Vladař

Vladař https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/148926/bmid_vladar-BNg-148926.jpg 5 173 39

Matthew Shardlake série

< 3. díl >

Trůn Tudorovců je ohrožen Na podzim roku 1541 zamířil anglický král Jindřich VIII. na velkolepou královskou vizitaci do Yorku, aby zde zastrašil vzpurné poddané. Cestuje s ním i právník Matthew Shardlake se svým pomocníkem Jackem Barakem. Vražda yorského skláře spustí řetězec událostí, jimiž se právník zaplétá do tajemných souvislostí, sahajících nejen k vězni na hradě, ale i k samotné královské rodině. Právě v době vladařovy návštěvy ve městě narazí Shardlake na tajné dokumenty, které by v konečném důsledku mohly otřást i samotným trůnem Tudorovců .... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Sovereign , 2006


více info...

Přidat komentář

Dydy7
dnes 5 z 5

Po "Zániku" a "Temnom ohni" je Panovník už treťou časťou zo série historických detektívok od autora C.J. Sansoma. Musím povedať, že táto bola ešte prepracovanejšia a ešte lepšia než tie predchádzajúce. Autor naozaj vierohodne popísal prostredie, atmosféru a úplne som všetko prežívala ako keby som tam bola.

Vyšetrovateľ, právnik Matthew Shardlake sa opäť pripletie do pomerne komplikovaného prípadu. Veľa vecí je proti nemu, kniha je opäť plná intríg. Zo začiatku má trochu pomalší rozbeh, ale to vôbec nevadí, zoznamujeme sa s Yorkom, ktorý je ako som spomínala skvele vykreslený.

Kniha je zase pomerne hrubá, ale naozaj nenudí a deje sa tam toho veľa, preto neprestane baviť.

Určite by som ju zaradila medzi tie najlepšie historické detektívky aké som čítala a odporúčam všetkým fanúšikom tohto žánru.

Ran
27.03.2024 5 z 5

Velmi dobře napsaná kniha se skvělým příběhem.


Elea
09.07.2023 4 z 5

Zajímavý příběh z hodně těžké doby.

david9690
17.03.2023 5 z 5

Výborná kniha napsaná historikem, který dokonale propojil detailní historické informace a fakta se skvělým příběhem. Tohle bylo fakt parádní čtení, které bylo pro mě absolutně objevné, rozšiřující obzory, přinášející obrovskou záplavu velmi precizně zpracovaných informací a faktů o Anglii v 16 století a přitom úžasně dobrodružné, barevné a plastické, místy napínavé s parádně zpracovanými postavami (mnohé byly čtenáři známy již z předchozí knihy), které se panu autorovi podařilo vykreslit a popsat tak, že opravdu ožily a téměř v hmatatelné formě z knihy vstoupily do mysli čtenářovy, takže všechny smysly byly naplno aktivovány. Nevím jak to ten chlap udělal, ale opravdu jsem měl pocit, že to co se tam děje a popisuje, vidím jako nějaký film, slyším všechny zvuky a ruchy, cítím vůně jídel nebo zápach latrín, vnímám vlhkost a mlhy na rašeliništích, obchází mě hrůza z vězení v Toweru a téměř fyzicky vnímám bolest mučených vězňů atd. - zkrátka byl jsem tam a všechno se to dělo kolem mě.
Jednoznačně mě četba téhle knihy přitáhla a maximálně chytila a plně si zaslouží 5hvězd. Prostě bravurně napsané a extrémně čtivé.

xxbarbarelaxx
05.06.2022 5 z 5

Nečetla jsem celou sérii, ale i jako samotný příběh byla kniha skvělá. Doporučuji.

Awča
11.08.2021 5 z 5

Skvělé pokračování série.
Zasadit příběh do příprav a průběhu královské vizitace byl výborný nápad.
Než se rozjede případ a jeho vyšetřování, je čtenáři představen York, tolik odlišný od Londýna. Popis příprav mě bavil, jednalo se o velmi náročnou logistickou akci, která na dlouho ovlivnila život města a okolí.
Matthew Shardlakovi je usilováno o život, dlouho jsem netušila, kdo by za tím mohl být, a pak už jsem tušila a bylo mi to líto.
Byla to těžká a komplikovaná doba, přežívat mezi intrikami se ctí a v souladu se svým svědomím (a nepřijít přitom o život) muselo být velmi obtížné.
Nemůžu si pomoci a mířím plynule za dalším dílem.

