Matyáš Sandorf - Nový hrabě Monte Christo

Matyáš Sandorf - Nový hrabě Monte Christo https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80230/bmid_matyas-sandorf-novy-hrabe-monte-chr-N3K-80230.jpg 4 456 67

Aneb Nový hrabě Monte Christo. Dobrodružný román o osudech maďarského revolucionáře, který unikne smrti a za svůj životní cíl pokládá povinnost pomstít své druhy.

Přidat komentář

mila2411
07.11.2023 5 z 5

Za mě asi nejlepší Verneovka, která - ve vší úctě - překonává svůj VZOR: "Hrabě Monte Christo"...

vernem1850
27.09.2023 5 z 5

Další skvělá kniha Julese Verna, inspirovaná knihou hrabě Monte Christo.


eduw
23.04.2023 5 z 5

Jeden z najlepších príbehov od tohto autora. Najprv sa to tvári ako politický thriller, potom špionážny thriller, až to nakoniec pokračuje a končí ako stará dobrá verneovka. Rýchly spád a napínavý dej z nutnou dávkou dobrodružstva a fantázie.

rafan65
24.03.2023 4 z 5

Matyáš Sandorf ala Hrabě Monte Christo. Co dodat knihy jsou dějově dost podobné ale každá má své vlastní originální hrdiny. Nebudu hodnotit které dílo je lepší a kvalitnější. Takže jsem docela spokojený, kniha mě zaujala a četla se pěkně.

Nofar197
19.03.2023 4 z 5

Terror: Já si vzpomínám. Byla jsem snad v první třídě a sledovala jsem ho se svým otcem. Byl napínavý a moc se mi líbil.

Lector800
11.03.2023 2 z 5

Kniha, která mě zklamala. Prvních sto stránek se mi ještě líbilo, připadaly mi dějovější než většina Vernových knih, ale potom mě zklamal zejména Vernův neobratný styl. Srovnání s Dumasovým Hrabětem Monte Cristem rozhodně neobstojí. V porovnání s dobrodružnými romány Karla Maye je Verne nápaditější, ale stylisticky za svým německým protějškem značně zaostává. Maďarský seriál, o němž se zmiňuje Terror, je zřejmě zajímavější.

Terror
05.03.2023 3 z 5

Přestože jde o víceméně totální kopii Dumasova příběhu, nelze románu upřít čtivost a napětí. Tady se mi Verne trefil do nálady a strastiplná cesta hraběte Sandorfa za pomstou mě bavila víc, nežli rozvláčné cestopisy. Pamatuje si někdo starý maďarský televizní seriál? Častokrát jsem si během čtení na toto dnes již nevysílané dílo vzpomněl.

former3980
09.01.2023 3 z 5

STREDOZEMNÉ MORE. Nie je to úplná topka pána Julesa, ale čítalo sa to dobre. Príbeh som nepoznal, netušil som, kto by mohol byť nový GMCH. Samozrejme, veľa vecí na náhodu (ale tak je to knižný príbeh a autor ho tradične dobre vystaval, aj Nesbovi veľa vecí zapadne akosi náhodne... - to na margo kritikov). Čo ma vždy pri Verneovi vyrušovalo, boli na jednej strane siahodlhé podrobné opisy lokalít, obradov (ako tu Slávnosť bocianov), ale práve tie akčné scény, ktoré prinášajú rozuzlenie, odbil vždy expresne. A to je škoda. Práve tam by si to žiadalo viac priestoru. Ale cestovanie za zlosynmi po ose Terst - Dubrovník - Monaco - Tripolis bavilo. Útek z pevnosti na Istrii nepostrádal akčnosť - celkove 75 %.

petr8467
20.11.2022 1 z 5

Na této knize je pěkně vidět, že Verne nebyl schopen vystavět příběh, o nějaký rozvoj postav se ani nesnaží, několik akčních scén zcela zabil suchopárností, pokusy o humor se opravdu nedařily a ještě k tomu navíc očividné plagiátorství. Navíc ty pointy na konci každého dílu, směšné až k pláči.
Prostě: Kdo neumí, neumí.
Počet naprosto náhodných setkání, bez nichž by se děj nemohl posunout kupředu: 11

danny_21
27.06.2022 3 z 5

Jules si vypůjčil námět od krajana Dumase a vytvořil si tak svoji verzi hrabětě Monte Christa. Jeho hrdina, movitý nacionalista Matyáš Sandrof, je při přípravách k a pletichaření k podnícení povstání za Maďarskou samostatnost zrazen nenasytnými a závistivými soky a následně odsouzen k smrti v Istrijském žaláři. To by ale nebyl Monte Christo, aby si neporadil, a pokud jste četli Dumasovu daleko povedenější a rozsáhlejší klasiku, už víte kam se děj bude ubírat a jaká bude motivace hlavního hrdiny. Dílko je to v lepším v průměru, hlavně díky prvnímu dílu, takže jako celek to vidím na hezkých - 65 %

Kabuky
27.05.2022 5 z 5

Velmi čtivá knížka.

