Matčina panenka

Matčina panenka https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/483941/bmid_matcina-panenka-fBb-483941.jpeg 4 228 75

Mirabelle žije v domě se zabedněnými okny a zamčenými dveřmi. Nikdy se nepodívala ven, protože jí to Matka nedovolí. A ta přece všechno dělá pro její dobro. Miluje Mirabelle jako svoji panenku. A tak ji obléká do hezkých šatiček, maluje jí tvář a češe vlasy. Ke třináctým narozeninám jí dokonce přinese speciální dárek – mladší sestřičku Clarabelle, kterou zachránila z vnějšího světa. Mirabelle ale dojde, že Clarabelle ji má nahradit. Ona už je totiž velká, šaty jí nepadnou tak dobře jako kdysi a Matka není spokojená. Jenomže Clarabelle tvrdí, že se ve skutečnosti jmenuje Emma. Navíc se nezdá, že by měla radost, že ji Matka do domu přivedla. Chce svou skutečnou maminku. Mirabelle postupně zjišťuje, že její soužití s Matkou není tak normální, jak si vždy myslela… a že život panenky nebývá nikdy dlouhý.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro ženy , Thrillery

Vydáno: ekniha , Domino
Originální název:

Mother Loves Me , 2020


více info...

Přidat komentář

simca9342
28.03.2024 4 z 5

Princezna.Obvyklé maminčino oslovení malé dcery. Máma Mirabelle však tohle oslovení bere až moc doslova. Její dceři bylo právě 13 let a to, co mají holky v jejím věku nemá. Sama neví, co znamená přijít pozdě domů, protože to nezažila. Máma jí obléká a líčí každý den, celých 13 let tráví zavřená sama Matkou a momentálně s mladší Emmou. Zatím nebyly ani jednou venku. Nesmí, protože je nepustí. Svět venku objevují z knih, které ale taky nemají dovolené číst bez dozoru matky. Kromě toho matka dává Mirabelle najevo že pro ní není dost dobrá, starší "dcera" tak dělá vše proto, aby se matce (spíše bych řekla vězeňkyni) zavděčila.
Kdy bude volná? Proč obě máme podle matky alergii na světlo? Ptá se Mirabell sama sebe. Ložnice dosud zamčená skrývá odpovědi...
V knize se objevuje životní příběh "Matky" , co stojí za její úzkostnou výchovou.

Jeden ze silných příběhů .

Knižnípauza
01.03.2024 3 z 5

No.. takže. Tahle kniha se mi nápadem líbila hodně. Po jejím dočtení, mám ale v hlavě víc otázek a nacházím také dost absurdních a vlastně i nelogických věcí. Takže, vlastně nevím jestli je to dobré nebo ne.
Některé scény v knize mi totiž přišli přitažené za vlasy až moc. (Nechci to tu moc rozebírat kvůli spoilerům. )

Postava Mirabell byla velmi odvážná. (Bohužel některé věci jí docházeli až moc pomalu.)
No a postava matky? Dokonalý případ pro psychiatrii. Také mi tedy přišlo chvílemi, že je snad aj nesmrtelná teda. :D

Nápad za mě super, bohužel ale kvůli několika scénám co mi přišli nereálné ubírám hodnocení.

To ale neznamená, že bych nějak litovala přečtení této knihy. Jen je to pro mě slabší kousek.


JHoralka
15.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Tomu říkám úžasný psychologicky thriller!! Jsem nadšená. Je to napsané z pohledu holčičky a to tomu dává ještě větší napětí.

Příběh o dívce, které je 13 let. Byla unesena ženou, která si z ní dělá panenku. Musí ji nazývat Matko. Děvče se jmenuje Polly a byla “Matkou unesena, když ji byly 3 roky. A dala ji jméno Mirabelle.
Nepřijde ji divné, že je jenom doma, protože ji “Matka nalhala, že má alergii na slunce a proto nesmí vyjít ven.
Vše se začne měnit, když ji “Matka dá k narozeninám 5letou holčičku, kterou pojmenuje Clarabelle (ale ve skutečnosti je to Emma).

Během příběhu se objeví Olivie, Patrik, Derek, Doty a Anabelle, kteří budou zapotřebí k pochopení téhle skládačky.

Ano "Matka" a Polly byly nepřemožitelné a zručné, ale třeba by to doopravdy tak bylo - adrenalin s lidmi udělá různé věci.

