Medová smrť

Medová smrť https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/300672/bmid_medova-smrt-V8j-300672.jpg 4 209 68

Medová smrt série

1. díl >

Keď sa mladá Američanka Felicity vyberie hľadať svoju matku do Ríma, narazí pritom na mučivé dávne tajomstvo vlastnej rodiny. Pátranie ju postupne privádza k najtemnejšej kapitole celého ľudstva. Odhaľuje dramatický osud vlastnej prababky, slávnej opernej speváčky Elisabeth Malpranovej, aj jej dcéry Deborah. V príbehu s tematikou druhej svetovej vojny sa trpezlivo rozpletá pavučina lásky, viny a hriechu, ktorá siaha až do súčasnosti a dotýka sa aj života zvedavej Felicity. Ako ďaleko bola ochotná zájsť matka, aby zachránila svoje deti? Ako ďaleko zájde dcéra, aby pomstila svojho otca? A ako môže hlboká, zničujúca láska pretrvať celé generácie a vyliečiť staré rany? Medová smrť je vzrušujúce čítanie o tom, ako dokázali kruté historické udalosti ovplyvniť až štyri generácie žien jednej rodiny v rôznych časových obdobiach z pera úspešnej nemeckej autorky.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Motýľ
Originální název:

Honigtot , 2015


více info...

Přidat komentář

zuzana5244
21.11.2023 2 z 5

Kniha se četla a dobře, ale nastane situace kdy Vám budou oči krvácet, adrenalin stoupne a chcete napsat autorce. Tedy kdy označí Gabčíka s Kubišem za polské odbojáře. Je zde plno historických chyb. Okay, není to literatura faktu. Základní rešerše by, ale měl autor udělat, ať nenapíše do nebe volající nesmysly. Takže kniha v tu chvíli ztrácí svoji hodnotu i když je velmi čitelná. Příběh Elisabeth byl velmi krásný, celou dobu jsem s ní soucítila. Příběh Deborah je taktéž velmi zajímavý, její vztah bych ji, ale nevyčítala. Kdo je bez viny, ať hodí kamenem. Co nemohu odpustit, ale jsou historické omyly. Ty mě fakt vytočily.

Neluš
13.03.2023 3 z 5

Nějak jsem se nemohla do knihy začíst. Asi od poloviny už mě příběh začal trošku více bavit. Vadily mi nějaké nesrovnalosti, které jsou už několikrát zmíněny.


1v8na
16.01.2023 3 z 5

Kniha je čtivá. Děj má spád. Je zajímavý. Ukazuje odvahu hrdinky Deborah postarat se o bratra, aby přežil a ona s ním.
Na druhou stranu mo Deborah přišla velmi impulsivní, náladová a kolikrát se do všeho vrhala po hlavě bez ohledu ha následky.
V knížce byly některé nepřesnosti. Určité mi nevadilye - jako třeba ta, že matka Deborah vstoupila do Říšského kancléřství dříve než bylo opravdu otevřeno - to je vysvětleno v doslovu.
Co mi však velmi vadilo, vylo to, že z Gabčíka a Kubiše udělala spisovatelka členy polského židovského odboje. To mi vadilo dost.
Nicméně i přes to se mi kniha celkem líbila a druhý díl Marlen si přečtu

Martina291086
16.01.2022 3 z 5

Knihovnice mi na tuto knihu pěla samé ódy a já si řekla, že to zkusím... A vlastně ani nemůžu říct, jestli mě kniha zklamala nebo nadchla... Jistě, má silné pasáže i neobvyklý příběh zasazený do historicky velice známého prostředí, ale stejně tak i obsahuje některé trochu méně uvěřitelné části...

Zuzulinka
26.06.2021 5 z 5

Kniha se mi moc líbila! Byla napínavá, příběh nepředvídatelný a poutavý. Nemohla jsem se od knihy odtrhnout. Doporučuji přečíst.

Sofonisba
13.02.2021 3 z 5

Kniha toho hodně slibovala, ale... spousta historických a gramatických chyb a k tomu naprostá naivita (až zaslepenost) Deborah, která se lusknutím prstu změní v zapálenou členku odboje :(

evilunicorn
29.01.2021 4 z 5

Když si odmyslíte poměrně dost historických nepřesností a bot a budete ten příběh brát jako čistou historickou fikci,tak ten příběh má docela slušný potenciál.Především bych rád vyzdvihl dilemata, s kterými musely postavy bojovat a s nimi spojený vývoj příběhu. Kniha sice ke konci trochu ztrácí dech a je podle mě až příliš rychle ukončená,ale celkově to bylo milé překvapení.

Kajami
17.01.2021 5 z 5

Napínavá kniha vsazená do historie. Četla se velmi dobře a do konce jsme si nebyla jistá, jak to dopadne. Zvratů tam bylo požehnaně.

pavlusa025
11.11.2020 4 z 5

Super, už jsem objednala i další díl.

Annkag
30.10.2020 4 z 5

Dojemný příběh o hladání lidskosti a odvahy v ženském údele počas 2 svetovej války...
Příběh dcery,sestry a milenky která sa rozhodla nezavírat oči před zverstvami nacistů ale právě naopak se jí postupem čase dotýkal až moc....

whiolet
06.10.2020 3 z 5

(SPOILER) Kniha se četla dobře, jenže čím déle jsem jí četla, tím více mě na ní štvalo věcí.
Jako první historické nesrovnalosti.
Jako druhé značné množství postav.
Jako třetí( a tím bych to ukončila) Deborah. Co s tou holkou je, že po smrti matky spí s jejím milencem? A celkově to její myšlení... jako hlavní hrdinka mi k srdci nepřirostla
Bohužel knihu musím zařadit mezi lepší průměr.

