Matylda

Matylda https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/403180/bmid_matylda-659da8d04f361.jpg 5 605 119

Matylda Kazisvětová je geniální. Uměla plynně mluvit, když jí ještě nebyly ani dva roky, a ve čtyřech už četla Nadějné vyhlídky od Charlese Dickense. Jela do Afriky s Ernestem Hemingwayem a do Indie s Rudyardem Kiplingem – cestovala po celém světě, a přitom seděla ve svém pokojíčku v anglické vesnici. Většina dospělých v jejím okolí ji přesto ignoruje nebo si myslí, že děti jsou „jakési strupy“. I rodiče o Matyldě říkají samé hrozné věci. Ve skutečnosti je Matylda inteligentní a nadaná dívka a oni jsou hloupí. Matylda naštěstí zjistí, že vládne velmi zvláštním druhem kouzelné moci!... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Pikola
Originální název:

Matilda , 1988


více info...

Přidat komentář

moonell
dnes 5 z 5

Dostat se tak k téhle knize jako dítě, myslím, že bych se zbláznila radostí. Třeba jednou to štěstí zprostředkuju nějakým mladším generacím. Do té doby bude muset stačit, že i jako dospělá jsem zvládla několikrát pobreknout.

Romanka89
19.03.2024 5 z 5

Kniha se četla skvěle, proto dávám plný počet, ovšem pocity z ní mám lehce rozporuplné. Podle mě moc není pro děti, to násilí, ač má působit humorně, mě humorné nepřijde, Matyldiny rodiče, ředitelka ve škole, to je prostě tragédie a ve skutečném světě by Matylda byla holčička plná doživotních traumat, nemilovaná, nepochopená, odmítaná, u filmu mi i slza kanula. Ale asi jsem už deformovaná literaturou o respektující výchově, aktuálně čtu Děti jsou taky lidi, která je plná takových rodičů "Kazisvětových". Nedokázala jsem se povznést a vidět to jako humornou literaturu. A malým dětem bych ji uplně nedoporučila.


Kopretina
10.03.2024 5 z 5

Nemám ráda popisy násilí a to i slovního v dětských knihách, zvláště když má sloužit k pobavení, viz Mikulášovy patálie. Zde ale nakonec bylo dobře vidět kontrast dobra a zla a vítězství dobra. Nebýt soutěže na Martinus, asi bych se ke knize nedostala.

postrach
19.01.2024 5 z 5

I když je kniha určená dětem četla se mi dobře.Oddechovka.Mám ráda i film.

Scarefish
18.01.2024 5 z 5

Výborná kniha. Četla jsem ji v angličtině a bavila jsem se. Možná ji víc ocení dospělí než děti.

ddkk
26.12.2023 5 z 5

Další "dahlovský" příběh, který si moc nebere servítky. Život je sice někdy moc hezký a příjemný, ale někdy taky pořádně drsný...Matylda je super, ale má to zatraceně těžké...Jako snad každý příběh RD doporučuju knížku číst společně s dětmi. Je to místy docela děsivé a děti potřebují leccos vysvětlit. Nebo ji nechat až na později...

Zuzvil
18.12.2023 3 z 5

3,5* Četly jsme společně s dcerou (10 let), obě jsme byly ze začátku takové překvapené, zaražené a rozčarované, musely jsme si tzv. zvyknout. Po dočtení a společné diskuzi o knížce jsme obě zjistily, že jsme nakonec spokojené. Podívaly jsme se i na film a spokojenost ještě vzrostla. Knížka má sdělení s přesahem, je dobře vystavěná a autor se s popisy postav nijak nemaže a ono je to vlastně dobře, proč děti šetřit :-) S doporučením budu opatrná, na některé děti (i možná dospělé) to přece jen bude hodně.

cérka
24.11.2023 3 z 5

Matylda, maličká a velmi odvážná hrdinka této knihy, mi byla i se svou čerstvě dospělou učitelkou celkem sympatická a uznávám, že z kraje knihy jsem se nad některými "hláškami" musela usmát. Bohužel zbytek knihy mi naprosto nesedl a asi bych si ani nepřála, aby ji jako dítě četl můj syn.
Fyzické násilí, kruté tresty, zesměšňování, ubližování a na druhou stranu úcta k druhým, rodičovská láska ve všech podobách a mezilidské vztahy by měli být dětem podávány jinou formou.
Knihu jsem si sama nevybrala, Roald Dahl a jeho knihy jsou tématem Klubu milovníků knih na prosinec.
Pokud bych měla hodnotit bez nadsázky a snahy pochopit současného dětského čtenáře tak ještě hvězdu ubírám.

Jarka_rybář
31.05.2023 5 z 5

Moc hezká kniha. Jedinečná svým stylem vyprávění. Matylda je moc chytrá a kouzelná.

Lovehorses365
02.05.2023

Super knihomolka.