Čmeláček
25.05.2022 5 z 5

Jedna z nejlepších knih od pana Verna, čte se skvěle!

plomusujonak
10.05.2022 4 z 5

(SPOILER) Tuto knihu jsem dostal ke svým 13. narozeninám a odkládal jsem ji čtyři roky až do svých sedmnácti. Důvod byl prostý: předsudky. Říkal jsem si: "Není Hrabě Monte Christo náhodou nějaký starý nudný román? Jaký bude rozdíl mezi jeho o kousek novější předělávkou?" Avšak jakmile jsem začal číst, kniha mě nadchla. Přímá řeč a spádný děj začínají hned ve čtvrtém odstavci na první straně. Dále se mi líbí, že první kapitola se týká dvou hlavních postav, které, i když jsou záporné, působí kladně, a jejich pravé barvy se ukážou až v pozdějších kapitolách. Román je rozdělený na pět dílů, z toho každý má cca 8 kapitol. Druhý díl představuje úplně jiné postavy v jiném čase na jinačím místě které se dostanou postupně do děje původního - v prvním dílu započatého. Zápletky této knihy jsou spletité a převážně nepředvídatelné. V románu se stále objevují nové situace, jež příběh posunuí kupředu. Velice rád bych viděl seriálovou adaptaci tohoto díla; mám dokonce pocit, že i sám román ve své podstatě k tomu vybízí. Chtěl bych však vytknout, že jako i v jiných mnohých knížkách od Julese Verna zůstane záporák záporákem (navzdory prvním kapitolám) od začátku až do konce, což může čtenáře ochudit o hezké zážitky a způsobit nestrukturnost postavy. Dále mi přišly přehnané některé schopnosti postav, primárně hypnotické dovednosti doktora Antekirta, sekundárně nadlidská síla Matifouova. A když už jsme u něj, právě dvojice hrdinů - potulných francouzských akrobatů - Pescada a Matifoua - je velice zajímavým a příjemným elementem v knize. Jsou to totiž přátelé na život a na smrt.

Turlogh
24.01.2022 5 z 5

Další špičková Verneovka o zradě a pomstě. Kdo ještě nečetl a cítí se být správným dobrodruhem, tomu přečtení vřele doporučuji. Howgh.

evineckY
29.12.2021 4 z 5

Knihu jsem už mněla přečtenou dávno a teď poslouchala ve stylu divadelní hry.
Nebylo to špatné, ale kniha byla lepší.

koki.veru
21.05.2021 5 z 5

Tak již asi potřetí přečtena tato kniha. Mám jí strašně ráda, asi nejvíce z Verneovek a velice ráda se k ní vracím. Letos přečteno v rámci čtenářské výzvy (ilustrovaná kniha).

pepa4081
04.05.2021 5 z 5

Mám rád verneovky, které se odehrávají spíš mimo civilizaci, takže jsem se zpočátku obával, že mne příběh nebude bavit. Omyl. Po pár kapitolách jsem se už od čtení nemohl odtrhnout. Výborný dobrodružný příběh. Možná nejdelší a pro mne určitě jedna z nejhezčích verneovek. Je tady příliš náhod? Některé věci jsou nepravděpodobné, či nemožné? Příběh je předvídatelný a romantický? Ano, ale takový je Verne, a já ho prostě mám rád. Pro chvíle odpočinku vřele doporučuji.
Velmi uspokojivé.

Nora759
16.03.2021 5 z 5

Četla jsem a hodně mě to bavilo od dílu 1 až po poslední, 5 takže všechny dílo!

m_martina
16.11.2020 5 z 5

Jedna z nejlepších Verneovek, čte se dobře a děj je i napínavý.

Tylluan
19.09.2020 3 z 5

Na můj vkus až příiš průhledné. Od samého začátku člověk ví, jak dopadnou jednotlivé postavy, což spolu s rozvláčným a popisným stylem a až příliš bizarními zvraty knížku poměrně sráží.