Komentáře knihy Raelia
Jak mě první díl bavil, tak tady se to ke konci dost pokazilo. ;(
Když pominu překlepy a že z ALex tím pádem na mnoha místech vyzněla jako kluk, ne dívka.
Alex působila jako by jí kleslo IQ o poměrně dost bodů. A jak jindy působila třeba i docela zrale nebo inteligentně, v druhé polovině knihy to autorka dost pohřbila. Neustálé její machrování a pak následně jeden její fail za druhým mě zklamal.
Když pak na konci Darius Alex řekl, že se o to postarají a že jí teď k ničemu nebude potřeba, vyznělo to skoro jako by řekl: "už jsi toho pohnojila dost :D"
A co se týče těch neuvěřitelných schopností, tak není pro mě moc uvěřitelné, že by Aven na to nepřišel za tu dobu, co se spolu setkali a střetli. Chvílema jsem mu i docela fandila, ať to milosrdně ukončí už ve druhém dílu. :D
Drama na konci bylo takové uspěchané a hodně rychle zase skončilo. Takže nuda.
Je jasné, že přijde poslední díl trilogie, ale ani nevím, jestli se těším. Můžu jen doufat, že to autorka nějak napraví nějakým hezkým epickým finále, protože bych jí ráda dala lepší hodnocení.
Toto bylo skvělé. Já se moc bavila. Nejen, že je ten svět úžasný, ale autorka dala v tomto díle především přednost vztahům mezi hlavními postavami což se mi moc líbilo. To přátelství bylo úžasné a především vztah mezi Alex a Jordanem se moc líbil. Knížka celkově byla akční a četlo se to neuvěřitelně rychle.
Já miluji ten humor. Ten je prostě skvělý.
Alex mě v tomto díle bavila víc než v prvním díle a moc se líbil její přístup i co se týkalo nastavených hranic atd. Bylo to moc fajn, že se snaží spolupracovat. Navíc nám tam autorka přidala i romantickou linku. Sice jen trošku, ale líbí se mi, že k tomu přistupuje zvolna.
Konec byl sice rychlý, ale i tak to bolelo. Ale opět to skončilo napínavě a moc se těším na další díl.
Vůbec nevím, co napsat dřív. Realia ve mě zanechala tolik emocí, že ani nevím čím začít.
První půlku jsem se musela pořád smát, protože ty pubertální narážky nebo jak se Alex vždycky do něčeho namočila, tomu nešlo se nesmát. Být v Akarnae bylo jako se vrátit do Bradavic.
To přátelství mezi hlavními hrdiny hlavně mezi Alex a Jordanem bylo tak ňuňu, prostě snad nejlepší přátelské pouto, o kterém jsem kdy četla. O to víc bolí ten konec. Hrozně mě bolelo to číst.
Doufám, že na další díl nebudu muset dlouho čekat.
Tato série fantasy knih mě opravdu baví. Druhý díl nezklamal. Moc se mi to líbilo. Akorát jsem hodně napjatá z toho, jak to bude pokračovat, takže se moc těším na další díl. Už aby byl přeložený.
knihomolka2.webnode.cz
Jedná se o můj nově založený blog, budu moc ráda když mrktete.
Žánr: Young Adult fantasy
Série: Medorské kroniky (The Medoran Chronicles) - pokračování po Akarnae
Je tomu skoro rok (8 měsíců cca), co jsem dočetla Akarnae a těšila se na pokračování. Kouzelný svět mě pohltil a já si užívala každou stránku. Když se objevila krásná Raelia s anotací, že se vydáme za Meyanskou rasou, skoro nešlo nedočkavostí vydržet! Jaké mám nakonec dojmy? Kombinace nadšení a zklamání zároveň.
Raelia: O čem kniha je?
Raelia je druhý díl série Medorské kroniky od australské autorky Lynette Noni, známé také díky sérii Ranhojička (The Prison Healer). Příběh nás opravdu zavede za rasou Avena Dalmary, vyhnaného prince, který se snažil o převrat a skoro zabil svého otce. Jde o úhlavního nepřítele naší hrdinky Alex - lidské dívky, Vyvolené.
