Jeskyně černého ledu I: Meč stínů

Jeskyně černého ledu I: Meč stínů https://www.databazeknih.cz/img/books/81_/81840/mec-stinu-jeskyne-ce-81840.jpg 4 14 2

Meč stínů série

1. díl >

1. kniha ze série Meč stínů. Těla mrtvých nesou stopy po útoku nadpřirozenou mocí. Raif Servance, mladý válečník vládnoucí magickými silami, podezírá z vyvraždění lovecké výpravy, které se účastnil i jeho otec a zároveň vůdce klanu z Blackhail, krutého otcova nástupce. Nakonec nový vůdce mladíka přinutí odejít do vyhnanství. Iss, nejvyšší vládce města Spire Vanis, drží v řetězech čaroděje, jehož kouzelné síly zneužívá k temným záměrům. Součástí těchto plánů je i jeho nevlastní dcera Ash, která je sama bezděčným ohniskem strašlivých sil. Raif s Ash se ocitají na společném útěku v krajině, kde ve světle půlnočního slunce rostou pokřivené stromy, a kde zemřelí zůstávají nepohřbeni. Tam někde, ve světě obývaném válčícími klany lovců, leží střed nesmírné moci – Jeskyně z černého ledu – meta, po které prahnou i Issovi nejodpornější přisluhovači, pronásledující uprchlíky. Tisíciletá kletba se začíná naplňovat…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Classic
Originální název:

A Cavern of Black Ice


více info...

ondra295
ondra295
22.03.2022 3 z 5

Je to trochu šablonovitá kniha, ve které se vyskytuje dost často používaných klišé - máme tady klan, umře jeho náčelník, jeho nástupcem je zlý barbar, který chce zabít syna původního náčelníka... A ano, z něj se pak stane hrdina. Je to trochu očekávané, ale nečetlo se to zle, děj poměrně rychle utíkal, jenom tomu občas chybělo nějaké překvapení.

cathyblack
cathyblack
08.03.2022 4 z 5

(SPOILER) V klidu bych ji zařadila do podžánru fantasy: #swordandsorcery, ale hlavu do sněhu za to nestrčím. Odehrává se v zemi, kde je snad jen krutá zima. Sledujeme dvě linky. V prvním případě jde o mladého hrdinu Raifa z klanu Blackhail. Tenhle týpek umí s lukem tak dobře, že by mu Katniss Everdeen záviděla. Na začátku se však s bráchou přicmrndne k masakru, ve kterém krom vůdce klanu nehezkým způsobem zabijí i jeho otce. A klanu se samozřejmě díky lžím a intrikám chopí odporná karikatura muže, který to s obyčejnými lidmi nemyslí vůbec dobře. Umí kázat vodu a sám chlemtá víno. Všichni z klanu mu sednou na prolhanej špek, z hodného Raifa se rázem stává zrádce a z klanu, který nechtěl mít s jinými klany problémy se stává děcka vraždící banda psychoušů. Od všude panující zimy, chladu a podivných kleteb krkavců ho nakonec zachrání jeho strýc. Ten si totiž trošku čuchnul k magii a teď dělá na nadějného lukostřelce ramena. Záhy však zjistí, že onen talent nikdy neminout cíl, není pouhým talentem. Raif má v sobě něco ze staré krve! Jupí, jde do tuhýho. Mimoto Raifům bratr s jeho maličkou sestrou zůstávaji dále v klanu. Cejch bráchy co zradil však jejich jmeno prozatím nepošpiní, alw malá sestřička skrývá velký tajem. S hrdinkou číslo dva přichází cosi ještě víc studeného. Ash je mlaďounký nalezenec ženského pohlaví. Vyrůsta na temném hradě coby svěřenec prazvláštního pána, který s ní nemá dobré úmysly. Skrývá v temném sklepě cosi zlého, hustý! Kupodivu zase ledového. Aniž by tušil, že to cosi nabývá na síle to přikrmuje. S Ash má tendle šéfik plány bůhvíjaké, nicméně musí čekat dokud mladé dámě nepoteče krev. Víte jaká… A když se nočními můrami a krutým osobním strážcem Tesákem zbědovaná Ash plouží chladnými chodbami panství, cosi ji napoví, že by bylo lepší vzít prostydlé nohy na útlá ramena. Vše dost zlehčuji, ta holka i kluk si dost vytrpěli. Jsem velmi zvědavá, jak se Ash s onou prazvláštní temnotou, která k ní vztahuje ruce, potáže. Proč ji k sobě jeskyně černého ledu neustále volá a co s tím má společného Raif, Strážce mrtvých? Prostě mě to bavilo. Vlci,hergot zima, krkavci,kletby a super popisná stránka polorozpadlého paperbacku mi udělali radost. Proste potrebuju druhy dil a vrele doporucuju.


Autorovy další knížky

Julie Victoria Jones
britská, 1963
2000  89%Jeskyně černého ledu I: Meč stínů
2001  82%Jeskyně černého ledu II: Starobylé proroctví
2004  85%Pevnost šedého ledu II: Válka Sullů
2004  80%Pevnost šedého ledu I: Krajina nočních můr

Kniha Jeskyně černého ledu I: Meč stínů je v

Přečtených21x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce13x
Chystám se číst6x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x