Mé srdce je z kamene – Temná stránka císařovny Alběty

Mé srdce je z kamene – Temná stránka císařovny Alběty https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/238685/bmid_me-srdce-je-z-kamene-p0A-238685.jpg 3 30 11

Tato kniha představuje „jinou“ Alžbětu, dítě své doby, kultovní postavu dekadence. Ve čtyřiceti letech císařovna Alžběta zmizela z veřejného života. Psala básně, odjížděla na dlouhé cesty, sbírala antické předměty, osvojovala si vědomosti o uměleckých směrech a způsobech myšlení fin de siecle, inscenovala sama sebe jako královnu víl Titanii ve vile Hermes – a žila touhou po smrti.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Biografie a memoáry , Historie

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Mein Herz ist aus Stein , 2013


více info...

Přidat komentář

Tess.96
01.11.2023 2 z 5

Život a osud císařovny Ažběty nebo-li Sisi je mojí srdcovou záležitostí. Je to jedná z historických osob, kterou mám moc ráda a nebudu lhát. Zamilovala jsem se do této postavy díky krásné a talentované Romy Schneider, která jí ztvárnila ve filmech.
Skutečná Sisi ale vůbec nebyla taková, jakou jí Romy ztvárnila, byla spíš naprostým opakem, a proto mi přijde i zajímavá. Pustila jsem se do knihy Mé srdce je z kamene – Temná stránka císařovny Alběty, abych se o císařovně dozvěděla něco nového a zajímavého. Chtěla jsem prostě drby :D Bohužel mě ale kniha spíše zklamala.
Už z názvu jsem čekala něco, co mě bude šokovat nebo mě překvapí. Jaké zklamání pro mě bylo, když se polovina knihy vůbec Sisi nevěnuje, ale věnuje se architektuře, sídlům, ve kterých Sisi žila a uměleckým dílům, které sbírala. Nepochopila jsem, co je na tom všem temného a co nám to má o císařovně prozradit. V knize se tedy objevuje jen málo zmínek o Sisi, které jsou zajímavé, celkově asi tak jen na čtyřiceti stránkách? Což je čtvrt knihy. Sice tam bylo něco nového a zajímavého, ale většina knihy je bohužel kvůli zdlouhavým popisům architektury a umení nudná a nezáživná.

Thalin
13.10.2023 2 z 5

Musím se přidat k těm, kterým nesedlo zpracování. Autorka se od tématu odklání klidně i na několik stran a přidává vsuvky, které nemají s císařovnou nic společného. Kolikrát jsem marně přemýšlela, proč to tam vůbec je. Pár nových informací jsem se dozvěděla, ale jinak mi kniha nic moc nedala a nečetla se mi moc dobře.


Booky84
21.03.2023 4 z 5

Alžběta hladověla jako Lady Di,
jezdila na koni a šermovala jako d'Artagnan,
cvičila jako Jane Fondová,
byla zavražděna jako J. F. Kennedy,
a vypadala jako Romy Schneiderová.

Zajímavě až neotřele psaná kniha.

BetSolo
31.12.2021 5 z 5

Nemohu jinak, než ohodnotit plným počtem hvězdiček. Kniha je psána zajímavým stylem, čtenář se zde dozvídá spoustu nových informací o životě císařovny a zároveň o aspektech doby dlouhého 19.století. Nicméně informace o samotné císařovně jsou zde podány jaksi ve fragmentech a ukotveny do souvislostí s trendy a aspekty (nejen) té doby, navíc poněkud odborně, tudíž si myslím, že kniha nemusí sednout každému. Doporučila bych ji spíše čtenářům zvyklým na odbornější jazyk a zejména těm již blíže obeznámeným s životem císařovny. Autorčiny myšlenkové skoky mi nevadily, velice oceňuji jak zasazení císařovnina života do kontextu doby, tak rovněž přiložené obrazové materiály a úryvky básní a citátů. Kniha mi taktéž posloužila jako skvělý zdroj při psaní mé ročníkové práce.

MichaelOfficial
27.10.2020 2 z 5

Na jednu stranu pár zajímavých faktů jsem zaregistroval, ale štve mě že autorka začne najednou vyprávět nesouvisející věci o něčem jiném klidně i několik stran po sobě a pak si vzpomene že má psát o císařovně. Takže kniha se přečte rychle, Je to zbytečná koupě jestli chcete plnohodnotnou četbu o císařovně.

