Maxmilián Kolbe – Světec z Osvětimi

Maxmilián Kolbe – Světec z Osvětimi https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/183804/bmid_maxmilian-kolbe-svetec-z-osvetimi-EOR-183804.jpeg 4 17 5

Svatý Maxmilián Kolbe (1894–1941) byl katolický kněz a řeholník, zakladatel dvou klášterů a tiskáren v Polsku a Japonsku, misionář a nakonec i mučedník. V roce 1941 byl uvězněn v koncentračním táboře v Osvětimi. Když jiný vězeň uprchl a nacisté se pro výstrahu všem chystali k popravě nevinných, Kolbe obětoval svůj život namísto spoluvězně Františka Gajowniczka, jenž měl doma početnou rodinu. Zemřel po několika dnech v táborové hladomorně, kde se do posledního dechu ještě modlil a povzbudzoval ostatní odsouzené na smrt.... celý text

Žánr:
Náboženství , Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: , Karmelitánské nakladatelství
Originální název:

Maximilian Kolbe: Saint of Auschwitz , 1997


více info...

Přidat komentář

Emik87
21.02.2024 4 z 5

Naprosto neuvěřitelná kniha o neskutečném člověku a světci. Dnes si vůbec neumíme představit, jakou odvahu a víru M. Kolbe měl.

666Jitka
31.01.2022 5 z 5

Ráda si čas od času přečtu o lidech, jejichž život byl plný neskutečného utrpení, hladu, zimy a jiných hrůz, a přesto si dokázali přes všechny strašlivé strasti, které je potkaly, zachovat morální čistotu a sílu ducha. Ne jinak je to v případě Maxmiliána Kolbeho, jehož celý skromný život plný práce a úsilí, pomoc lidem, pevná víra a sebeobětování se pro druhé, mohou být příkladem pro každého z nás. Často v dnešní době nadbytku řešíme nepodstatné maličkosti, nevážíme si ničeho a vše považujeme za samozřejmost, ale uvědomme si, že se může vše otočit, tak jako už mnohokrát v historii, a za kousek chleba budeme opět ochotni platit zlatem.


Klamm
04.09.2020

Utrpení, které se za války v táborech odehrávalo, je víceméně známé. Kvůli tomu nutně tuto knihu číst nemusíte. Stačí si osobu a skutky Maxmiliána dohledat kdekoliv na netu a jeho příběhem tu hroznou atmosféru ještě podtrhnout.

Až budete nadávat, že se máte špatně, manželka vám podala studenou večeři, venku prší, nudíte se a že nedejbože zrovna nejde WiFi... Zkuste se nad dnešními hodnotami zamyslet ve srovnání s dobou minulou a uvidíte, jak trapně se budete cítit.

Jituška82
29.01.2019 5 z 5

Je úžasné a povzbuzující, že někdo dokázal žít opravdu tak silně podle svojí víry.

martunka
02.10.2015 5 z 5

Knihu o tomto světci jsem sháněla dlouho. Po jejím přečtení můžu jen říct,že shánění se velmi vyplatilo! Jsem členem Rytířstva Neposkvrněné a jsem moc ráda,že mám doma knihu o člověku,který se pro mě stal vzorem. Kniha je velmi čtivě napsána a vřele ji všem doporučuji!