Kolikrát se spolu Alex a Aven potkají? Odhalí Dix své tajemství? Rozrostou se nějaké city v romantických linkách? Tohle všechno se mi honilo hlavou a nemohla jsem se dočkat, kolik z toho Noni zodpoví.
Svět Medory a Meye: Stále okouzlující
Začněme pozitivy. Svět Medory a Meye je stále okouzlující - jak faunou, tak flórou či magií. V dalším roce studia na akademii Akarnae se Alex učí nové dovednosti a rozšiřuje sobě i nám obzory. Nenechává si pro sebe žádná tajemství, takže jsme v každé akci a v každém průšvihu spolu s ní. Díky tomu dostáváme šance řešit nesčetné problémy, které ji potkají, prvně my sami, a pak máme prostor sledovat, jak situaci řeší naše hrdinka.
Jako další plus bych ráda zmínila romantické linky příběhu. Ono totiž nejde o romantasy, ale opravdu o YA fantasy. Což je něco úžasného! Jak Akarnae, tak Raelii mohou číst děti na druhém stupni a kniha je nepohorší - co do násilí či sexu. Romance je jemná a nenásilná, což ocení mladší čtenáři i jejich rodiče.
Superhrdinka Alex s nonstop schopnostmi
Pokud jsou čtenáři vnímaví na souvislosti a mají cit pro text, zklamání dost možná přijde i u těch náctiletých. Raelia totiž obsahuje chyby gramatické i logické.
V Raelii byla Alex neohrožená superhrdinka, která řešila každý problém, a jen v malé míře jí někdo pomohl (nebo až po veliké a vyčerpávající události). Postavy kolem jednaly naivně a já toužila vzít je klackem po hlavě, aby si daly dvě a dvě dohromady. Rovněž Alexiny schopnosti působily zvláštně - třeba její nonstop jedoucí nadání, které ji dělalo téměř neporazitelnou. Nutno ale podotknout, že za většinu chyb může zvolená skupina teenagerů místo dvojice či maximálně čtveřice přátel, jako tomu bylo v Akarnae.
Korektorské chyby a logické nesrovnalosti
Začněme korekturou - o Alex se mnohdy mluvilo jako o muži, a sem tam lítaly uvozovky kolem přímé řeči jinak, než bylo zamýšleno. Druhá půlka knihy tímto nešvarem trpěla mnohem více.
No a ty logické chyby… Je mi z toho smutno, a doufám, že se to v následujícím díle Draekora opět zlepší. I když některé skutečnosti v Raelii byly klišé a děj se dal uhodnout dopředu, pořád jsem zvědavá, kam nás Noni postupně v hexalogii Medorských kronik zavede.
Inspirace či klišé?
Nedokážu se ubránit srovnávání s jinými YA fantasy - některé momenty a dynamika postav mi připomněly sérii Throne of Glass od Sarah J. Maas. Ale ruku na srdce - kdo dneska miluje Fourth Wing, ten evidentně nebude řešit “inspiraci” ani v Raelii. A upřímně, myslím, že tady šlo skutečně jen o inspiraci, ne o kopírování.
Emotivní konec, který zachraňuje celkový dojem
Navíc, abych byla upřímná, Raelia mě na konci rozbrečela dojetím a silou odhodlání Alex k tomu, co bude dál. A i proto sáhnu po anglickém vydání, protože Medoru ani Meyu nechci opustit! Koncové scény jsou napsané s takovou intenzitou, že dost možná autorce odpoustíte předchozí nedostatky.
Závěr: Stojí Raelia za přečtení?
Raelia je kniha plná potenciálu, který bohužel brzdí editorské nedostatky a logické nesrovnalosti. Přesto, pokud milujete YA fantasy s bohatým worldbuildingem a nezáleží vám na perfekcionismu, série Medorské kroniky vás pohltí. Jen doufejme, že třetí díl Draekora bude pečlivěji zpracovaný.
