Zachraň nás

Mona Kasten

Maxton Hall série

< 3. díl

Závěrečná část trilogie Mony Kasten nás opět vede za přáteli z Maxton Hall. Takhle si svůj poslední rok na střední nepředstavovali. Ruby je v šoku. Vyhodili ji ze školy. A ke všemu se zdá, že je to Jamesova vina. Jejich vztah projde novou zkouškou. Ruby ale v Jamese nepřestane věřit a ten dokonce u Bellových najde nový domov. Kdo ale za všemi katastrofami stojí doopravdy? James se rozhodne utéct svému nalinkovanému osudu a začít si s Ruby plnit své sny. Stejně jako jeho sestra, nastávající maminka Lýdie. První zamilovanost prožívá i Ember a Kesh s Alistairem. Ruby a Jamesovi se nakonec podaří rozluštit podivný propletenec kolem závěti Jamesovy matky a osudu prastaré anglické oděvní firmy Beaufort. Trilogie, která nás tak dlouho provázela osudy přátel z Maxton Hall, končí, a jejím hrdinům nový život začíná. Projděte s nimi jejich posledním společným rokem a vším, co tentokrát přinese.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2022 , Red
Originální název: Save Us, 2018

Komentáře knihy Zachraň nás

Petra024
14.11.2025

(SPOILER) Třetí díl série na mě zapůsobil velmi pozitivně, vlastně mnohem víc, než předešlý díl. Kniha je emocionálně silná, krásně uzavírá hlavní linii vztahu Ruby a Jamese, a působí dospěleji i vyrovnaněji. Autorka dokázala hezky vystihnout jak se oba hrdinové posunuli, a jak se jejich vztah s každou kapitolou stává pevnější a opravdovější.
Co mi ale občas vadilo, bylo tempo vyprávění. Měla jsem pocit, že některé momenty autorka zbytečně uspěchala, jako kdyby přeskočila to, co by stálo za hlubší prožití. Určitým scénám by slušelo víc prostoru, víc detailů a pomalejší rozvíjení emocí, aby jejich dopad byl ještě silnější.
Na druhou stranu oceňuju, jak výrazně se tu do popředí dostal motiv ochrany a loajality. Obzvlášť se mi líbilo, jak James stojí za Ruby a Lýdií, i když to znamená jít proti vlastní rodině. Jeho otec, je tu vykreslený jako manipulativní a bezohledný člověk (to samozřejmě byl i v prvních dvou knihách), takže bylo opravdu uspokojivé vidět, jak nakonec selže, a jeho moc se rozpadne.
Silně na mě zapůsobilo i to, jak kniha ukazuje, že vztah takových rodičů může děti hluboce poznamenat. Lýdie i James si nesou následky prostředí, které je mělo chránit ale často jim ubližovalo. O to víc vynikne role lidí, kteří jejich život skutečně drželi pohromadě, Ofélie, teta, která se ukázala jako skutečná opora a téměř mateřská figura, a Percy řidič, který jim byl vlastně nejbližším otcem. Jeho nenápadná starostlivost tichá loajalita a bolest, kterou prožíval spolu s nimi ukazují, že rodina někdy vzniká spíš volbou než krví. A jeho skrytý jemný cit ke Kordélii působil, jako krásný detail, který dodává příběhu další rozměr.
Musím říct, že mě upřímně zajímá, co se s Jamesovým otcem stalo dál. Autorka to nechala trochu otevřené, prodal James své podíly nebo si je nakonec ponechal aby měl nad situací kontrolu? Jak pokračuje vztah Wrena a Ember? Co Alistaire a Kesh? Lýdie a Graham? Nebo Cyril a Lin? Tohle je přesně ten typ doplňujících informací, který by čtenáře mile potěšil. A vlastně, i proto bych si dokázala představit čtvrtý díl. Ne nutně o Ruby a Jamesovi ale klidně o některé vedlejší postavě s občasným návratem k tomu, jak se jejich životy dál vyvíjejí. Série má totiž pořád prostor růst, a některé motivy si říkají o další rozpracování.

Více recenzí na mém instagramu @knizni.holka

Kšandy
01.11.2025

Nejlepší díl celé série. Jak dobro zvítězilo nad zlem a láska k tomu. Super

Karin94
31.10.2025

A máme tu záver série Maxton Hall, ktorý bol za mňa rozhodne najlepší v porovnaní s predchádzajúcimi dvoma dielmi.
Prvý si ma získal, z druhého som miestami dostávala infarktové stavy a tretím to bolo pekne ukončené.

„Instinkt je nejdůležitější faktor, když máš před sebou důležité rozhodnutí.”

