Komentáře knihy Zachraň mě

Lee7
21.04.2026

Měla jsem ji na seznamu, tak dlouho, že jsem si řekla je čas.. Ach ale takové drama a kočkování mezi všemi jsem nečekala.. Odběhla jsem si od jedné série, co končí napínavě. Abych u další vytáhla kapesníky..

Jandýs
08.04.2026

Odbocka k romantarne , ctive :-)

maya_kotori
01.04.2026

Po dlouhé době knížka, která mě opět vtáhla neskutečně rychle do děje, že jsem se cítila jako hlavní hrdinka. Ze začátku mi jí bylo celkem líto, stejně tak Jamese, ale postupem času kdy jsem si k hlavním postavám udělala nějaký ten vztah, tak jsem jim držela palce ať to všechno zvládnou!

Barcasss
06.03.2026

Jako oddechovka by to asi šlo, ale je to hrozně naivní.

1v8na
18.11.2025

Kniha mě tentokrát nezaujala. Nesedli.mi hlavní hrdinové. Nebyli mi tak sympatičtí jako v sérii Znovu.
James mi přišel jako totální macho a Ruby jako šílená naivka. Nesedlo mi to. Prostě ne.

myrna0868
11.11.2025

Po knize jsem sáhla omylem v domnění, že jde o knihu pro dospělé. Ale i jako kniha pro náctileté se mi zdála velmi slabá. Příběh jako dvanáct do tuctu. Ale dle procent hodnocení si čtenáře najde.

Kšandy
30.10.2025

Oddechovka, která se čte jedním dechem. Knížka přeslazená pro náctileté. Jako přes kopírák s dalšími knihami tohoto žánru.

ediiina
29.10.2025

Je to středoškolské, je to klišé, je to klasika.
On bohatý a zbožňovaný, ona chudá a neviditelná. Tyhle klasiky milujeme.
Vtip tomu nechybí, romantika taky.
Přečetla jsem to za den.
Pokud se rozhodnete si to přečíst, nezapomeňte si hned připravit druhý díl.
Bude to drama!

Karin94
20.10.2025

Kniha Zachraň mě nás zavedie do stredoškolských čias, kde sledujeme príbeh Jamesa Beaufortha, syna z bohatej rodiny, a Ruby Bell, nenápadnej študentky, ktorá túži zostať neviditeľná a dostať sa na prestížnu univerzitu v Oxforde.

Úprimne som od tejto knihy očakávala niečo iné, než som nakoniec dostala. Napriek tomu, že štýl písania autorky je veľmi čtivý a kniha sa číta rýchlo, emocionálne ma zasiahla trochu inde. Určite to však nebolo zlé čítanie.

“Ruby, pro mě nejsi neviditelná. Ne pro mě.”

Veľkým plusom bolo, že príbeh bol rozdelený na kapitoly z pohľadu Jamesa aj Ruby, čo mám na knihách veľmi rada.

„Sny jsou důležité, Jamesi.” šeptám.
„Potom jsi právě ty můj sen.”

Menším mínusom pre mňa bolo, že som cítila nedostatok romantickej iskry medzi hlavnými postavami; chémie bolo medzi nimi málo a ocenila by som aj viac kapitol z Jamesovho pohľadu.

Dlho som premýšľala nad hodnotením, ale nakoniec ju hodnotím pozitívne. Autorka sa sústredila najmä na život dvoch mladých ľudí, ktorí (z rôznych dôvodov) nemôžu byť spolu, a práve to je opísané tak skvelo a bolestivo, že vám pri čítaní zviera srdce. Okrem toho sa dotýka aj ďalších tém, ktoré tiež nie sú vôbec jednoduché.

Knihu určite odporúčam. Videla som aj seriál a musím povedať, že ten ma bavil o niečo viac, najmä vďaka silnejšej chémii medzi postavami.

Karlicka728
08.09.2025

(SPOILER) Opravdu jsem jediná komu tato kniha přijde toxická? Při čtení komentářů jsem nenabyla dojmu, že by nás bylo o moc více.
Nemohu si pomoci ale ne, prostě ne, když se k vám někdo dokáže opakovaně zachovat tak jako James k Ruby, nemyslím si, že by se to mělo v knihách romantizovat. Možná kniha udeřila na nějakou moji citlivou strunu. A jsem tak přehnaně kritická, ale knihu jsem dočetla ráno a celý den mi její konec leží v žaludku.
Kdyby mu Ruby jeho chování odpustila dvakrát, tak dobře, ale s tím jak kniha končí se dá předpokládat, že mu bude odpouštět ještě další dva díly a to už je za mě trochu moc.
“Trochu si sebe važ děvče!”
Další díly nezvládnu, na to je mi z knihy příliš nepříjemně…

Jo a jednu hvězdičku musím strhnout za překlad. Občas hodně kostrbatý, na pár místech věty horko těžko dávaly smysl. A vzhledem ke kontextu si nemyslím, že James o rodičích mluví jako o mamince a tatínkovi.

