Matýskovo putování tajemnou Šumavou

Matýskovo putování tajemnou Šumavou https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/225189/bmid_matyskovo-putovani-tajemnou-sumavou-225189.jpg 5 12 5

Matýskovo putování tajemnou Šumavou se odehrává za dávných dob v jednom z nejkrásnějších koutů naší země – na Šumavě. Statečný sirotek Matýsek během svého putování prožívá neuvěřitelná dobrodružství Setkává se s dobrými i zlými lidmi a hlavně bájnými bytostmi – permoníky, obry, čarodějnicemi, vílami, vodníky, kožíšky a dalšími, kterých jsou šumavské hory a hvozdy plné. Matýskovi se podaří vyváznout ze všech svízelných situací, přelstít krutého Černoboga a pomoci svým přátelům. A nakonec najde i svého tatínka. Matýskovy příhody doprovázejí a dotvářejí krásné ilustrace malířky Zdenky Krejčové... celý text

Přidat komentář

Inugoya
14.09.2020 5 z 5

Kouzelná knížka s překrásnými ilustracemi. I když nejsem cílovka, četla se moc hezky a do knihovničky pro děti bych ji určitě zařadila.
Děj nás provede celou Šumavou a poodhalí nám všechna zajímavá místa. V knize není nouze o všelijaké pohanské i pohádkové bytosti, dokonce má i překvapivý skorozávěr.

Doporučuji, a pokud se chystáte na Šumavu, určitě vám přispěje k tomu, abyste se o to víc těšili :)

witiko
22.03.2017 4 z 5

Moc pěkný nápad, jak děti seznámit s místopisem a historií Šumavy a krásné ilustrace. Nejsilnější je autor tam, kde popisuje stará řemesla a způsob života (voraři, skláři, dřevorubci...), naopak složka pohádková až tak originální není, i když dětem se knížka líbila a to je důležité. Autorovi se ale nedaří postupně budovat napětí, takže hledání tatínka se stále protahuje, Matýsek je posílán tam a zase jinam a trochu to ztrácí tah. Závěrečné "shledání" s maminkou je až moc smutné, ale do té Šumavy to tak nějak patří a hlavně život jde Matýskovi dál... No, myslím, že stačilo jen o trochu víc vypravěčské zkušenosti a bylo by to za pět hvězdiček.


darion
14.05.2014 5 z 5

Jedna z nejlepších dětských knížek, která se mi za poslední léta dostala do rukou. Syna (v době, kdy začal číst, sedmiletého) naprosto uchvátila a četl několikrát po sobě, i na přeskáčku. Jak psal jiný uživatel, dovolená na Šumavě nás neminula (dokonce dvakrát), ale tím získalo čtení ještě další - naprosto reálný - rozměr. No není to kouzelné, když jedete nádhernou přírodou Šumavy a dítě vás poučuje: "Tady se Matýskovo přihodilo to a to!" Navíc je knížka doplněna podařenými ilustracemi. Takže za mě jednička s několika hvězdičkami :-)
Snad jediné, čeho je mi trochu líto, že se podle knížky plánoval večerníček (animovaný, od ilustrátorky této knížky), ale bohužel na něj kvůli financím nedošlo :-(

Humpa
28.12.2013 5 z 5

Pro mě nejlepší kniha roku. Pro malou (2 roky) zatím asi moc strašidelné, ale jinak nádherně psané, skvělá vzpomínka na dovolenou na Šumavě. Pokud něco podobného existuje i z jiných končin naší země tak sem s tím.

DriftBooks
22.03.2013 3 z 5

Asi bych si ji ani nevšiml. Vlastně ani nevím jak dlouho ji doma máme a odkud se vzala. Jednou večer, manželka si z ní zrovna se synkem na střídačku předčítali, jsem zaslechl: “to je přeci Borovka”. Zbystřil jsem a začal se zajímat, kde že tu Borovku mají. No jo. Já si pokaždé přečetl jen to velké červené “Matýskovo putování” a k tomu menšímu zelenému “tajemnou Šumavou” jsem nikdá nedošel. A tak jsem jen netrpělivě přešlapoval až skončí se čtením a nenápadně jsem se vyptával, zda už není pozdě a jestli by neměli jít spát. Ve zbytku večera jsem se po Matýskovo stopách vydal sám.

A o čem že to teda je? Matýsek hledá tátu. Což není až tak podstatné. Podstatné je to, že ho hledá od Březníku po Krumlov a zabrousí i do Bavor. Prochází reálnými místy s reálnými zvyky a s reálnými místopisnými zajímavostmi. O pohádkových bytostech nemluvě. Prostě takový dětský pohádkový průvodce po Šumavě a málo kdo vydrží nesáhnou při čtení po mapě. No abych to zkrátil. Když tu knihu pořídíte svému potomkovi, zaručeně vás v létě nemine dovolená na Šumavě. A vezměte si pořádné boty, dost se totiž našlapete…(J.P. - Šumavská čítárna)