Aj do tohoto dielu autorka zakomponovala kapitoly písané z pohľadu viacerých postáv, čo bolo síce spríjemnenie celej trilógie, no možno sa tak trochu prikláňam k názoru, že by nebolo od veci, ak by každá postava dostala priestor v samostatnej knihe, lebo takto to za mňa nebolo len o Jamesovi a Ruby, ktorí boli pointou príbehu. Ale zas na druhej strane to obohatilo a spríjemnilo knižnú atmosféru.

„Někdy člověk prostě nemá jinou možnost. Někdy tě ostatní donutí druhému ublížit, i když bys takovou věc sám v žádném případě nechtěl udělat.”

Každá časť mala nejaké to mínus, no tu mi okrem máličko urýchleného konca nechýbalo absolútne nič. Nič sa nenaťahovalo, čoho som sa vzhľadom na predchádzajúci diel trochu bála, naopak to bolo pútavé a hlavne tu bolo kopec akcie a zvratov, takže som nadmieru spokojná.

„Mé city k Ruby se rodily pomalu, až mě nakonec smetly jako bouře. Nedokáže se přetvařovat, je jediný člověk na světě, kterému se dokážu celý odevzdat. A to mě děsí.”

Jamesa a Ruby som si zamilovala a túto trilógiu určite zaraďujem medzi top knihy tohto roku. Aj keď hodnotenie nebolo na 5 hviezdičiek, niečím si ma proste získala a samozrejme nebude chýbať ani nejaký ten reareading.

MisaDud
18.08.2025

(SPOILER) Trošku lepší než druhý díl, na první ovšem nemá....Je to hodně reálně ze života taková trošku tvrdá facka, že ne každý rodič myslí na své děti- nebo možná myslí, ale vlastně pokřiveným způsobem- takže žádný odpočinek, protože Vás to bude rozčilovat.... a prvek "zázraku" na posledních pár stranách ohledně závěti- nesedlo mi to, za prvé konec uspěchaný, oproti knize, která se jinak vlekla- toto šlo rozvést lépe.... za druhé jsem čekala, jak se postavy vyvíjeli, že tedy zmoudří a najdou cestu sami... Nejsem rozhodně cílovou, už dlouho, ale i tak to považuji za průměr s porovnáním s jinými knihami podobného věkového zaměření.
A ke konci musím říct, že po přečtení mě vůbec nesedí pojmenování jednotlivých knih série, už jenom tím, co je v nich psáno Na jednu stranu Ruby řekla- nejsem zodpovědná za Tvé štěstí- člověku, kterého miluje a je pro ni jediný na světě, ale první díl se jmenuje zachraň mě- což popírá řečené a poslední zachraň nás- a kde tedy přidala ruku k dílu?

miruska1
20.05.2025

Lepší než předešlý díl, i tak jsem některé části přeskakovala. Konec autorka vzala hopem, což mi vadilo. Celkově průměrná série určitě se k ní už nevrátím. Za to první díl filmové série byl o hodně lepší a těším se na pokračování.

Sína.17x_x
12.05.2025

Celá série mě celkově moc nezaujala, čekala jsem od toho víc. ,,zajímavý,, konec na posledních 50ti stránkách mohl být podle mě delší a mohl začít dřív. Co ale oceňuji jsou pohledy dalších postav jako třeba Ember, Lidie, Alistaira nebo dokonce i Grahama.

Rapeh
22.04.2025

Zajímavé zakončení celé série. Očekávala jsem od knihy relax a odpočinek a to splnila takže za mne spokojenost

tereziehl
19.04.2025

Dočetla jsem, abych si mohla odfajfknout sérii, která mi už dlouho leží v knihovně.
První polovina pro mě byla těžká překousat, posledních 100 stran ale fajn. Zabavila mě v tramvaji.

Cechratka
12.04.2025

Dočetla jsem za notného přeskakování, tak ubíjející, hloupé a nudné.

Lavender756
14.02.2025

Série má s díly klesající kvalitu, v tomto dílu byla nejhezčí poslední čtvrtina. Každopádně by se všechny knihy daly pohodlně spojit v jednu, ubrat ty kopce vaty okolo a bylo by to mnohem lepší.

uzivatel83509
30.01.2025

Třetí díl série se mi také líbil, ale jsem ráda, že už to nemá žádné další pokračování :-) celkově se mi série líbila, ale četla jsem i lepší... tohle byl fajn, ale přišlo mi to takové dost natahované...

