Médium

Médium https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43637/medium-43637.jpg 4 10 1

Psychologický román s kriminální zápletkou a záhadou, složený ze dvou paralelně se odvíjejících příběhů. Hrdinkou je studentka, která přichází na praxi do malého města a bydlí u přítelkyně své babičky. Je okouzlena starým domem a rozlehlou zahradou, v němž žije stará dáma se zatrpklou dcerou a podivínským starcem. Se starou ženou v sobě najdou okamžitě zalíbení, ale dívka přesto vnímá znepokojivou atmosféru domu. Když se pak snaží těmto věcem přijít na kloub, objeví tajemství, které se přes půl stol. odráží v životě obyvatel domu.... celý text

Přidat komentář

broskev28
21.08.2017 4 z 5

Zatímco Tanec na ledě téže autorky mě nijak nenadchnul, tohle bylo jiné kafíčko! Do postav Vilmy, Anežky, Ireny se mi - nevím proč - okamžitě projektovaly kvalitní české herečky, to se mi snad ještě nikdy při čtení nestalo. Navíc mám ráda botaniku a tady je jí věnováno dost stránek. Nechybí humor, ale ani předválečné a poválečné tajemno - život maloměsta, kde každý každého zná.
Autorka naštěstí neakcentuje onu všudypřítomnou českou závist, o které neustále můžeme slyšet v médiích; já osobně si myslím, že jako národ nejsme o nic závistivější než kdokoli z našich sousedů. Popisuje jednotlivé typy obyvatel nejmenovaného městečka nezaujatě, bez odsuzujících komentářů. A nade všemi vyčnívá naivní postava studentky Anežky.
Jestli vám tajemno připadá průhledné, Vilma jako femme fatale poněkud přestárlá, postava Vaška vyfantazírovaná, životní moudrost jeho táty, hrobníka Chládka, obyčejná, zkuste přesto knížku dočíst. Téměř v samém závěru se totiž - mimo jiné - objeví tahle slova:
"Nežli bychom se života ptali, co je jeho smyslem, měli bychom spíš brát vážně otázky, které nám klade život sám. Žij tak, jako bys žila podruhé a jako bys v prvním životě jednala tak nesprávně, jako se chystáš jednat právě teď."