Matematické princípy prírodnej filozofie

Matematické princípy prírodnej filozofie https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500127/matematicke-principy-prirodnej-filo-dz1-.jpeg 4 4 2

Prvýkrát má slovenská verejnosť možnosť čítať „bibliu klasickej fyziky“ – Matematické princípy prírodnej filozofie Isaaca Newtona v rodnom jazyku. Už v čase vzniku bola kniha považovaná za výnimočné dielo a história jeho hodnotu len potvrdila. Máloktorá vedecká spisba ovplyvnila vývoj vedy tak silno, ako práve Newtonove Matematické princípy. Dnes sú pre nás vedomosti z oblasti techniky a prírodných vied samozrejmosťou. Kniha, ktorú dostávate do rúk, je však dokladom o zložitosti cesty, ktorá k nim viedla. Pri jej čítaní budete fascinovaní logikou vedeckých záverov, ku ktorým Newton dospel bez modernej techniky, často len na základe pozorovania. Výnimočnosť prvého slovenského vydania spočíva aj v tom, že nie je len prekladom pôvodného diela. Text je doplnený o množstvo poznámok a vysvetlení, ktoré vyzdvihujú jeho hodnotu a pomáhajú lepšie pochopiť predkladané informácie aj dobu, v ktorej boli napísané. Pri čítaní preto môže odborná i laická verejnosť zažiť spolu s Newtonom vzrušenie z poznávania a nadšenie z nových objavov. Kniha vám prinesie nielen intelektuálne potešenie, ale doslova zmení váš pohľad na svet a ukáže vám, že aj na pohľad obyčajné ­veci môžu byť vlastne malým prírodným zázrakom.... celý text

Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Spektrum STU
Originální název:

Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica , 1687


více info...

Přidat komentář

elcapitano
23.03.2024 4 z 5

Klidně bych dal plný počet hvězdiček, ale vzhledem k tomu, jak jsem se s tím pral, tedy se mi to subjektivně těžko četlo, prostě dám 4. A četlo se to těžko, protože to je prostě těžká látka. Tedy pro mne.
Dovolím si pár poznámek: je to fascinující vhled do dějin vědy! Jsem bohatší o spoustu poznatků, především co se samotného Newtona týká. Všichni známe historku o padajícím jablku, ale tak to tedy opravdu není :)
Na knize se mi vlastně nejvíc líbily úvodní části (cca polovina knihy), které zasazovaly IN do celkového intelektuálního obrazu doby + závěrečné dopisy, z nichž je patrný způsob argumentace a logiky IN.
Samotné "Principy" se četly opravdu špatně - vlastně je to fyzika, tak jak jí známe, jen podaná tehdejším způsobem, v tehdejších jednotkách, celkově vztažená k Bohu a oponentům.
Kniha na dlouhé zimní večery.

Gimli
24.09.2020 4 z 5

Velmi zajímavý a často překvapující vhled do Newtonova myšlení. Kromě samotného výtahu z Newtonova díla stojí za přečtení i díky dvěma výborným předmluvám, které tvoří asi polovinu knihy a zasazují Principy do historicko-filozoficko-vědeckých souvislostí.


Štítky knihy

Isaac Newton

Kniha Matematické princípy prírodnej filozofie je v

Přečtených4x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce7x
Chystám se číst11x
Chci si koupit9x
dalších seznamech1x