Komentáře knihy Záhada královraždy
Na základě pročtení recenzí jsem po tomto příběhu sáhla jako první - chronologicky se děj jako první odehrává (jedná se o prequel, jak jsem byla upozorněna). Připomněla jsem si historické osobnosti, trochu jsem se místy až ztrácela :-).
Poslouchala jsem audioknihu. Bavila jsem se.
Je to sice víc na přemýšlení co a jak, ale docela mě to chytlo. Hlavně to, jak hlavní hrdinové mezi těmi různými složitostmi kličkují a ještě stačí ledacos vyřešit.
Akčního děje zde příliš není, jezdí se na koni a jedna dvě bitky tady také jsou. Hlavně se však spekuluje o vraždě posledního Přemyslovce v Olomouci a jejími následky pro Čechy. Děj je plný historických postav např. tři královny této doby si také zahrají. Vše je dobře podložené, takže to není vůbec marné čtení.
(SPOILER)
Záhada královraždy je kniha o vraždě, která asi nejvíce ovlivnila směřování historie naší země, srovnatelná událost je nejspíše až vražda následníka Habsburského trůnu Františka Ferdinanda d'Este v Sarajevu, která rozpoutala První světovou válku, rozpad Rakouského mocnářství a následně vznik Československé republiky.
Vyšetřovat vraždu nechal pan Dobrylovský čtenářům této série už známe postavy z předešlých dílů bratra Kryštofa a jeho rytířského přítele Blahotu. A jak vyšetřování smrti Václava III. dopadlo? Asi jako vyšetřování vraždy Kennedyho v Dallasu v roce 1963, údajný vrah Konrád z Botenštejna dopadl stejně jako Lee Harvey Oswald, který byl po vraždě také rychle zabit. Kdo opravdu posledního Přemyslovce královské krve zabil a hlavně kdo byl takzvaně zadavatelem, to už se dnes nedozvíme, prospěch z jeho smrti mohl mít Vladislav I. Lokýtek proti kterému Václav III. táhl, Habsburkové kteří na naši zem měli zálusk, někdo z vysoké šlechty kterým král šlápl na kuří oko, nebo i někdo další.
V srpnu roku 1306 vyráží mladý český král Václav III. na vojenské tažení o polskou korunu. Osudnou se mu stává zastávka v Olomouci, kde je chladnokrevně zavražděn. Stráž sice hned po činu vraha dopadne a sprovodí ho ze světa, nikdo ale nevěří tomu, že ruku zlosyna nevedl záměr někoho jiného.
Stejné obavy má i zlomená královna vdova Viola Těšínská. Oporu hledá u svého rádce a důvěrníka, benediktinského bratra Kryštofa. Pověří ho důležitým úkolem. Má se vypravit hledat odpovědi na otázky, kdo stojí za královou úkladnou vraždou.
„Záhada královraždy“ je už čtvrté pokračování historické série „Meč a pergamen“. Časově se řadí na úplný počátek vyprávění o bratru Kryštofovi a jeho dobrém příteli Blahotovi, kteří v jednotlivých epizodách řeší různé detektivní případy. I když tentokrát nejde o zcela tradiční historickou detektivku.
V tomto díle jsme svědky prvního setkání Kryštofa s velitelem královských stráží, rytířem Blahotou, kterého Viola určí za ozbrojený doprovod při plnění Kryštofova svěřeného úkolu. Oba si brzy padnou do noty. Překvapí je zjištění, jak podobnou mají minulost. Kryštof se záhy přesvědčí, že Blahota má dobrý postřeh a dokáže své úvahy o možných souvislostech při pátrání věcně obhájit. Před našima očima se tak rodí zajímavé vyšetřovací duo a jedno velké přátelství.
Příběh sice nese znaky detektivky, ale daleko víc bych zde vyzdvihla perfektně podané vylíčení historicko-mocenských souvislostí. Bratr Kryštof je dobrým průvodcem při hledání odpovědí na otázky, kdo měl zájem na vraždě krále a komu má smrt panovníka přinést prospěch. Ani rytíř Blahota nezaostává s vytvářením hypotéz a možných logických řešení.
Pátrání obou je postaveno na putování na ty nejnebezpečnější místa. Na stránkách se odráží obraz bezvládí a strachu z budoucnosti celého království. Země bez krále, jehož dynastie právě vymřela po meči, je snadným cílem všemožných loupeživých vpádů. A ani naše dvojice není ušetřena nejedné života ohrožující události.
Zrovna tato historická vražda je dost profláknutá a jak to celé dopadne, se dá očekávat. Byla jsem proto moc zvědavá, jak se s tím autor popere. Nakonec jsem spokojená, myslím, že se s tím autor vypořádal solidně.
Na své si zde přijdou čtenáři, kteří rádi pátrají po historických souvislostech. Ústřední dvojice Kryštof s Blahotou zjitří vaše smysly pro hledání odpovědí na celou tuhle historickou hádanku. Já jsem si to nesmírně užila a dokonce si myslím, že to byl zatím nejlepší díl série. Vřele doporučuji.
Logicky, takové smutné. Pokud si autor nechce pustě vymýšlet, muselo to tak dopadnout. Ale dozvěděli jsme se, jak se dal bratr Kryštof dohromady se zbrojnošem Blahotou.
Opět logicky, první knížka ze série co se časové linie týče.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
Jiří Dobrylovský také napsal(a)
| 2023 | Království za Džbán |
| 2017 | Nevinný bratrovrah |
| 2024 | Kdo vraždí v Černých lesích? |
| 2018 | Omyl kronikáře Kosmy |
| 2020 | Tvůrce českých moří |
Externí recenze
U této knihy zatím nejsou externí recenze.
Přidejte recenzi

91 %
79 %

Po Džbánu jsem začal číst 2. díl a po pár stranách zjistil, že se odehrává dříve než předchozí. A po další straně jsem si uvědomil, že o královraždě Václava III. je až tento 4. díl. Takže chronologicky 4-2-1. Zatím.
Pro čtenáře preferující krimi složku to bude trochu zklamání. Akce je zde minimum. Na velmi slušné úrovni je však popis historických událostí. To jsem si užíval. Zajímavé jsou i neustále rozvahy hlavního hrdiny nad vývojem důkazů. Bohužel jednoznačné (byť fiktivní) odhalení se nekoná. Jen kvanta pro a proti. Já si vybral - za vším hledej ženu.