Mě život těšil

Mě život těšil https://www.databazeknih.cz/img/books/97_/97948/bmid_me-zivot-tesil-lOB-97948.jpg 5 15 3

Život a práce herečky,která přišla jako sedmnáctiletá do nelítostného Hollywoodu a stala se jednou z největších filmových hvězd.

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

My Story , 1990


více info...

Přidat komentář

maryzka
17.03.2024 4 z 5

Zajímavý osud známé americké herečky z období tzv. zlatého filmu z Hollyvoodu. Kniha mě připadala optimistická, veselá místy i rozverná, ale také smutná, tragická I když nevím zda se v některých chvílích rozhodla dobře nebo špatně.

Knihomolka134
12.12.2021 4 z 5

Jedna z nejlepsich autobiografii, ktere jsem za posledni dobu cetla. Ava Gardner - neskutecne krasna, uspesna americka herecka, ktera mela velkou smulu na skutecnou lasku. Z autorcina pohledu sledujeme jeji chude, ale krasne detstvi v Jizni Karoline, vztah ke starsi sestre Bappie a jeji filmove zacatky, ve kterych si neverila a byla placha, ostychava a dle jejich slov netalentovana naivni divka. Diky dobrym kontaktum se vsak dostala k filmove smetance a stala se jednou z nejuspesnejsich herecek sve doby. V jejich vzpominkach jsem s ni naprosto soucitila a bylo mi lito, ze vztah s F. Sinatrou nevysel a ona zustala do konce zivota sama a bezdetna. Moc se mi libi, co sama pise na strane 211: "Myslim, ze hlavni duvod, proc se zadne me manzelstvi nevydarilo, byl, ze jsem vzdycky milovala prilis a nikdy moudre." Knihou jsou protknuty take vzpominky jejich pratel a blizkych, vcetne hereckych kolegu. Ctenar tedy ziskava autenicky pohled na Avu i z jine strany. Ze vsech pohledu se vsak jevila jako srdecna, vrela a uprimna, s touhou pomahat, ale take s touhou byt doopravdy milovana. Jeden z tech pohledu na ni byl opravdu za srdce berouci: "Byla krasna a slavna, byla idolem, a presto byla jedna z nejnestastnejsich zen. Byla jako kvet, ktery nedosahl sveho naplneni." Vcelku detailni jsou i jeji popisy filmu, ve kterych hrala, jednu hvezdicku z hodnoceni ubiram, protoze po rozvodu s F.Sinatrou, popisuje svuj zivot uz jen zkratkovite, odjezd do Spanelska a nasledny zivot v Londyne - tomu je venovano uz jen par poslednich stranek knihy. Nedozvime se uz, co se stalo napr. s jeji starsi sestrou, s kym a kde zila apod.
Jednou vetou vsak: Obdivuhodna ctiva kniha o obdivuhodne slavne herecce, kterou vsak bulvar te doby videl jen jako rozvracecku manzelstvi slavnych muzu. Nebylo to tak. Precteni knihy stoji za to!


andrii24
18.03.2015 5 z 5

Hollywoodská gardénie. Svůdná femme fatale stříbrného plátna, tajemná a atraktivní kráska. Mužský, aristokratický sen za výkladem MGM. Drahoušek, vánoční dáreček Ava Gardner, odhrnula záclonky filmového soukromí, tužeb hollywoodských lóží, milostných dostaveníček, srdce pokušení, radostí a neřestí i slzy v nitru ronící. Avu život těšil a mě těšilo, Mrs. Gardner, že jsem směla prostřednictvím Vašich slov nahlédnout pod slupku zajímavé osobnosti, královny, "Evy" osudových to žen.

Štítky knihy

Hollywood film herečky autobiografie

Autorovy knížky

Ava Lavinia Gardner
americká, 1922 - 1990
1993  92%Mě život těšil

Kniha Mě život těšil je v

Přečtených17x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce13x
Chystám se číst2x
Chci si koupit2x
dalších seznamech4x