JIVaJaH
02.04.2023 5 z 5

Krásná kniha, ke které jsem se dostala až jako dospělá... Je o milovnici čtení a všeho nového. Přitom milá, skromná... Záporáci v této knize jsou tedy také jedineční. Knihu doporučuji nejen dětem, ale i dospělým.

simca9342
19.02.2023 5 z 5

" Z pravěku"

Asi moje nejoblíbenější kniha v dětství od autora! Hrdinka příběhu miluje knihy stejně jako já akorát ji ve čtení rodiče bohužel vůbec nepodporovali a jejich hlášky, že čtení je hloupost jsou podle mě ve příběhu špatné, protože si z toho nějaké dítě může odnést jen to, že čtení je dalo by se říct ztráta času. Na druhou stranu postava učitelky dokázala, že to tak být vůbec nemusí.

Ladis777
17.02.2023 5 z 5

Přečetl jsem za večer a musím říct, že se mi kniha líbila a pobavil jsem se. Konec je pravda trochu uspěchaný, některé dějové linky nedodělané, ale celkově jsem spokojený. Sice bych to asi posunul pro větší děti, ale proč ne.

veveropysk
09.01.2023 5 z 5

Přečetla jsem za den a kniha se mi mooc líbila. Nemohla jsem se od ní odtrhnout až to muselo být pro ostatní vcelku otravné.

GaleW
04.08.2022 5 z 5

Tohle bylo opravdu milé a povedené, třetí knížka od Roalda Dahla a opět palec nahoru. Mé dcery knížky milují a já s nimi. Tím, že mám doma 2 dcery, tak i knížka s hlavní dívčí postavou nám byla blízká. A bonus k tomu, že je knížka zajímavá a hezky se čte je i to, že je místy vtipná, vtáhne vás do děje a do poslední stránky nepustí.

1v8na
12.06.2022 5 z 5

Pro mě byla kniha vrácení do dětství. Měla jsem ráda dilm, který jsem viděla první a když jsem v knihovně viděla knížku, tak jsem si říkala, že bych ji mohla zkusit.
Náramně jsem se u toho pobavila. Bylo to odpočinkové čtení s pěknými ilustrucemi.

mysimas
22.05.2022 2 z 5

“Lahvička PLATINOVÉ BLOND BARVY NA VLASY — EXTRA SILNÉ byla v koupelně ve skříňce a pod názvem na štítku stálo ‘Pozor, toto je kysličník. Uchovávejte mimo dosah dětí.’ Matylda si to už fascinovaně četla mnohokrát.”

Knížku o Matyldě jsem si z dětství pamatovala jako tu o té holce-knihomolce s nadpřirozenými schopnostmi, ale ukázalo se, že skutečnost je někde trochu jinde. Nadpřirozené schopnosti se objevují až ke konci a většina příběhu je jenom o tom, jak jsou všichni na Matyldu neprávem oškliví a jak jenom ta krásná, vílovitá slečna Dobrotová chápe, jak speciální dítě Matylda je, a proto jí proti ostatním dětem ve třídě okatě nadržuje, což samozřejmě ostatním dětem vůbec, ale vůbec nevadí. Scéna, jak si slečna Dobrotová pětiletou Matyldu odvedla do svého domku uprostřed lesa, byla taky náramná.

“‘Jsi mnohem rozumnější na své roky, drahoušku,’ pokračovala slečna Dobrotová, ‘až mě to docela šokuje. Ačkoli vypadáš jako dítě, ve skutečnosti vůbec dítě nejsi, protože tvůj rozum a schopnost uvažování jsou zcela dospělé. Takže předpokládám, že tě můžu považovat za dospělé dítě, jestli mi rozumíš.’” Zaručeně poselství, které by si mělo osvojit každé malé dítě. Stejně jako toto:

[O slečně Kruťákové] “‘Jak jí to může procházet?’ ptala se Levandule Matyldy. ‘Když přijdou děti domů, určitě to rodičům řeknou. Vím, že by můj otec udělal hrozný kravál, kdybych mu řekla, že mě ředitelka popadla za vlasy a mrskla se mnou přes plot hřiště.’ ‘Ne, neudělal, a řeknu ti proč. Protože by ti jednoduše nevěřil,’ konstatovala Matylda.”

Celkově jsem měla za čtení poměrně nepříjemný pocit. Zároveň musím říct, že až na pár světlých momentů (jako byl například ten citát na začátku) jsem se docela nudila, přece jenom knížka je určená dětem a z dětství jsem si k ní žádný výraznější vztah nevytvořila, takže o nostalgii vůbec nemohla být řeč. Ve výsledku jsem ráda, že jsem vůbec dočetla do konce, a víc než dvě hvězdy dát při nejlepší vůli nemůžu.

midone
15.04.2022 5 z 5

To je tak boží! Já vím, že to není žádné mistrovské dílo se zápletkami ani hlubokými myšlenkami. Je to prostě hrozně hezká dětská knížka, která byla napsaná právě proto, aby byla hezká a pohladila po srdíčku. Za mě účel splněn na 110%.

Mistři
25.03.2022 4 z 5

Kniha dobrá, ale mohla být lepší.

mot33
23.02.2022 5 z 5

Hlavně paní ředitelka kulturistka a atletka vrhačka v jedné osobě opravdu nemá chybu.
Doporučuji.