Matčina volba

Matčina volba https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/394650/bmid_matcina-volba-LEs-394650.jpg 4 229 84

Tehdy: Madeleine žila pro svá dvojčata, Aidana a Annabel. Vždycky byla přesvědčená, že by pro ně byla ochotná i zemřít. Jenže v den jejich desátých narozenin prošla její láska zatěžkávací zkouškou. Na dveře u nich totiž zaklepal vrah a přinutil ji učinit děsivé rozhodnutí: které z dětí přežije, a které zemře – syn, nebo dcera? Dnes: Madeleine se zotavuje v nemocnici a zoufale se snaží přijít na to, proč se jí musel v jediném okamžiku zbortit celý svět. Postupně se jí začínají navracet bolestné záblesky vzpomínek na všechno, co k tragickému dni vedlo. A v tu chvíli pochopí, že život její rodiny stále visí na velice tenkém vlásku…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Thrillery

Vydáno: ekniha , Mladá fronta
Originální název:

The Choice , 2017


více info...

Přidat komentář

PolBara
26.12.2023 4 z 5

Na první pohled mě kniha zaujala svou obálkou a názvem. Příběh byl rozhodně zajímavý a neobvyklý, dobře se četl. Pachatele jsem odhalila poměrně brzy, ale některé části mě překvapily.

Alethea_k
07.12.2023 3 z 5

Některé myšlenky a situace tu byly zacyklené, ale při čtení jsem si odpočinula a to je hlavní. Je to fajn oddechovka od které je lepší nic nečekat. Pak mile překvapí. Nic nového mi nedala, ale ani nevzala. Jednoduchý příběh, který je přečtený max. za několik večerů :-)


TVer
30.08.2023 3 z 5

(SPOILER) Nic moc kniha. Nebylo to špatné, ale.
Ze začátku jsem byla hrozně zmatená, s tím, jak se Maddie neustále někde přesouvala, nevěděla jak se tam dostala, netušila jsem co se tam děje. Druhá část to tedy trochu ozřejmila a bylo to fajn, ale tak nějak se ty obrovské "plottwisty" daly velice jednoduše předvídat. Bylo od počátku jasné, že Annabel osahával Max, a že Dom byl ten, který postřelil Maddie.
S tím, jak opisovala jeho vztek a výbuchy apod.
Zároveň mi Maddie přišla jako neskutečně slabá postava, nemám ráda knihy, kde se jedná o domácí násilí, kde jsou také zahrnuty také děti, ať už jakýmkoli způsobem, ale rodič s tím není schopen nic dělat. Nikdy se mu ani nepostavila a nic neudělala, i když viděla, že se ho děti vysloveně bojí.
No, vysloveně průměrná kniha.

KK22
18.05.2023 2 z 5

(SPOILER) Knihu jsem si vybrala, jelikož jsem na ni slyšela pár dobrých ohlasů a údajně jde o "top ten bestseller na Amazonu"
Popravdě jsem většinu času přemýšlela, zda ji dočtu, anebo odložím. Příběh byl celkem zajímavý, zápletka originální. Ale vše tak nějak
příliš zdlouhavě popsané, že jsem u toho usinala. Občas mě hrozně zdržovaly ty neustálé popisy různých pocitů hlavní hrdinky... Nakonec jsem dočetla do konce, bylo mi líto knihu odložit, když už jsem se dostala za polovinu. A zajímalo mě jak do dopadne. Ale od "top bestselleru" jsem asi bohužel čekala něco trochu jiného.

Luccinda
16.04.2023 3 z 5

Kniha mě zaujala svým názvem, následně nalákala anotací a když jsem si přečetla prolog, věděla jsem, že tohle musím číst. Čím déle jsem ale knížku četla, tím víc jsem měla pocit, že mě autorka tak trochu oklamala. Těšila jsem se na hluboký rozbor psychologie matky, která byla donucena obětovat vrahovi jedno ze svých dětí. Začátek vypadal slibně, pak ale moje nadšení velmi rychle opadlo.

První polovina knihy se neskutečně táhla, zároveň jsem ale měla tušení, že na tom příběhu něco nehraje. V polovině konečně přišel zvrat a tím se moje podezření potvrdilo. A od té chvíle jsem byla na autorku neskutečně naštvaná, protože najednou se z velmi originální zápletky vyklubal příběh, který byl v rámci žánru jedno velké klišé. Škoda, nápad byl skvělý a kdyby se toho autorka nebála a dotáhla ho do konce, byl by to jeden z nejoriginálnějších psychothrillerů, co jsem četla. Takhle je to jen průměrné rodinné drama.

Anavi8912
12.02.2023 3 z 5

Pomalý a nudný začátek, od poloviny se to rozjelo, ikdyž s lehce předvídatelným koncem. Nakonec docela dobré, na to že je to autorčina prvotina.

Alexxxka
11.01.2023 3 z 5

Pomalejší rozjezd, nějak jsem tušila kdo asi... Ale čtení to nebylo špatné :-)

Misute603
04.10.2022 3 z 5

Za začátku mě kniha moc nebavila,od druhé půlky už to bylo mnohem lepší.Ale celý děj se tak nějak tušila od samého začátku.

Emma27
30.09.2022 4 z 5

Kniha je z části zdlouhavá,nudna,ale i napínavá.Konec mě překvapil.

melien
25.09.2022 4 z 5

První část knihy mi přišla nudná... ale pak přišel zlom a další části knihy už mě naprosto pohltila. I přes to,že jsem v polovině knihy odhadla jak to celé bylo., kniha přesto měla ještě místa která překvapila.

Zlatinka.Emilly
22.06.2022 5 z 5

(SPOILER) Název knihy je lež. Přesto zhodnocuji jako výtečnou knihu, Top-Ten bestseller v mé knihovničce. Začátek bylo zdlouhavé přemítání, v polovině se ale děj zlomil a nabral jiný směr. Nechybí ani napětí, vrcholný bod a rozuzlení. Nechybí ani čtenářovy slzy.
Vědomí, že matka vždy vstoupí jako živý terč před své děti mě zbavilo osudné věty: "Koho vybereš" !! Chvíli se mi otázka proháněla hlavou, ale jako každá jiná matka bych řekla: sebe!

Allla9
11.06.2022 4 z 5

Po zdlouhavé první polovině knihy se začtete a nemůžete se odtrhnout.

cleopatra11
03.06.2022 3 z 5

Zajímavá kniha i téma, do půlky musíte vydržet, pak se to rozjede.

tyna_01
30.05.2022 4 z 5

Kniha je rozdělena na více částí, kdy pro mne byla první část taková slabší. Přišlo mi, že se v ní neustále popisuje, jak si musela Madeleine vybrat jedno z dvojčat, co ta ztráta způsobila,.. A pořád dokola. Ovšem jakmile začala část druhá, knížka se pořádně rozjela. Myšlenky my motaly hlavu, měla jsem stejné myšlenkové pochody jako Madeleine a až už jsem si myslela, že vím, co se doopravdy stalo, kdo dal Madeleine tohle nehorázné ultimátum, tak jsem zjistila, že vlastně nevím

Moniska2410
28.05.2022 3 z 5

Anotace je napsaná tak, že od knihy čekáte něco úplně jiného. Madeleine žije pro svoje dvojčata, v den jejich desátých narozenin prošla její láska zatěžkávací zkouškou. Na dveře u nich zaklepal vrah a přinutil jí učinit děsivé rozhodnutí. Jedno si vyber mrcho...... Kdo přežije syn nebo dcera.
Příběh je rozdělen na čtyři části. První část se tak nějak vleče a říkala sem si jestli knížku neodložim. Od druhé to má spád i když je jasné jak to asi bylo a jak to skončí,to ale na čtivosti vůbec neubralo.

Damaj
03.05.2022 3 z 5

Knížku jsem ze začátku chtěla několikrát odložit, zajímavá a dávat smysl začala od druhé poloviny. Ale žádné překvapení na konci mě nečekalo, spíš jsem takové rozřešení čekala.

anezur33
01.04.2022 4 z 5

Kniha výborná,četla jsem jedním dechem.Nechtěla bych se nikdy rozhodovat mezi dětmi.

Dietwithstyle
09.11.2021 5 z 5

Tohle je jedna z nejlepších knih, které jsem za poslední dobu četla. A asi jediná, u které jsem se rozbrečela. Autorka umí tak barvitě popisovat, že není divu. Pomalejší rozjezd, ale potom příběh nabral docela rychlý spád. Doporučuji všem.

Arkagas
31.10.2021 2 z 5

(SPOILER) „Jedno si vyber, mrcho!" Vrah a matka dvou dětí tváří v tvář, kdy z dětí přežije jen jedno. A to syn, kterého Maddie měla podvědomě vždy radši, i když se jedná o dvojčata. Začátek skvělý, ale v momentě kdy se příběh začal rozplétat a tím vlastně ještě víc zamotávat už to bylo místy hodně přitažené za vlasy. Maddie se probudí po 3 měsících v komatu s prostřelenou hlavou, z nemocnice ji unesene její manžel násilník, který se chová úplně jinak a přátelsky, takže mu samozřejmě věří a dcera nakonec není mrtvá a za vše si může Maddie sama. Bonus na závěr? Vrah není zahradník, ale velkou kladnou roli zde má soused. Styl psaní hloupoučký, jednoduchý, knížka sama o sobě asi dobře zamýšlená, ale skutek nějak utek.. od začátku mi bylo vcelku jasné, kam to celé směřuje a že v tom nemám hledat nějaký hlubší příběh. Jako něco nenáročného do MHD a na cesty fajn, vracet se k ní ale rozhodně už nikdy nebudu :)
Moje hodnocení: 6/10

IG: kniznisvetLu

PetraCy
22.08.2021 4 z 5

Začátek je sice takový pomalejší, později začne být napínavý a čte se dobře...

Štítky knihy

thrillery pro ženy

Autorovy knížky

2018  70%Matčina volba

Kniha Matčina volba je v

Právě čtených4x
Přečtených304x
Čtenářské výzvě22x
Doporučených8x
Knihotéce150x
Chystám se číst159x
Chci si koupit43x
dalších seznamech2x