Bála jsem se ze to skončí hůř. Ale jsem ráda, že to skončilo tak, jak to skončilo. :)


Připomíná mi to trochu knihu Ani muk (David Jackson) kvůli únosu malých holčiček. A knihu Všechno, úplně všechno (Nicola Yoonová) kvůli alergii na život mimo domov.


DOPORUČUJI!

Satyrka
10.01.2024 4 z 5

Nervy drásající, napínavý thriller, kde jen obracíte stránku za stránkou, abyste se dozvěděli, jak všechno tohle končí.
Hlavní postavu jsem si dokázala ihned oblíbit, z Matky šel strach a temnota od samého začátku.
Spoiler:
Teda Matka byla ďábel. Nesmrtelný ďábel, co si nedá pokoj. Už jsem z ní měla nervy. A Polly hodně statečná, rvala se o život, co to šlo.
Když do domu zabloudil Patrick, bylo mi divné, že by to tak rychle skončilo. A taky že ne. Tady to totiž začalo. A vždycky, když už jsem si myslela, že je konec a lehce si oddechla, pokračovalo to. Chvíli jsem si myslela, že to skončí dřív a zbytek knihy bude o tom, jak to celé Polly zpracovává, ale ono ne. Začala jsem pak čekat Matku všude a ona si fakt nedala pokoj.
Olivie mě překvapila. Myslela jsem, že ji beztak Matka/ Catherine zabila už někdy v pubertě... A ono ne. A klidně bych ocenila víc o Olívii - jak dopadla, setkání s rodinou, jak dlouho vlastně byla v té kopce...
Také jsem si říkala, že jméno Mirabelle a Clarabelle zní podivně - ve smyslu, že přece první co by mě napadlo v tomto duchu je Annabelle. A ejhle.
Já nerada o knihách a příbězích říkám, že to "bylo přitažené za vlasy", když to fakt vyloženě nekřičí nesmyslem, protože někdy sama netuším, že je něco možné a ono to možné je a člověk dokáže i to, co netuší. Každopádně Polly měla štěstí v neštěstí, hodně i v tom, že byla sečtělá, a taky že se to dozvěděla v tomto věku, jak sama zmínila.
No a Matka měla takovou motivaci a byla tak vytrvalá, až se musela sama zabít, aby od ní byl klid.
Co oceňuji, je to, že v knize bylo zahrnuto setkání Polly a rodičů. Bála jsem se, že tenhle konec tam nebude a já miluju šťastná shledání.
Takže já jsem spokojená, i když trochu vyděšená. Taky chápu, že někdo umřít musel, aby to nebylo tak růžové...

Jidu
08.11.2023 4 z 5

Tak tohle byl další super thriller. Matka, která je totálně mišuge a dělá si ze své dcery živou panenku. Líčí ji, obléká ji, zkrátka vše. A taky je nepříčetná z toho, že panenka roste.

Mirabelle ale není už žádná malá holčička a začne zkoumat prostředí a situace, v kterém žije.

Jo, jasný, je to totálně přehnané, matka nesmrtelná a Mirabelle neskutečně zručná a zorientovaná, na to, co se jí stalo, ale mně to vůbec nevadilo.

Nehledám knihy, kde by příběh měl být reálný, naopak, chci únik od reality, a to tato kniha splnila na 100%.

Konec byl překvapivý, nečekaný a originální.

Půl hvězdičky beru za trochu nudnou první část, kdy už jsem čekala na akci, ale nakonec se to parádně rozjelo a já jsem spokojená.

Pert
27.10.2023 4 z 5

(SPOILER) Mně se knížka poměrně líbila, dobře se četla, ale ten konec s tou sestrou byl trochu zvláštní a hlavně mi bylo líto toho chlapíka, jak ho Matka myslím pobodala, už si nepamatuji, jak se jmenoval.

mondulinecka
02.09.2023 5 z 5

Knizku mi půjčila kolegyně. Přečteno za dva večery! Napínavé od začátku do konce. Chvílemi to bylo už trochu přehnané, matka působila opravdu nesmrtelným dojmem, nicméně mě to bavilo a stránky jsem hltala, abych se dozvedela, jak to dopadne!

Atara16
30.08.2023 5 z 5

Knížku jsem přečetla jedním dechem.
Moc jsem Polly držela palce, aby se jí útěk povedl.