Luciefever
11.08.2020 2 z 5

Když zasadíte příběh do času Hitlerova Německa, máte čtenářské publikum zaručeno. Přes všechnu brutální temnotu nacistické ideologie jsou lidé zas a znova přitahováni k otevírání té děsivé kapitoly naší historie. Ani já nejsem výjimkou.
Celkem nesejde na občasných nesrovnalostech v reáliích knihy, jde tu o kontext doby, a především o varování, aby se nic z toho znovu neopakovalo.

swon
03.08.2020 2 z 5

U této knihy mě nesmírně rozčilovaly historické nepřesnosti (a opravdu mi nevadilo, že jedna z postav vstoupila do Říšského kancléřství dřív, než bylo otevřeno - jak píše autorka v doslovu - to je to nejmenší!). Udělat ovšem z Gabčíka a Kubiše členy polského židovského odboje považuju za hloupost. Vůbec to v knize nemuselo být, nijak to neozvláštnilo děj, tato zmínka tam byl jen nahodile zmíněna. Nedává to, popravdě, vůbec smysl.
Pravdou také je, že český překlad čtenáře také zrovna neoslní. Věty byly mnohdy kostrbaté, neobratné, nesmyslně přeložené (volal Scala z Milana...nebo spíše volal někdo z La Scala z Milána?).
Děj se místy opravdu vlekl, občas moc nedával smysl (proč chce najednou postava v Krakově, kde se velká část knihy odehrává, české noviny? Kde je ta souvislost?). A na druhou stranu tam bylo spousta linek, které by si naopak zasloužily větší rozpracování (např. polský odboj, poválečné osudy postav). Posledních pár desítek stran tak čtenář dostal naservírovaných takříkajíc z vlaku. Pasáže ze současnosti mohly také být o polovinu kratší.

Noisette73
10.06.2020 5 z 5

POZOR SPOILER: Tuhle knihu jsem začínala číst s obavami, jelikož ten od koho jsem se o ní dozvěděla ji popisoval jako knihu složitějšího rázu, která se bude špatně číst, nevím kde to ten člověk vzal, kniha na pochopení složitá není a čte se skvěle, jsou tam trošku rozebírány politické i sociální otázky té doby, ale to jen pro dokreslení čtenářovy představy. Psychologie postav je zde vylíčena přímo mistrovsky a najde se tu i plno vět, které si člověk musí napsat a zamýšlet se nad nimi. jsou tam obsažena i moudra, ale nenásilně. Z Albrechta mi bylo zle, po Gustavovi jsem naopak tesknila celou knihu a Elisabeth jsem držela palce i když zbytečně, Marlene pro mě byla naprosto srdeční záležitost a Deborah jsem v mnoha směrech chápala....... skvělá kniha.

Madelisi
24.05.2020 3 z 5

Nádherný příběh o hrůzách druhé světové války, přičemž ty hrůzy na vlastní oči neuvidíte.
Psáno jako akční film. Krásné a odvážné ženy svádí prominentních nacistu. Stopy válečných událostí probleskují ještě v dalších dvou generacích.

Bohužel kniha měla projít ještě jednou korekturou - bydleli v paláci v Jugendstilu, volal Scala z Milána, potvrdila Scalovi do Milána. Toto mi utkvělo v paměti.

Autorce zazlívám zapletení Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka do polského odboje. Proč by je měl schovávat polský odbojář? Proč chce jedna postava v polské nemocnici české noviny? Kde přišla autorka na to, že atentát byl akcí židovského odboje? Ještě mi připadalo, že v jednu chvíli se nemohla rozhodnout, jestli se děj odehrává v Praze, nebo v Krakově.

Pro svižný děj a kvůli tomuto dávám tři hvězdičky. Nebýt svižného děje, byly by kvůli atentátu dvě. Nebýt zakomponovaného atentátu, byly by čtyři.

pavlanosko
19.04.2020 5 z 5

Sice mi trvalo pár stránek než jsem se začetla, ale po chvíli jsem se vžila do příběhu a měla jsem brzy přečteno :) doporučuji

Any935
21.03.2020 5 z 5

Když jsem si tuto knihu koupila, myslela jsem si, že to bude jedna z těch, které popisují druhou světovou válku z pohledu mužů nebo nějaká fantazie autorky. Netušila jsem, že se jedná o pohled ženský. Díky tomu je tato kniha velmi zajímavá a ikdyž se tam popisuje válka tak se tam najde cosi veselého. Možná se to zdá jenom mě, ale nad jednou částí jsem se pousmála. Navíc mě překvapilo, že autorka má k tomuto tématu blízko. Knihu vřele doporučuji. Je bombastická a stojí za několikáté přečtení.

knihomolka999
28.01.2020 5 z 5

Kniha se mi líbila a do čtení jsem se nemusela nutit. Dýchá z ní těžká atmosféra doby, i když autorka popřává svým hrdinům šťastné úniky, což vždy nepůsobí uvěřitelně. Ale jde o beletrii , což jí k tomu přiznává nárok.

aktijnov
10.10.2019 3 z 5

Přijde mi to jako příběh od autorky s velmi bujnou fantazií. Občas historicky nepřesné, místy až absurdní, někdy chaotické.

PetraGhi
08.09.2019 5 z 5

Jediné co mě na knize nebavilo byly pasáže ze současnosti....to tam ani být nemuselo. A konec by mohl být více rozepsaný. Jinak jsem to teda celé zhltla za pár hodin :-)