JointlieKat94
22.01.2025

Tento díl se mi líbil asi nejméně. Konečné vyřešení největšího problému celkem dobře vymyšlené, četlo se to dobře. Ale prostě nic pro mě.
Tak jsem ráda, že je to za mnou, a jdeme dál.

kuwu
01.01.2025

Mnohem lepší než dvojka a možná i o chlup jak jednička. Líbilo se mi jejich společné bydlení a ještě více jsem si oblíbila Alistaira.
Jediné co jsem si říkala celý tři knížky, proč je tak v popředí a o všem rozhoduje jejich otec i když jejich matka v jedničce ještě žila, když mu vlastně firma neříká pane. To bylo vysvětleno hodně zvráceným způsobem.
O půl hvězdy víc než jednička a ted si už jenom počkat na seriál :)

kniha_je_laska
28.12.2024

Ani nemohu uvěřit, že jsem stihla přečíst všechny tři díly takhle brzy, když vezmu v úvahu, jak dlouho trvalo, než jsem se k sérii dostala

Série že středoškolského prostředí na elitní škole a vztah mezi dívkou, která je tam na stipendiu a kluka, který pochází z vyšší třídy. Přestože tento námět je už několikrát zpracovaný, tak tahle série měla několik věcí, které jsem u jiných snad ani tolik neviděla - nečekané konce a různé zvraty, sledujeme osudy i vedlejších postav, a párkrát čteme i jejich úhel pohledu,....

Všechny díly se mi četly dobře, a i když laťka šla postupně malinko dolů, přesto to bylo příjemné čtení.

Otec Jamese a Lýdie mě dost překvapil. Jak mohl některé věci udělat? Hlavně v tomhle díle se vybarvil a to jsem si díky jedné situaci myslela, že prozře a změní se A ono nic. Všichni se snažili najít sami sebe, a dalo by se říct, že procházeli určitým vývojem. Ale v některých věcech už to bylo lehce natahované, a naopak něco bylo vyřešené hodně rychle, což je škoda. Ale i tak mohu sérii doporučit k přečtení, protože celkově byla pěkná a já se stále plánuju stále kouknout na seriál. Jsem zvědavá, jak to zpracovali

ElessaRiverbow
17.11.2024

Tuhle knihu jsem četla již před nějakou dobou a fakt, že si z ní téměř nic nepamatuji ukazuje, jak moc mě čtení nebavilo. Bylo to zdlouhavé a bídné hodnocení trochu zachránil až konec. Opět je tu přeskakování z pohledu na pohled v rámci jedné kapitoly a čím dál jsem četla, tím více mě to vytáčelo. Postavy se chovají hrozně – nejradši bych je všechny propleskla, aby se probraly. Jedinou Lýdii mám stále ráda a je mi jí líto za to vše, čím musela projít. Konec byl ale fajn, Mortimer konečně dostal co si zasloužil. Po dočtení této série jsem si jistá, že autorčiny knížky nejsou nic pro mě.

Durancie
13.11.2024

Slibně rozjetá trilogie Maxton Hall končí velice průměrně. Všechny problémy se vyřešily jaksi mimochodem a svět je báječný růžový béžový. Nezachránily to ani přidané kapitoly přátel a rodiny, ani zjištění, že jde vlastně o fajn lidi. Zklamání. Znovu číst nebudu.

Wisha
20.09.2024

No, řeknu to takhle. Kdyby to nebyla trilogie, ale jeden delší román, bylo by to lepší. Ve druhém díle se prakticky nic nestalo a ve třetím až na konec taky, akorát to bylo zbytečně zdlouhavé. Líbilo se mi na těch dvou hlavně to, že v nich byly zahrnuté příběhy i ostatních, protože takovou Lýdii jsem měla ráda už od prvního dílu a Ember jsem si taky oblíbila. Jsem ráda, jak to dopadlo, ale první díl byl nejlepší.

Ešína
15.09.2024

Závěr série Maxton Hall mi celkově přišel uspokojující. Pro všechny postavy to dopadlo tak jak mělo. Celkově ale nevím, jestli jsem si vlastně příběh užila.

ardeas
28.08.2024

Hodnotím celkovo sériu, pretože od druhej knihy som tú všetku vatu musela preskakovat, onak by som to nedocitala.
Prvá kniha bola v celku zaujímavo pojata, no nakoniec to spadlo do štýlu telenovely a skakalo sa hore dole.
Keď sa pozriem spätne, ideál by pre mňa bolo keby je to 1 kniha dokopy. Takto rozhasene na 3 kusy mi to prišlo zbytočne zdĺhavé a nič nové to neprinieslo. Škoda.
Dokopy všetky tri knihy su v priemerne za 2-3 hviezdy. Neurazí ale ani ničím neohúria.

sara7235
24.08.2024

Na poslední díl jsem se těšila, ale jak to bývá zvykem, tak další díly jsou vždy slabší a tady to platí dvojnásob. Naprosto nezáživné, do čtení jsem se musela nutit. Kniha byla naprosto o ničem, kdyby tam bylo jen to zajimavé, tak jsme jen na 50 stránkách a zbylých 250 naprostá nuda nepodstatných věcí. Myslím , že kdyby autorka zbylé informace dala do druhého dílu, tak by udělala lépe. Takhle to na mě působí, že autorka se snažila dopřát čtenářům poslední díl, vytřískat víc peněz, ale tady se to moc nepovedlo

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi