Cena moci

Cena moci https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/461969/bmid_cena-moci-CBw-461969.jpg 5 44 9

Meč a Koruna série

< 5. díl

Grandiózní finále pětidílného eposu o době Fridricha Barbaross. Rok 1167. Italské polní tažení Fridricha Barbarossy skončilo katastrofálně. Jen stěží unikne se svou manželkou Beatrix a dětmi před morem a před útoky Lombarďanů. Mezi Jindřichem Lvem a jeho četnými nepřáteli se znovu rozhoří boje. Jindřichova pýcha a moc ještě vzroste, když se ožení s mladičkou anglickou královskou dcerou Matyldou. Ve vesnici osadníků rytíře Christiana v marce Míšeň se najde stříbro. Markrabě Ota neváhá vytlouct z toho co největší prospěch. Rozhodnutí má dopad i na rozdělení moci v císařské říši. Tažení knížat proti Lvovi, jehož se významně účastní Ota a jeho bratři, donutí císaře jednat, přestože dosud Jindřichovi všechno promíjel. Kdo z nich se nakonec prosadí?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Preis der Macht , 2020


více info...

Přidat komentář

Bedřich63
03.10.2023 5 z 5

Tento díl velmi důstojně zakončil autorčino monstrózní historické pojednání o životě různých vrstev společnosti ve středověku nejen na území dnešního Německa.
U předchozích dílů jsem už opakovaně psal, proč se mi knihy Sabine Ebert líbí. Po přečtení tohoto posledního dílu na tom nemám co měnit.
V jejích knihách se vyskytuje spousta skutečných historických postav a událostí, které jsou doplněné pěkně propracovanými příběhy dalších, pro knihu vytvořených lidí a jejich životních situací. Autorka píše velmi poutavě, jednotlivé kapitoly jsou velmi přehledné a uvedené jednoznačnými nadpisy. Já jsem si čtení užil.

hanzmb
14.09.2022 5 z 5

Autorka zvládla fantasticky udržet vysoký standard jak v čtivosti, tak v přísunu historických informací po celých 2300 stránek této pentalogie. Bohužel u nás se tomuto období více věnuje jen Ludmila Vaňková. Autorka si v závěru pojistila čtenářský zájem i pro další své knihy. Vzhledem k tomu, že porodní bába je ale starší série, tak se nejedná o žádný marketingový trik.


Iwíček
11.08.2022 5 z 5

Čtivý historický román plný nečekaných zvratů a zápletek je překvapivý svou historickou přesností. Kniha mě bavila od začátku až do konce.

eva-lupen
25.07.2022 5 z 5

Opět super počteníčko. V mezičase, mezi minulým a tímto dílem, jsem přečetla celou sérii Porodní báby, takže jsem byla zvědavá, jak to udělá, aby se to prolínalo, ale neopakovalo, a povedlo se jí to opravdu mistrovsky. Sama autorka však doporučuje číst 3 a 4 díl Porodní báby až po Ceně moci, protože dějově navazuje.

Shardlake
10.05.2022 5 z 5

I poslední díl středověké pentalogie o životě Fridricha Barbarossy jsem si užívala. Kniha se velice dobře četla. Doporučuji všem, kdo chtějí blíže poznat život tohoto císaře a jeho souvislosti.

socka123
10.03.2022 5 z 5

Skvělé čtení...od této spisovatelky jsem přečetla všechny knihy a žádná mě nezklamala. Někdy jsem se ztrácela ve jménech, ale to je v té době normální, stále se opakující jména panovníků.

Kalina
08.02.2022 5 z 5

Skvělé čtení. Přečetla jsem všechny díly Porodní báby a tento poslední díl Cena moci se už začal prolínat s prvním dílem Porodní báby, což bylo velice příjemné. Děkuji autorce za úžasný zážitek a poučení z historie.

zuzana2599
05.02.2022 5 z 5

Historický román Cena moci je posledním dílem pentalogie Meč a Koruna. Sabina Ebertová je skvělá vypravěčka, dokazuje to tento vynikající rozsáhlý epos odehrávající se ve 12. století. Pracovala na něm úctyhodných pět let. Je to hodnotné a krásné čtení.
Rozloučila jsem se tedy se všemi hrdiny tohoto eposu, kteří žili v době Fridricha Barbarossy, ať už to byl Fridrich I, římsko-německý král a císař, jeho manželka Beatrix, Jindřich Lev, vévoda saský a bavorský a jeho manželka Matylda Anglická, která mu dala pět dětí... Většina postav v knize skutečně žila, jsou historicky doložené a to je pak paráda číst něco tak autentického.
Moc jsem si vychutnala toto zajímavé a obohacující čtení, pro milovníka historie je to lahůdka ! BRAVO Sabine Ebertová !

nero 13
25.01.2022 5 z 5

Poslední díl pentalogie o jednom z nejslavnějších císařů středověké říše římské Fridrichu Barbarossovi končí v roce 1181. n. l. mocenským pádem jeho souputníka a rivala Jindřicha Lva z rodu Welfů, i když Fridrich Barbarossa zemřel až o devět let později při tažení do svaté země a Jindřich Lev ještě o pět let později, tak to autorka ukončila už v tomto roce, protože události z těchto pozdějších let vylíčila ve své jiné sáze Tajemství porodní báby.
Čtenářům které zajímá toto období doporučuji navázat na tuto sérii, Přemyslovskou Epopejí od Vlastimila Vondrušky která časově i dějově navazuje na Meč a Korunu protože České země jako součást římské říše hodně ovlivňovalo i to co se dělo v Německých částech říše, samotní u nás vládnoucí Přemyslovci byli spřízněni se všemi důležitými rody vystupujícími v této sérii a to i s tou Císařskou, Fridrich Barbarossa byl pradědeček Přemysla Otakara II. krále železného a zlatého, což je fakt o kterém se u nás myslím moc neví.