Komentáře knihy Matka
Hrozné chovaní matky k dceram. Kniha mě moc nebavila. Těžké čtení se smutným a depresivnim koncem.
Téma knihy určitě zajímavé,ale nějak mě to přišlo celé natahované,opakované,prostě mě to mořilo a mořilo,až jsem stránky brala letem-světem,a ke knize se už vracet nebudu.
Na knihu jsem se těšila, zaujalo mě téma. Začátek byl slibný, ale v půlce knihy jsem si uvědomila, že čtu pořád dokola to samé. Žádné napětí, žádný spád. Dialogy jsou naivní, nelogické, mezi matkou a tchyní až trapné. Čekala jsem zpestření, odhalení problému učitelkou, dětskou lékařkou nebo třeba sousedy. Ale byl to jen dokola omílaný popis chování matky. A ten nereálný veletoč na závěr... Vadilo mi i nadužívání citoslovce "no ne?", které se k takovému brutálnímu ději vůbec nehodilo. Připadá mi, že spisovatelka psala knihu pro naivní puberťačky. Pro mě byla zklamáním. Volné pokračování "Dcera" už číst nehodlám.
Veľmi ťažký príbeh. Smutný. Plný nenávisti,manipulácie, smútku a keď si predstavím, koľko detí takto v skutočnosti žije
Kniha se mi líbila a těším se na volné pokračování "Dcera", jak je avízováno na konci knihy. :) Od autorky jsem četla již spousty děl, přičemž "Volným pádem" a "Matka" považuji za zdařilejší a velmi čtivé počiny.
(SPOILER)
Tento velmi smutný psychologický román sice s fiktivní dějem,ale inspirovaný skutečnou událostí - což je naprosto děsivé,ale uvěřitelné.
Příběh Kláry, která byla naprosto v područí své psychopatické matky od dětství až po dospělost.
Ta dokázala svým chováním k dceři naprosto cíleně podlomit její sebevědomí a udělat z ní psychicky podlomenou osobu,která je naprosto neschopná žít v normálním světě, od kterého ji šikovně odřízla.
Když Klára dospěla zamilovala se -jeji matka obratem její lásku zničila a ona to vše snašela dál.Člověk by si řekl proč nedokázala odejít -ale nedostala šanci uniknout.
I její první zkušenost se sexem byla tragédií, muž o kterém si myslela že ji miluje -ji brutálně znásilnil - po té upadla do své letargie.
Když konečně dospěla,dokázala od matky odejít a pokusí se žít po svém,spadne opět do vztahu s mužem,který na ní vztáhne ruku.Ona je s ním navíc těhotná,tak se dostane opět do začarovaneho kruhu - na dítě není vůbec připravená-takže se opět ocitne v pasti.
Tento příběh ze života doporučuji ke čtení pouze silným povahám.
Já se těším na volné pokračování s názvem Dcera,který by měl vyjít tento rok.
Přiznám se, že jsem knihu nedočetla, i když jsem se dostala až do dvou třetin. Příběh je natolik surový, drsný, šílený, zvrácený, že jsem to nedala.
Příliš černobílý a jednoduchý scénář. Nic nejde do hloubky.
Všichni se chovají, tak jak očekáváte. Matka je vykreslena dostatečně obrazně jako diktátor a zdatný manipulátor.
A ostatní aktéři- Umřou, znásilní, milují, opustí, přesně podle očekávání. I ten “zvrat” byl nasnadě, překvapilo by mě, kdyby ne.
Nečte se to dobře.
Další díl si ale půjčím taky, ikdyž mám obavy, že zde pro změnu půjde o domácí násilí.
Psychologický román o vztahu mezi matkou a dcerou, kterému jsem vůbec neuvěřil. Takto jednobarevné charaktery jsem ještě v žádné knize neviděl. Je to pořád dokola, ústrky, ponižování, ústupky a ničím nepodložené posluhování nehodné, zlé, kruté a ničemné ženě, která zničila každého okolo sebe. Možná to má povzbudit ty, kteří i v menší míře zažívají doma obdobnou manipulaci, aby se osvobodili a žili vlastní život. Vůbec mne však všechny ty hnusárny nebavilo číst.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
Markéta Harasimová také napsal(a)
| 2014 | Sametová kůže |
| 2018 | Vůně noci |
| 2017 | Poháry touhy |
| 2015 | Vražedná vášeň |
| 2019 | Černá vdova |
Externí recenze
U této knihy zatím nejsou externí recenze.
Přidejte recenzi

86 %
78 %
20 %

Téma knihy je velmi těžké, smutné a místy až děsivé. Hodnocení záměrně neuděluji, protože si nemyslím, že by bylo spravedlivé posuzovat knihu pouze podle toho, jak silné emoce ve mně vyvolala.
Možná je problém spíše ve mně – jako matce dvou dětí se mi tento příběh četl opravdu těžce. Neustále se opakující nenávist, zloba, psychické i fyzické násilí ve mně vyvolávaly silný pocit smutku. Kniha bezpochyby otevírá důležité téma, ale pro citlivější čtenáře, zvláště rodiče, může být její čtení velmi náročné. Přečetla jsem polovinu, a pak odložila.