Matematika zločinu

Matematika zločinu https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428776/bmid_matematika-zlocinu-6Lj-428776.jpg 4 91 21

V roce 2012 napsal reportérce Magdaleně Sodomkové z Asie cizí muž, že prchá před českou spravedlností. Verdikt podle něj nebyl spravedlivý, a to kvůli chybě soudního znalce přezdívaného matematik zločinu. Zatímco po odsouzeném pátrají lovci lebek, reportérka spolu s dánskou dokumentaristkou Brit Jensen se snaží odhalit, kde se stala chyba. Zjišťují, že to zdaleka není poprvé, co se expert přepočítal. Stačí pár vzorečků a jste za mřížemi.... celý text

Přidat komentář

verculka
30.08.2023 5 z 5

Něco shnilého je v státě Českém... Neuvěřitelný.
Ke knize jsem se dostala přes "hlavní postavz" Tomáše, blízkého kamaráda. Je škoda, že kniha není ve větším povědomí. Snad se to změní i po odvysílání stejnojmenného seriálu.
Iluze i změně v soudnictví nemám kde každý zná někoho, má na někoho něco a drží spolu basu...

santa1212
12.08.2023 5 z 5

Neuvěřitelné. Super investigativní práce autorky, neuvěřitelně smutné čtení. Člověk se zdráhá chápat, že je obrovská moc nad osudy lidí v rukou jednoho znalce - nejde ani o to, jestli dělá záměrně nebo nezamerne chybne posudky, ale hlavně o to, že soudy tuto koncentraci moci akceptuji a neváhají podle ní rozhodovat.


Bustedka
10.04.2023 4 z 5

V první řadě bych se chtěla vyhradit k tomu, aby kniha byla označovaná jako detektivka. Tohle prostě není detektivka, ale reportážní literatura typu Jaroslava Kmenty. Pokud se podíváte na povedenou titulku knihy, chtě nechtě si budete myslet, že budete číst klasickou detektivku z prostředí české justice. Tak bacha na to.

Podcast jsem nikdy neslyšela a kupodivu ho ani neznala. Pro mě tedy úplná novinka, která byla tématem jistě zajímavá, dobře napsaná. Určitě stojí za další diskuzi a další vyšetření. Napsané je to čtivě, je to celkem krátké.

I tak mám ale z té knihy trochu rozporuplné pocity. Velmi špatně napsaný konec. Jak kdyby autorka přestala psát v polovině reportáže. Chápu, že se vyšetřování žádného závěru jen tak nedočká, ale aspoň nějakého krátkého shrnutí se knize dostát mohlo. Působilo to na mě, jak kdyby bylo nejdůležitější knihu co nejrychleji vydat, dokud je podcast v kurzu (mimochodem na motivy knihy byl natočen už i seriál). Co mi ale paradoxně vadilo nejvíc bylo to, že autorka v poděkování nepoděkovala Brit Jensen, se kterou celou tu reportáž, podcast a vyšetřování tvořila.

KateTheBlogger
19.03.2023 4 z 5

Pokud máte o českém soudnictví nějakou představu, tato kniha vám ji spolehlivě zbortí. Neuvěřitelné čtení, na kterém je nejhorší to, že je pravdivé.

charlizee
22.01.2023 5 z 5

Nedávno jsem poslouchala skvělý podcast Matematika zločinu a teď jsem dočetla stejnojmennou knihu. I když jsem už většinu textu slyšela a znala, bavilo mě to nesmírně.
Knížka je obsáhlejší, dotýká se více témat a v kombinaci s podcastem naléhavost dosahuje vrcholu. Jestli jste měli nějaké ideály o spravedlivosti české justice, teď o ně přijdete. Presumce neviny zdá se být pouze statusem pro papír a stejně jako v případě nedávno dočtené antologie Rozvod šestkrát jinak, i tady je zásadním problémem stav českého soudního znalectví. Neexistuje kontrola, a když někdo poukáže na chyby, je nařknut z nekalého konkurenčního boje. On je totiž takový znalec, který správně buduje svůj mediální obraz, téměř nedotknutelný… Že vám takové “budování” někoho připomíná? I toho se autorka dotkne:

“Vlastně mě docela překvapilo, kolik novinářů, se kterými jsem léta seděla v jedné redakci, nepochopilo svou základní úlohu a to, že mají kontrolovat moc. Že ve chvíli, kdy si celé noviny koupí jeden z nejbohatších obyvatel Česka, muž, který kumuluje moc ekonomickou, mediální a chystá se ovládnout i tu politickou, není možné nadále v jeho firmě dělat novinařinu. Naším údělem teď bude stát se jen dalším nástrojem této už tak nebezpečně koncentrované moci.”

“Povídáme si s kolegy z Maďarska o časech, kdy to povolání nebylo tak stresující, nejisté a nebezpečné, jakým se stává v době Orbána, Fica, Babiše, v době oligarchizace médií.”

Stále aktuální, že?
Moc doporučuju k přečtení, moc.

