Chrám větrů

Chrám větrů https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/100704/bmid_chram-vetru-g0B-100704.jpg 4 125 8

Meč pravdy série

< 4. díl >

Richard Rahl s Mečem pravdy v ruce bojoval se samotnou smrtí. Přichází bránit lid D'Hary. Ale tentokrát mocí posedlý císař Jagang staví proti Richardovi rychlého a neúprosného nepřítele – mystickou smrtelnou nákazu, která jakoby vražedným seknutím kosy zabíjí tisíce nevinných obětí po celé zemi. V boji proti Jagangovi Richard se svou milovanou Kahlan Amnellovou musí riskovat všechno, aby odhalili zdroj strašlivé nákazy – kouzlo zapečetěné po tři tisíciletí v Chrámu větrů. Ale když proroctví vrhne stín zrady na jejich poslání a hrozí, že je zničí, musí Richard přijmout Pravdu a najít způsob, jak zaplatit cenu, kterou větry požadují… jinak on i jeho svět navždy zmizí.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Classic
Originální název:

Temple of the Winds , 1997


více info...

Přidat komentář

KillHurt
26.02.2021 5 z 5

Z každým dalším dílem chápu víc a víc rozdělení na dvě části u předešlé edice. U každé knihy si dám cca půlku. Pak mám půlroku a zbytek zhltnu na posezení. Goodkindovy bichle by snesly proškrtání. Překvapení z prvního díly, když jsem si v závěru říkal: "Co tam chtějí ještě dělat?" a pak přišla maje oblíbenkyně Dena, se tentokrát nekoná. Osobně mě začíná iritovat kolika zkouškami vztahu chce ještě Richarda a Kahlan provést (píšu to po zhltnutí první půlky Ducha ohně, tak mám jasno :-) ; jo a zasekl jsem se :-D ). Po zabití Darken Rahla jsem se bál jaké nebezpečí může být větší. Ono to šlo občůrat Strážcem a Darkenem podruhé. Jagang také nepůsobí jako ořezávátko. Problém je, že knihy sklouzávají k epizodickému charakteru - Jagang na nás hodil tohle, my jsme si to pokáleli takhle. Já už bych chtěl řežbu s Císařským řádem. Zatím to smrtí hodně studenou válkou. Snad v druhé půlce pátého dílu, ale bojím se, že Řád zase bude hrát druhé housle. V Chrámu větru mám jedno malé zklamání. Od začátku je zřejmé, kdo je onen tajemný zabiják a moc mě mrzí, že vrah nebyl někdo jiný. Přesto dávám pět hvězd, protože je zde hromada skvělých momentů. Kahlenina pomsta, která se vyvine v částečnou rehabilitaci "zlé" postavy. Drefanův popis epidemie, který jakoby vyskočil z roku 2020. A nepřekonatelný popis myšlenkových pochodů Kahlen, když se snaží vyrovnat s nepřízní osudu. Prostě famózní. Jo a Nadine je tak nádherný prototyp maloměšťácké p**e až to bolí, ale seděla tam výborně. Jo, holt některé chyby z minulosti mají tendenci se vracet.

karel6356
25.03.2020 5 z 5

Nejdřív mě v půlce napadlo, že to bude nejslabší díl, ale ke konci se začlo stupňovat napětí a konec mi vyrazil dech. Někdy mě napadá jestli pan Goodkind neměl nějaký osobní problémy, protože situace do kterých se dostávají Richard s Khalan buď spolu a nebo samostatně jsou tak brutální a krutý, že se mi to ano nechce číst. Sotva jsem u toho dýchal :D paráda jedu na další díl


Ellis03
05.06.2019 5 z 5

Asi mě nepřestane fascinovat autorova fantazie co se týče různých až dost brutálních scén. Ale kniha mě bavila a nezklamala - žádná z hlavnich postav neumřela ????. Těším se na další díl.

TomTomis
09.10.2017 4 z 5

Po dlouhých letech se pokouším tuhle sérii přelouskat znovu, abych navázal na díly, které přečtené nemám. S odstupem času zjišťuji, že se jedná o jednodušší fantasy, i když dost monumentální rozsahem. Postav není mnoho, vše se tak nějak skloubí a vyvrcholí rozuzlením, které se dá i předpokládat, nebo alespoň část. Kniha mě i tak nakonec pohltila. Pustím se do dalšího dílu. (4/5)

lampernaqui
02.01.2017 3 z 5

Jagang je fajn, mám ho radši než Richarda. Možná proto, že není tak arogantně cholerický a neustále nevyznává lásku Zpovědnici. Bohužel pro mě, mám pocit, že můj oblíbenec asi nebude stát na stupních vítězů. Ale co. Musím pochválit autora za dobrý nápad s morem. Tajemný vrah prostitutek je tajemný asi jenom pro párek zamilovaných hlavních hrdinů a Jeffery Deaver dává facepalm.

avel
14.06.2016 5 z 5

Velmi poutavé čtení. Ačkoliv má hodně ale - jak již bylo psáno:
- hlavní padouch se dá předpokládat již na začátku,
- permanentní omílání předchozího děje unavuje,
- někdy mi přijde, že chování postav nedává smysl, nevěřím jim to,
- a již tradičně - na konci předhánění Richarda se Zeddem, co všechno kdo prožil a přežil.. To je spíše úsměvné :)

Ale přes všechna ALE je to prostě skvělé psaní. Autor využívá gradování příběhu dokonale a i přes rozsah stran se člověk nenudí ani v první části knihy, kdy se děj rozjíždí..

Cacolinka
11.01.2014 4 z 5

Řekla bych, že tento díl byl o chlup lepší než předcházející. Nejvíc mě bavil popis scény Zeddova věznění v jisté ohradě (snad to není tak velký spoiler). Nejvíc mi asi vadilo ne moc napínavé odhalení hlavního padoucha tohoto dílu. Prostě to bylo čut už od první vraždy jisté lehké děvy. No jo asi to byl záměr, ale prostě to knížce trochu ubralo na možném napětí. Jo a ještě musím pochválit mé oblíbené Mord-sithy.

borknagar
26.10.2012 5 z 5

Skvělé, pohodově napínavé čtení. Pro mě nej Goodkind hned po prvním díle (První čarodějovo pravidlo)