MisaDud
18.08.2025

Za mě první díl je nejlepší z celé série, oddechový, má švih a tak nějak chování odpovídá věku postav.

capar
23.07.2025

No, někdy je fajn sáhnout po něčem takhle sladkém a náctiletém...Ruby je fakt sympaťanda...

Princezna22
30.06.2025

Pěkná oddechovka, i když místy dost klišé. Ruby a James měli fajn chemii, ale někdy mi to přišlo až moc natažené. Celkově mě to ale bavilo, bylo to čtivé a ke konci jsem byla zvědavá, co bude dál. Prostě romantika na vypnutí hlavy.

marie2577
19.06.2025

Sladkých 18 , neurazi a jen malinko potěší. Přitom záchranná nit by tam byla.

Feliska764
05.06.2025

Kniha mě bavila, bohužel dojem občas kazil (asi) překlad, když některé scény nenavazovaly... ale dalo se to přežít

miruska1
06.05.2025

Moje skušenosti říkají, že kniha je lepší než film. Tu to ale neplatí. Film se mi líbíl mnohem víc. Emoce které má zasáhli u filmu v knize vůbec nefungovali......

kniznisvetsjiri
04.05.2025

Téma láska na střední škole už asi není úplně pro mě. Doplňte to o chudou, cudnou holčičku a prevíta se zlatým srdcem, ale démony v hlavě, který je nechutně bohatý a máme z toho klasické klišé dnešních romantických knížek. (Přijde mi, že tahle éra byla započata Padesáti odstíny šedi)..
Celkově mě příběh nijak moc neoslovil, místy se děj strašně vlekl a byl taaaak předvídatelný.

Ruby mi byla ze začátku sympatická, ovšem to zabila na konci knihy, kdy se mi zprotivila svými reakcemi. Ono, když chcete tancovat s ďáblem, musíte s ním umět udržet krok, a hlavně, vybrali jste si to sami. Což Ruby asi noc nedomyslela a počítám, že ve druhém díle bude plakat, co vše James posral.

James je klasickej bad boy, s pěkně tučným kontem a firmou za zády.
Je nevyrovnaný a nese si v sobě traumata, která ovlivňují jeho život. Prostě takovýho kluka chceš, že jo.

Konec mě celkem zaskočil, nečekala jsem takové“drsné“ zakončení, nicméně mě zklamala reakce Jamese, kterou jsem teda vůbec nepochopila, nepochopila jsem důvod proč. Proč to udělal a šel tam, kam šel, když měl jít jinam. (Nechci spoilerovat).

Byla to moje první zkušenost s autorkou a že bych si z toho teda sedla na zadek, jak jsem díky chvále okolo sebe slyšela, to se říct nedá. Škoda.
Ale ta obálka, ta je .

Rapeh
14.04.2025

Kniha splnila očekávání, relax odpočinek a nenáročná četba se zajímavým příběhem.

Cechratka
12.04.2025

Dle mého by se tahle knížka mohla cílové skupině líbit. Drží se léty ověřené představy o pravé lásce z pohádek, aneb jak bohatý princ k pilné chuďasce přišel a vytáhl ji ze všech trablů, nebo v tomto případě ji spíše do nich uvrhl.
Když odhlédneme od naivity a nereálnosti, splňuje to, co romantická knížka splňovat má, Končí pak v okamžiku, který vás nutně vede k touze sehnat další díl (což nedoporučuji).

Petra024
11.04.2025

Upřímně, s touhle knihou jsem trochu bojovala, možná i proto, že jsem nejdřív viděla seriál a až potom sáhla po knižní předloze. James, typický zbohatlík, kterého zajímá jen lakros, večírky a holky, by se na první pohled vůbec nehodil k Ruby ke klidné, ambiciózní holce, která má oči jen pro Oxford a pro rodinu. Přesto mezi nimi vznikne něco víc.

I když obvykle nejsem moc kritická a většina knih si mě nějak získá, tady to úplně nevyšlo. Děj mi přišel neplynulý, chvílemi se táhl a najednou jakoby přeskakoval, jako by autorka nevěděla, co dál psát. Těžko říct, co mě v příběhu opravdu zaujalo, možná až samotný závěr, který měl sice větší intenzitu, ale byl poměrně předvídatelný.

A co mě vyloženě rušilo? Neustálé opakování oslovení „maminka“ a „tatínek“ v jedné větě několikrát za sebou, což působilo zbytečně nuceně. Zatímco seriál se mi líbil mnohem víc, jak kniha, která je pro mě spíš průměrná. Dávám 4 hvězdy z 5.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi