Mé nejhezčí vzpomínky

Mé nejhezčí vzpomínky https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44081/bmid_me-nejhezci-vzpominky-Kvl-44081.jpg 3 26 5

Deset vzpomínek, které se autorce vybavují jako to nejzajímavější co v života zažila.

Literatura světová Biografie a memoáry Příběhy
Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

Avec mon meilleur souvenir , 1984


více info...

Přidat komentář

mirektrubak
08.07.2021 3 z 5

Stačilo mi pár stránek čtení, aby mi bylo jasné, že Françoise Sagan není „ženou podle mého srdce“. Její radosti a vášně nejsou radostmi a vášněmi mými – pokud bych měl žít Françoisin život, s jejími večírky a impulsivními rozhodnutími, bylo by to pro mě za trest a ne za odměnu :-) Nejvýrazněji jsem si to uvědomil, když jsem narazil na větu, kde Françoise píše, že „jsme se seznamovali s cizími lidmi a ve třech minutách se stávali jejich nejlepšími přáteli, i když jsme věděli, že na ně pak stejně tak rychle úplně zapomeneme“ - ne, tohle není můj svět a rozhodně nechci, aby takhle někdy v budoucnu můj svět vypadal.

Přesto jsem si Françoise docela oblíbil, zřejmě hlavně proto, že její extrovertnost a extravagance jí nevede ani k sobectví a necitlivosti (jak jsem na to narazil třeba při čtení životopisu Édith Piaf), ani si nebere svůj status volnomyšlenkářské literátky jako alibi pro bezohlednost vůči okolí (ve smyslu: my umělci cítíme věci jinak, konvenční morálka a běžné zásady slušnosti pro nás neplatí). To bylo fajn. A navíc své nejhezčí vzpomínky píše svěžím způsobem, lehkým perem, a s pohledem na svět, který je víceméně laskavý a tolerantní, jak dokazuje například její výrok na adresu Tennesseeho Williamse: „Co na tom, že byl v noci dobrý a mužný nejraději s mladými hochy, jestliže byl takový k celému lidskému pokolení ve dne.“

Když jsem se pročetl až na konec, uvědomil jsem si, že mi těch pár hodin s paní Françoise příjemně uteklo, a učinil jsem sám pro sebe rozhodnutí, že určitě musím odčinit jeden ze svých mnoha literárních restů a přečíst si také něco z její beletrie.

Arbenin
28.07.2019 2 z 5

Impresionisticke vzpominky na lidi, mista a cinnosti, ktere mela autorka rada. Cekala jsem hlubsi ponor do tematu, takze peo me velke zklamani


Lessana
03.11.2018 2 z 5

Knihou Máte rada Brahmsa som sa naladila na Saganovej nôtu a požičala som si z knižnice Mé nejhezčí vzpomínky. Ale... len som si pokazila chuť. Škoda, tešila som sa.

ponrepo
28.08.2014

F.S. mě snadno vtáhne do své nálady. Prožívám její příběhy.

WEIL
02.07.2011 4 z 5

Autorka si vybrala to ze svého života, co považuje za nejzajímavější a podala o tom ve svých vzpomínkách zprávu, která lidsky hřeje a dobře se čte.

15.4.2014
Připojím zde dodatek, který jsem si přečetl ve studii o autorčině závěru života. Není to hezké čtení, ale bohužel "lidské". Dožívala ve svém příbytku, trpěla nedostatkem peněz, závislostí na alkoholu. Stranila se už lidí, už si s nimi neměla co říct. Byla dost podrážděná, a těžko se snášela s kdekým.
Ale na druhou stranu jak název napovídá, tak svou knihu sestavila z toho nejhezčího, co ji v životě potkalo. A napsala ji, podle stylu knihy, ještě ve velmi dobré náladě.