Swissman
28.12.2022 4 z 5

Podcast jsem neznal, knihu přečetl jedním dechem a málem mi upadla hlava, jak jsem s ní pořád nevěřícně kroutil, co všechno je v oboru soudního znalectví možný. Smutné čtení. A já jen doufám, že o mně nikdy nebudou muset tito "odborníci" rozhodovat.

jaroiva
18.12.2022 4 z 5

Mám výhradu jen k tomu, aby to bylo značené jako detektivka.
Počátek se mi zdál dost dobrý, konec jsem už moc nechápala. Tam mi to moc nedávalo smysl hádat se o konkrétní natočení těla. To podle mě nedokazuje ani nevyvrací úmysl a tedy se mi zdá, že nemění kvalifikaci činu. Celý rozpor, na kterém stojí poslední část knihy, mi tak připadá nesmyslný, nebo jsem to prostě nepochopila a proto mě to ani nezaujalo.

zuzi1162
13.09.2022 5 z 5

Desive. Kniha me pohltila, jen jsem se misty trochu ztracela v tom, kdo co rekl. Doporucuji i podcast.

Iki1
19.07.2022 5 z 5

Jedna z hodně "silných" knih. Čtení je to dost depresivní, propletenec vzájemných vztahů a mezi tím vším odsouzený člověk, byť si o něm můžeme myslet cokoliv, přece jen by měla platit presumpce neviny. Říkám si i přes všechny profesorovy výmluvy na soudce, jak se mu žije s tím, že takhle potápí spousty lidí. Hodně mě překvapilo jednání Českého rozhlasu. Tady ta provázanost je už třešničkou na dortu.

blackoutzuzi
04.07.2022 4 z 5

Skvělé čtení. Je až děsivé, jak to v chodí v oblasti justice. Tohle muselo dát neskutečně moc práce zpracovat. Palec hore za to. I za odvahu :)

Souteska
05.06.2022 5 z 5

Velmi zajímavé téma. Skutečnost nevymahatelnosti spravedlnosti je zde vylíčena pro mě dost děsivě. Člověk by se skoro začal modlit, aby nikdy nepotřeboval znalecký posudek, obzvláště od některých jedinců.
Autorce posílám palec nahoru za otevřenost. Doporučuji přečíst zastáncům Babiše, v jedné kapitolce zjistí, jak to chodí v jeho médiích:-)
Údajů je v knize mnoho, ale pro mne to nepřehledné nebylo, jak je vytýkáno níže, knihu jsem přečetla jedním dechem.

Sitting-Bull
20.12.2021 4 z 5

Téma velmi zajímavé, bohužel zpracování mi příliš nesedlo, stejně tak způsob podání, což v mém hodnocení ubírá tu jednu hvězdičku.

momo01
19.06.2021 5 z 5

Náhodou jsme v knihovně natrefila na tuto knihu a po přečtení jsem si ještě poslechla podcast na www.matematikazlocinu.cz. Dotklo se mě co je možné v této době. Že máme obory, kde má monopol jen jeden znalec a otevřelo mi to oči, jaký má vliv soudní znalec na rozsudek, přestože jeho závěry nemůžou být exaktní. A do toho všeho chobotnice vztahů mezi soudci, obhájci, politiky a nakonec i veřejnoprávními médii. Je to kvalitní reportáž a určitě stojí za přečtení nebo poslech.

palka452
01.02.2021 5 z 5

Velmi smutné jak to tu funguje.. stále se jde spíše po jméně než po práci.. jsem dost neschopný ale mám to jméno...

lukas9601
26.12.2020 5 z 5

Proces jako od Kafky akorát ve skutečnosti.

Cress
14.12.2020 4 z 5

Nečekala jsem, že se mi kniha bude tolik líbit. Velmi zajímavé téma, i když některé části byly trochu nudné, moc doporučuju.

bacouch
23.07.2020 5 z 5

Během hledání nových podcastů jsem objevila i Matematiku zločinu a natolik mě zaujala, že jsem si po vyslechnutí prvního dílu opatřila knihu. Autorky si daly opravdu hodně práce a vytvořily vskutku zásadní text o justiční mafii, která je ovšem ve společnosti natolik prorostlá, že je de facto neporazitelná. Jediným ostrůvkem pozitivní deviace se mi pak jevila Policejní akademie v Praze, která se této degradace spravedlnosti nehodlá účastnit. Velmi poučné a velmi depresivní čtení.

Janek
13.05.2020 4 z 5

Text není ke čtenářům zrovna přátelský, kompozice je docela nepřehledná. Ale stojí za to se textem prokousat - o české justici se (bohužel) dozvíte víc, než se vám bude líbit.

BlueberryL
02.05.2020 4 z 5

Trochu zmatená kompozice nakonec vede k velkému finále. A deziluzi. Ne z knížky, ale ze společnosti, politiky, justice, školství, médií v rukou politiků... Bohužel to není fikce a bohužel se nás to týká.

Ivulka432
20.03.2020 5 z 5

Přečteno na jeden zátah! Kdo se setkal s českou s justicí a českým soudním systémem naprosto přesně ví, o čem se v knize mluví. Pojednává o zkorumpovanosti a prohnilosti justice, ale i cenzuře Českého rozhlasu - a dnešní době oligarchizace médií našimi čelními představiteli státu. Kniha ale pojednává i o tom, jak fungují naši soudní znalci, kteří prakticky stejně jako soudci jsou neodvolatelní. Za mě výborné čtení!