Damaj
20.08.2023 5 z 5

Zajímavá knížka přečtená jedním dechem o šílené Matce, únosu malých holčiček, o které pečuje jako o panenky. A hlavně několika útěcích z vězení. Je až neuvěřitelné, že by třináctiletá holčička, která byla 10 let vězněná měla tolik síly a nápadů, a takto dokonale uvažovala ve světě, který nikdy neviděla.

LisaBella
02.06.2023 2 z 5

Celkem jsem se těšila na poměrně zajímavou zápletku. Knihy, ve kterých jsou jasně zřejmá sociální dramata, mne velmi lákají. Také tentokrát tomu tak bylo. Prvních pár stran bylo velmi zneklidňujících a příběh si mne vtáhl jako kuřák vdechne kouř z cigarety. Postupně se ale děj rozvláčněl a já byla pozvolna vypouštěný dým, který se rozplynul ve vzduchu a nezůstalo po něm nic, než rozpačitý pocit otupělosti a nespokojenosti.

Nyní se hodlám pustit do Kultu. Hodnocení je povzbudivější. Snad uspokojí můj hlad po hutném smysl dávajícím příběhu.

Adriena838772
30.05.2023 5 z 5

Tahle knížka mě fakt dostala hodně napínavá. Ještě se mi nestalo že bych brečela u některých knih

Arkagas
26.02.2023 4 z 5

(SPOILER) Psychothriller se šílenou matkou v hlavní roli. Ta miluje svou dcerku nadevše, ovšem má ji radši jako malou, když ji může oblékat a líčit jako malou panenku. Mirabelle nemůže nikdy opustit dům, žije za zabedněnými okny a dveřmi, a to jen proto, že má smrtelnou alergii na slunce. Ale Mirabelle je 13, dorůstá do mladé slečny a matka z toho rozhodně nadšená není.. a proto domů přivede Clarabelle... 5 let starou dívenku, která tvrdí, že se jmenuje Emma a že chce zpět k rodičům. Mirabelle nejen že už je velká, ale samozřejmě není hloupá a tak začne pátrat na půdě, kde přijde na to, že dle všeho byla kdysi dávno jako malá holčička unesena, stejně jako teď Clarabelle a je na čase opustit tenhle dům. To ovšem nebude jednoduché...
Začíná kolotoč útěků a brutálních vraždících scén, věznění dalších lidí, výhrůžek a i když se to čte jedna radost, protože děj ubíhá a chcete prostě vědět, co se bude dít dál, tak čím víc se kniha blíží ke konci, tím víc přitažená za vlasy je. To je prostě fakt.
Matka je tu nesmrtelná, Mirabelle, která nikdy neopustila dům má schopnosti pomalu marveláckých hrdinů a ať se stane, co se stane, vždycky Vás čeká ještě větší šílenost.

Mě to ale ve čtení absolutně nevadilo. Proto tyhle thrillery a psychothrillery čtu, abych se bavila, aby mi stránky utíkaly pod rukama a aby mě to hnalo k tomu vědět, co bude dál.
Takže za mě účel splněn, až si budu chtít přečíst něco náročného, sáhnu po nějaké Odeonce, nebo jiné knize.

Moje hodnocení: 8/10

Hana62
26.02.2023 2 z 5

Slabší... Konec překombinovaný, neuvěřitelný a zbytečný. Šlo to využít líp, nápad nebyl špatný, ale bohužel potenciál zůstal nevyužit.

krejcovka76
08.02.2023 2 z 5

Asi jsem čekala víc. Od poloviny knížky jsem použila rychločtení a těšila se pouze na konec. Příběh nebyl špatný, ale styl psaní mě absolutně nevyhovoval.

Izu
03.01.2023 1 z 5

To byla zase ptákovina.

Roxxi
28.11.2022 4 z 5

(SPOILER) Ne, nemám ráda nerealné příbehy anebo jejich soucasti. Devce, ktere nikdy nevidelo svet se proste nemuze hned napoprve orientovat v terenu a prirode tak jako by zde vyrostlo a nemuze po lesich behat maraton jako zkuseny bezec, kdyz poslednich 10 let vylezlo maximalne do prvniho patra v dome, osoba zavrena v temnem prostoru po dobu nekolika mesicu musi byt psychicky vysinuta, ne naprosto pri smyslech....a ano, take nemam rada premoudrele deti, co reaguji jako dospeli, ptz to neodpovida jejich vyvoji. Takze bodiky dolu.Pokud si odmyslim tyto zcela nepravdepodobne situace tak je kniha velmi ctiva a napinava,to zase ano. Jeste mam doma Kult, takze si jej prectu, ale pak uz do autorky nejdu. Me nepravdepodobny pribeh proste rusi.

