je inspirována obdivuhodným dílem dětské psycholožky Jiřiny Prekopové, jejíž metoda pevného objetí pomáhá dětem a jejich rodičům proměnit psychickou bolest ve zkušenost bezvýhradné lásky a bezpečí.... celý text

Přidat komentář

Bonda
24.02.2024

Holčička trpí pocitem viny a samoty po rozchodu rodičů. Kniha ukazuje léčivou moc doteků, včetně jednoho vnuceného objetí v řádu metodiky J. Prekopové.

simca9342
03.04.2023 5 z 5

Přečtená v knihovně 2/3
Emoce ovlivňují každého. Hlavně děti nesou špatně, když se jim stanou křivdy nebo si ze špatné situace v rodině způsobí celoživotní trauma. Malý plyšový medvěd kvůli hlasové indispozici nedokáže tyhle situace doopravdy řešit , ale v knihách je to jiné. Pomáhá malým dětem v jedné třídě.
Kniha je inspirovaná technikou pevného objetí od psycholožky Jiřiny Prekopové, která už není mezi námi.


Knihomolka506
16.05.2022 5 z 5

Jak může pomoct malý medvěd a ještě k tomu plyšový zvládat vztek a strach u malých dětí? Tahle kniha je napsána přesně tak, aby to pochopily i malé děti.

Atlantis
19.07.2020 3 z 5

Teda tahle knížečka se rychle zvrhla. Zpočátku sledujeme příběh plyšového medvěda, kterého si učitelka z první třídy vezme do práce, aby jí pomáhal utěšovat malé nezbedy. Pak ale najednou sledujeme sondu do života zanedbávaného dítěte, které matka nechává pravidelně v noci samotné doma, až si z toho malá holčička udělá trauma. Ale nebojte, všechno se vyřeší, mají přece štěně. Ježišmarja. Příště bych paní Rožnovské doporučil si rozmyslet, jakým směrem se chce v knize vydat. Dcera (tři roky) z toho na větvi tedy nebyla.

Metla
01.12.2018 4 z 5

Mám vůbec psát komentáře k dětským knihám, které jsem sama nečetla jako dítě? Chce to změnu optiky - tím nemyslím větší písmenka, nýbrž omezenou schopnost najít své infantilní já a zkusit příběh vnímat emotivněji, přijímat autorův svět bez výhrad, oprostit se od logiky. Překousnout zjednodušování, moralizování a vychovávání (přece nechceme, aby si naše ratolest odnesla ponaučení, že má agresivního spolužáka nakopat do pytlíku... takové informace je nutno podávat osobně a ve správnou dobu). "Medvěd Tuli" je morálně nezávadnou sondou, kde z pohledu plyšové hračky, zakoupené pro terapeutické účely laskavou učitelkou, poznáváme třídu malých školáků. V hlavní roli je zakřiknuté děvčátko a samozřejmě vše dobře dopadne. Knížku si vybrala moje tříletá cácora při své první návštěvě knihovny, četbu poslouchala zaujatě, bez přerušování, akorát jí chybělo více obrázků. Ilustrace jsou průměrné - ani zázrak, ani hrůza, ujdou. Tři nenadšené hvězdičky za mě, čtvrtá za tu moji nezbedu.