(SPOILER)
Uff... Keď som začínala čítať tento druhý diel, normálne som valila oči a mala som pocit, že som otvorila niečo úplne iné. Začiatok mi prišiel trochu odflinknutý, a akoby nenadväzujúci na prvý diel, preto mi robilo celkom problém vybaviť si aj jednotlivé postavy a udalosti. Úplne ako by to písal niekto iný.
Našťastie Alexin príbeh veľmi rýchlo nabral ten správny smer. Jej návrat na Akarnae bol akčný, a vďaka Knižnici sa dostala aj do toho, do čoho sama ísť nechcela. Ale výcvik plíženia tak to stálo za to, trochu to pripomínalo Hraničiarovho učňa, aj keď s prímesou mágie a bublavej verzie hopšup prášku.
Ale bavila ma Alexina interakcia s ostatnými, a tak nejak aj to, ako viac-menej stále končila na ošetrovni bolo celkom vtipné. Oceňujem skúšku, ktorú dostali v rámci plíženia, to bolo dosť napínavé a pridalo to príbehu na dobrodružnosti.
Za to záver, ku ktorému sme celý čas tak nejak smeroval bol fakticky smutný, a dej vygradovaný tak, že proste musím vedieť čo bude s Alex, jej priateľmi, Akarnae a celou Medorou ďalej. A že to vyzerá zaujímavo, keďže dej tejto knihy sa odohral za pol roka. Takže čím skôr sem s pokračovaním prosím...
Krásné pokračování příběhu. Už se moc těším až přeloží do češtiny další díl. Potřebuji vědět co bude dál.
Tuhle sérii jsem četla v anglickém originále a musím říct, že si vysloužila místo mezi mými oblíbenými knihami. Ze začátku je všechno takové trochu dětinské a něco mi přišlo trochu dost urychlené, ovšem autorka nezklamala, a pokud dáte celé sérii šanci, zjistíte, že je to opravdu slušně propracovaný příběh, který okouzlí snad každého fantasy čtenáře :)
(SPOILER) Chvíli jsem váhala, zda se do druhého dílu pustit, protože první díl byl pro mě velmi průměrný. Ale druhý díl byl mnohem lepší. Je více akční, prohlubují se zde vztahy a objevují se nové zajímavé postavy. Uvidíme, kam se dej posune v další části.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
přátelství, kamarádství elfové magie, kouzla škola knihovny internát kamarádi, přátelé kouzelnické triky alternativní realita magické portály škola magie a kouzelLynette Noni také napsal(a)
| 2022 | Královna rebelů |
| 2022 | Zlatá klec |
| 2023 | Zrádci krve |
| 2025 | Akarnae |
| 2023 | Tři bonusové kapitoly k sérii Ranhojička |

88 %
68 %

Docela dobrý "přechodový" díl trilogie, kdy se od seznámení s prostředím posouváme k tomu, že se schyluje k opravdu lákavému epickému střetu. Lépe poznáme Medoru a její rasy, zejména Meyany a trochu i stínošlapy, možná nadání Alexiných spolužáků, Avenovy plány a z hlediska vztahů mezi postavami se vynoří hned dvě zajímavé milostné linky. Ale není čas chodit na dvojitá rande, protože rozvrh je nabitý a Alex vedle toho jde z jedné příhody, kde všechny zachrání, do druhé. Bohužel právě události spojené z terénním cvičením PaP, které přichystal Duch, mi vadily asi nejvíc. Najednou jsou zařazovány superšpionské stealth pasáže o vniknutí na večírek prominentů nebo průnik na vojenskou základnu, které nejsou bůhvíjak zábavné ani napínavé a navíc mi příliš nezapadaly do zbytku příběhu (přestože jejich význam je posléze objasněn... ale myslím si, že by to šlo i jinak).