PaníUč
16.09.2018 2 z 5

Knihu zrovna čtu. Ačkoli mám Alžbětu Bavorskou velmi ráda a pár knih jsem o ní četla, tuto budu dočítat obtížně. Nesedí mi zpracování, prolínání úryvků od jiných autorů. Styl psaní mě u knihy neudrží.

Kris@
21.07.2017 4 z 5

Alžběta je pro mne velmi zajímavou osobností a knihy o ní vyhledávám, nicméně tato mi příliš nesedla. Skoky mezi kapitolami byly pro mne nepochopitelné. Některé informace mi přišly zbytečné a jiné naopak chyběly. Ale dozvěděla jsem se zase nové věci a celkově bylo čtení docela příjemné.

1v8na
25.01.2017 2 z 5

Co se týká této knihy, tak to je životopisná kniha i Alžbětě aneb císařovně Sissi. Samotná postava císařovny a její život mě velmi fascinuje. Ovšem tato kniha mě velmi, ale opravdu velmi zklamala. je sice doplněna fotkami a básněmi, ale nesedl mi styl psaní, který mi přišel nezáživný, nedokázal mě udržet u knihy, samotný styl mi přišel až moc příliš odborný.
Tahle kniha mi pravdu bohužel nesedla.

czeszka
29.12.2016 5 z 5

Tato kniha je přesně to, co od knihy pojednávající o historické postavě, očekávám. Důvěryhodně vypráví osud jedné z nejkrásnějších žen v historii a dává jej do souvislosti s tendencemi doby a zažitými zvyky svého okolí. Člověk tak má možnost si udělat obrázek o tom, proč jednala zrovna tak a ne jinak. Ale pozor, text je opravdu hodně odborný, a tudíž vhodný pro náročného čtenáře.

floranova
13.06.2016 5 z 5

Hodnotím velmi pozitivně a musím se přiznat, že tato kniha mne svým pojetím oslovila. Přečetla jsem již hodně knih o Alžbětě, ale tato je jedna z mála zpracována objektivně a bez zaujetí, snaží se císařovnu pojmout v souvislosti doby, jak ji ovlivňovalo vše v její době a přibližuje čtenáři, že některé pro nás nepochopitelné věci byly v té době běžné a nebo zcela pochopitelné přístupné určité vrstvě a módní nové směry, kterými byla císařovna ovlivněna. Spisovatelka předpokládá určitou znalost života císařovny a je určena spíše čtenářům, kteří jsou již něco o jejím skutečném životě přečetli, spíše doplňuje o nové poznatky vzhledem k době a vysvětluje dobové souvislosti. Děkuji za skvělé čtení.

mončičáček
08.02.2016 3 z 5

Každou knihu, která se věnuje Alžbětě Bavorské, si moc ráda a se zájmem přečtu, proto i tahle ve mně, už svým titulem, vzbudila zvědavost a velké očekávání...Bohužel však musím s hvězdičkami šetřit. V každé kapitole se čtenář dozví velkou spoustu zajímavých informací, překvapujících detailů a mnohdy netušených souvislostí, ovšem skoky mezi stoletími, osobnostmi a historickými etapami jsou na můj vkus moc velké, čtenář velmi snadno ztratí nit....Na jedné stránce se snadno přenesete od Alžběty až do moderního světa dnešních teenagerů, což je rozhodně zajímavý přístup k tématu, ale trvá hodně dlouho, než si čtenář na tento způsob vyprávění zvykne, vyžaduje totiž notnou dávku soustředění...

Štítky knihy

Habsburkové Sisi, císařovna Alžběta Bavorská, 1837–1898

Autorovy další knížky

2015  65%Mé srdce je z kamene – Temná stránka císařovny Alběty
2022  65%Hedy Lamarr – Bohyně stříbrného plátna, vynálezkyně

Kniha Mé srdce je z kamene – Temná stránka císařovny Alběty je v

Přečtených39x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených1x
Knihotéce23x
Chystám se číst9x
Chci si koupit3x