ZuzanaZ83
03.11.2022 4 z 5

Zajímavý thriller o jedné matce, která rozhodně není standardní.
Třináctiletá dcera ze dne na den zjistí, že její svět není tak úplně její...
Děj je tak trochu pohádka, ale proč ne? Příběh má myšlenku, tempo a celek se čte moc dobře.

kástečkou
03.11.2022 2 z 5

Kniha pro mne byla mírným zklamáním, a to hlavně z důvodů, které tu již byly opakovaně zmíněny - chování postav v mnoha případech neodpovídalo prostředí a charakteru celého příběhu. Chybělo mi propojování současné dějové linky s "průhledy" do uplynulých 13-ti lety u Matky. Bez nich totiž příběh působí tak, že Mirabelle fungovala celou dobu u Matky bez potíží a vždy považovala Matku za absolutního "boha", zatímco s úderem jejích 13-ti let se jí zčistajasna aktivovala superschopnost přenést do té doby pouze teoretické znalosti do praxe. To znamení "lusknutím prstu" Mirabelle najednou dokáže přemýšlet v souvislostech, kriticky myslet, vnímat svou identitu a především skutečně prožívat empatii vůči další živé bytosti, se kterou neměla nikdy reálnou zkušenost)...
Stejně tak ultrarychlá proměna Clarabelle byla těžko uvěřitelná v kontextu opakovaně podávaných dávek nějakých sedativ/psycholátek a dívčiných reakcí na Mirabelle...
Chování Matky bylo z mého pohledu mnohem lépe uchopitelné a odpovídající hlubokému rozvratu mysli. Zároveň mne několikrát napadlo, zda už to není spíše zhmotnění nějaké "persony" (soubor vícero charakteristik), než jednoho konkrétního člověka. Již dříve zmiňovaná "nesmrtelnost" mi to spíše potvrzuje...
Kniha by si zasloužila větší péči při zpracování, vůbec by mi nevadilo postavu Olivie proměnit pouze v nějaký odkaz v deníku či vyškrábaném nápise na zdi, pokud by se to promítlo v kvalitnějším a více návazném/realistickém popisu postupných změn v myšlení a porozumění světu ze strany Mirabelle a Clarabelle.
Také okrajová postava zpustlého chlápka se psy a "tajemstvím" v baráku a kůlně mi přišlo už spíše jako pokus o fascinaci...
Celkově bych to tedy shrnula na 50%. Nápad a motivy jednotlivých postav super, ale zpracování nic moc. Věřím, že by kniha zaujmula spíše laiky a mladé dospělé, které baví "čím víc psycho, tím lepší".

Tereziee
02.11.2022 3 z 5

(SPOILER) No, kde začít. Nápad příběhu má opravdu potenciál. Čte se to rychle, chcete vědět co bude dál. Druhou polovinu knihu ale nepobírám ještě teď. Vím, že spousta thrillerů je místy hodně přitažená za vlasy, ale co je moc to je moc.

Nesmrtelná matka, naprosto psycho vraždící a násilné scény, které postrádaly smysl. Hodně zvážím, jestli si od autorky ještě něco přečtu.

jeny-v
24.10.2022 4 z 5

"Jsi tak nádherná malá panenka, Mirabelle," řekla a vzala kartáč na vlasy. Tak fajn, zpočátku jsem byla z příběhu nadšená. Dobře napsané a pozvolna se rozvíjející soužití egoistické Matky s dcerou Mirabelle v zabedněném domě na samotě. Jejich desetileté soužití je tajemné a nenormální. Ještě po příchodu Clarabelle jsem chápala, že spisovatelka potřebuje čtenáře zaujmout a nechat ho tápat v záhadné koexistenci. Taky se jí to do dvou třetin románu povedlo. Ovšem poslední třetinou jsem se už stěží prokousávala, závěrečné vyústění bylo překombinované, až urputně protahované útěky a prapodivně akční - nesmrtelná Matka, Olivie zavřená ve sklepě, sebevražda.....? Myslím, že konec chtěl více propracovat, potenciál na to měl.