Meč krále Artuše

Meč krále Artuše https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12510/mec-krale-artuse-12510.jpg 4 89 6

Merlin série

< 2. díl >

Druhý díl z trilogie o kouzelníku Merlinovi. Kouzelník Merlin sleduje Artušovo dětství a dospívání, dohlíží na jeho výchovu, ovlivňuje vzdělání. Sám v této době cestuje po soudobém známém světě a svým vnitřním zrakem sleduje bouřlivé události v Británii. Ve vhodné době se schází s Artušem, aby ho seznámil s nastávajícími úkoly a povinnostmi. Společně se účastní vyzvednutí slavného kouzelného meče a tím vlastně jsou položeny základy k Artušově vládě nad zemí. Než nakonec usedne Artuš na trůn, musí překonat řadu nebezpečných překážek, na které pouhá Merlinova kouzla nestačí.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Hollow Hills , 1973


více info...

Přidat komentář

boxas
10.12.2023 5 z 5

Merlin je jedním ze tří největších kouzelníků světové literatury - tedy společně s Gandalfem a Harry Potterem.
Jeho příběhy rozhodně stojí zato si přečíst, a tak se s ním, Merlinem, seznámit.
Knihy Mary Stewartové k tomu tvoří velice solidní základ.

strana1-100
10.10.2022 5 z 5

V Merlinově světě je tak dobře, že se do něj pokaždé ráda vracím, a i když se obvykle několikadílným románům kvůli časové náročnosti vyhýbám, tady se s potěšením pustím i do třetího dílu.
Artuš mi v první části nijak nechyběl, protože mým favoritem je stejně vypravěč Merlin, přišlo mi však líto, že v knize není žádná výrazná a kladná ženská postava. Možná to časem vykompenzuju Mlhami Avalonu, ačkoli se obávám, že vším, čím se tato kniha bude odchylovat od verze Mary Stewartové, mě bude dopalovat. První příběh je vždycky ten nejsilnější.


Kozel
07.02.2019 2 z 5

Druhý díl Merlinovské trilogie byl pro mě čitelnější než ten první. Přesto je pro mě styl Mary Stewartové stále proniknutelný stejně těžko jako mlha snášející se nad jezerem obklopujícím Caer Bannog. Autorčiny rozvláčné popisy velšské a anglické krajiny jsou bohužel spíš unavující než představivost probouzející, což nahrazuje zajímavým prolínáním historických skutečností a nádechem fantasy.

Jiná kategorie je samotný Merlin, kterého už beru jako velmi chytrého polokouzelníka, který dění příběhu ovládá spíš vytříbenou psychologií než kouzly (moc mě zaujala myšlenka, že kamkoli přijde, projevuje místnímu bohu úctu, ať je to bůh jakýkoli). Od chvíle, kdy se Artuš objeví ve společnosti Merlina, je kniha už mnohem zábavnější, čitelnější a dramatičtější stejně jako její postavy - ať už tu máme věrného Cadora, démonickou Morgause, umírajícího Uthera, přátelského Ectora nebo podezřelého Lota.

Tentokrát s očekáváním vezmu do ruky třetí díl a jsem zvědav, jak moc se bude Maryino podání shodovat s tím, co o artušovských legendách vím, či jsem si myslel, že vím. Nebo jak se mi její podání vůbec bude líbit.

a.k
23.08.2018 4 z 5

Velmi zdařilé pokračování příběhu. Kouzelník Merlin má úkol postarat se o bezpečí malého Artuše. Oproti prvnímu dílu byl počátek knihy trochu zdlouhavý, vyplněný z velké části popisnými statěmi. V okamžiku, kdy se Merlin setkává s odrostlým Artušem, sbližuje se s ním a začíná ho učit, nabývá kniha opět na čtivosti. Pak už se od knihy neodtrhnete.

trudoš
15.01.2017 4 z 5

Románové zpracování artušovského cyklu od Mary Stewartové je ve světě považováno za klasiku. Na začátek je důležité upozornit, že celá trilogie se motá především kolem Merlina, který nám svými slovy předkládá příběh svého vzestupu i pádu. Věrně vykresluje obraz tehdejší Británie a svou neopomenutelnou roli při formování nejslavnější anglické legendy - krále Artuše.
Víc než klasickou fantasy ovšem připomíná celá trilogie historickou fresku. Autorka se snaží vyvarovat magie i kouzelných bytostí a naopak vycházet ze starověkých souvislostí, ovšem neznamená to, že by na fantastiku zanevřela úplně. Trochu úmorná je v popisech krajin, dobového odívání či všedního života a opomenout nemůžu ani románově vyhrocené emoce, které především u druhého a třetího dílu evokují scénář telenovely. Dlužno dodat, že to však funguje bezchybně a jakmile si čtenář přivykne stylové rozvleklosti, má jej spisovatelka na lopatě. Osobně pak považuji první knihu za to nejlepší, co bylo o Merlinovi vůbec kdy napsáno.

Jíťa
30.11.-0001 5 z 5

Druhý díl je snad ještě lepší než ten první. Další příhody nyní dospělého kouzelníka Merlina, který naplňuje (nejen) svůj osud, se tentokrát točí kolem malého chlapce, budoucího krále Británie, Artuše. Opět nádherně napsaná kniha, plná detailních popisů krajiny, plná dobrodružství a magie.

Štítky knihy

Artuš Artušovské legendy Excalibur kouzelník Merlin

Autorovy další knížky

Mary Stewart
britská, 1916 - 2014
2004  86%Kouzelník Merlin
2004  87%Meč krále Artuše
2004  87%Okouzlený kouzelník
1995  72%Dům na ostrově
1993  64%Bouře nad klášterem

Kniha Meč krále Artuše je v

Právě čtených1x
Přečtených153x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených9x
Knihotéce117x
Chystám se číst26x
Chci si koupit7x