marhoul
05.03.2021 5 z 5

Paráda! Tento díl mi ale připadal ještě vybroušenější, než části předchozí. Historická detektivka, vstupenka do ryzího středověku se vším všudy, kterou rozumný člověk rád přijme "pouze" v knižní podobě. (...jestli vyšší moc dá, klidně v podobě filmové, ale v tomto případě bych si stroj času raději odpustila.) Drsné!

tonysojka
30.03.2020 4 z 5

Za ještě větší množství opakujících se scén výslechů,rozvláčnosti popisů rodinných vztahů ,než v minulém díle,nemůžu dát plný počet .Přesto pro mne toto pracné čtení bylo velmi obohacujícím vhledem do doby Jindřicha VIII,života a politických intrik na dvoře.
V čtení série budu pokračovat.

katka134
23.03.2020 4 z 5

Skvělý historický román a zároveň super detektivka. Jelikož nemám Jindřicha VIII ráda, tak mě pochybnosti o jeho původu potěšily.

Alma-Nacida
25.08.2019 4 z 5

Vnímám postupně zlepšující se kvalitu, a tak mi ani nevadí narůstající počet stran. Uvidím, jak to půjde s touto sérií dál, zatím se vyvíjí slibně. Vítám i exkurzi do dějin Anglie, zejména když narážím na záhadu s legitimitou Jindřichova otce, po té se nejspíš zkusím pídit v další literatuře. ;)

R.E.M.
14.06.2019 5 z 5

Výborné čtení.

Další díl Shardlaka Vladař je stejnou měrou historickým románem jako historickou detektivkou.

Některé romány stejné kategorie - "historické detektivky" - se soustředí na hledání pachatele a detektivní zápletku, a období, třeba středověku, je jen kulisou pro detektivku, kde pár známým historických jmen, rytíři, krásné dámy a neurození lidé navozují dojem dávné doby. A pak jsou romány, které směle můžeme zařadit mezi historické romány a historické detektivky v jednom. Román Vladař patří do druhé skupiny, je velmi dobrou detektivkou a současně skvělým historickým románem s působivou atmosférou, nezastíranou drsností středověku a poutavým příběhem. Nemám už co dodat, kromě mého poděkování za nejen za příjemné čtení, ale i za zpracovaný historický doslov.

Makec
15.10.2018 5 z 5

Co napsat jiného než prostě "Pecka". I když jsem správně předpokládal, kdo je ona záporná (těžko říct, jestli záporná) postava tak je to pro mě zatím nejlepší ze série, ale nevím, jak dlouho to bude platit, když se dívám na hodnocení dalších dílů.

kuky921
15.08.2018 2 z 5

Prvních 150 stránek se neděje vůbec nic, poté alespoň dojde k vraždě a pokusu, ale bohužel poté se vrací opět "spací" tempo knihy. Za mě úplně zbytečná kniha. Jediné pozitivní bylo, že jsem se dočetla o "Krtkovi", ale to je dost málo...

akinomV
13.06.2018 5 z 5

Opět pěkná detektivka z doby krále Jíndřicha VIII, která udržela mou poroznost po celou dobu, ačkoliv je to pěkná bichlička :-)

Rozmarýna Rozm
02.06.2018

Po Rozpuštění a Temném ohni je to zatím nejlepší kniha o Shardlakovi. Opět musím napsat, že to není kniha, od které se člověk nemůže odtrhnout, na druhé stran mě něco nutilo si k ní denně sednout a číst ji. Na knize nejvíce oceňuji, že jsem se dozvěděla o existenci "Legendy o Krtkovi", tedy, že se ve staré Anglii tradovalo, že Jindřich VIII. byl potomkem lučištníka Blaybourna, nikoliv potomkem krále. Nikdy před tím jsem o tom neslyšela. Podle doslovu si to autor nevymyslel, ale našel o tom nějaké historické knihy.

Arsi
11.01.2018 5 z 5

Další skvělá kniha od Sansoma. Každý díl je lepší a lepší...

ladaol
29.09.2017 5 z 5

Docela mně z toho rozbolel zub, jak mi ho bylo líto. No ani v dnešní době není radno se míchat do politiky a vlastně ani v jakékoliv jiné době.

jpatr
11.07.2017 5 z 5

Mohu potvrdit, co napsala Tesssay. Jsem na tom úplně
stejně.

Tesssay
02.12.2016 5 z 5

Opět skvěle vyprávěný příběh o Matthewu Shardlakovi...knihy CH.J.Sansoma mě baví čím dál víc :-)

Blanchi
04.09.2016

ucházející, kniha mne moc neoslovila.