Mata Hari

Mata Hari https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231138/bmid_mata-hari-0x6-231138.jpg 4 69 21

Tajemná dáma v srdci první světové války. Tak dlouho o sobě spřádala legendy, až se sama stala legendou… Mata Hari… jméno, které se stalo synonymem špionky. Osud tak neuvěřitelný, že prostý životopis působí fantastičtěji než vymyšlený příběh. „Rychle mě obejměte, polibte a nechte mě. Stoupněte si po mé pravici. Budu se na vás dívat. Sbohem.“ To jsou poslední slova, která Mata Hari pronesla, když 15. října 1917 stanula před popravčí četou. Co tomu ale předcházelo? Kde začala a kudy vedla její spletitá, neuvěřitelná cesta? Jak se z chudého nizozemského děvčátka s obyčejným jménem Margaretha Zelleová stala mysteriózní tanečnice Mata Hari, milenka mnoha významných mužů, špionka a nakonec odsouzenkyně na smrt? Ve zlaté éře, belle époque, pobláznila celou Paříž, zlomila mnohá srdce a její jméno letělo od úst k ústům. Všichni uvěřili, že je Orientálka a chrámová služebnice bohů, všichni podlehli jejím barvitým mystifikacím. Autorce se podařilo napsat životopisný román s nejvyšším respektem k historickým faktům, ale současně nesmírně niterný a strhující. Vyprávění v přítomném čase, překrásným, lehce archaickým jazykem, působí dojmem, jako bychom se vskutku ocitli na počátku minulého století a jako by se to všechno – události bizarní, komické i tragické – odehrávalo přímo teď, přímo před námi…... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Mata Hari , 1995


více info...

Přidat komentář

jaroiva
30.01.2023 2 z 5

O této slavné špionce jsem zatím měla jen povšechné informace. Možná jsem se nechala okouzlit její slávou, ale měla jsem úplně jinou představu o tom, co se v knize dočtu, než se mi dostalo.
Očekávala jsem prohnanou špionku a z knihy na mě působila jako pitomá slepička.
Předpokládám, že ani jedna z těchto krajních poloh není realistická, ale raději bych tu představu líp nalakovanou, i když jsem pochopila, že až tak geniální špion nebyla.
Tato kniha mě nezaujala, už jsem se těšila, až bude konec.
Zkusím ještě nějaký jiný její životopis. Nebo možná román na motivy jejího života bude lepší.

ANDY28
13.01.2022 4 z 5

Miluji životopisy, a tato žena měla nakonec fakt smůlu, ale žila naplno


Nikiny
28.12.2021 2 z 5

(SPOILER) Dost jsem se těšila, že si přečtu nějaké zajímavé informace o Mata Hari. Věděla jsem o ní jen to základní, tak jsem si říkala, že kniha mi vše objasní a spojí v celek. To se stalo, ale opravdu nezábavnou a nudnou formou. Od knihy jsem čekala mnohem víc. Zejména poutavější pasáž o jejích milencích. Jakžtakž dobře napsaná byla až poslední čtvrtina knihy, kde se odkrylo "spinknutí" kolem známé tanečnice. Škoda, dle mého názoru, se z života této ženy dalo vytěžit mnohem více.

tereza1198
16.11.2021 2 z 5

Musím uznat, že jsem nevěřila, že by se tak velkolepý životní příběh dal popsat nudně. A ono to jde. Kniha popisuje život Mata Hari bez jiskry. Milenci, utrácení peněz, tanec. Hlavní hrdinka nemá pořádný kontakt s realitou a je vykreslena jako blbka, která umí jen provozovat prostituci s laciným divadlem. Nevěřím, že byla vyzvedačka. Věřím, že ji obětovali a ona zemřela s grácií a nechala vzniknout legendě, která jí zajistila slávu. Nebýt její tragédie, tak by si ji dnes už nikdo nepamatoval. Takhle je tajemná a nesmrtelná. Myslím, že by se jí to líbilo. Škoda že kniha o ní nedopadla lépe. Zasloužila by si to.

nicolettkaa
27.06.2021 2 z 5

Vůbec mi neseděl styl, jakým je kniha napsána. Opravdu mě vůbec nebavila a od půlky jem netrpělivě vyhlížela poslední stránku.

K postavě Mata Hari - opravdu byla hloupá, sebestředná naivka, která neměla o ničem ani páru (až na umění tance, svádění a utrácení horentních částek peněz)? Minimálně takto ji autorka vykreslila. Musím říct, že ač odsouzena jen kvůli své hlouposti, nějak jsem s ní nemohla soucítit.

andrii24
20.12.2020

Čilá, vilná, pe/p/rná čertí víla. Hadí žena. Baronesa, pokušitelka Prášilová.

broskev28
25.10.2020 4 z 5

První velké překvapení - zde uvedené vydání je z roku1997, MF, překladatelka A. Pflimpflová. Já jsem četla knihu nakladatelství Metafora, rok vydání 2014, překladatelka H. Obručová.
Jméno Mata Hari je všeobecně známé, ale přiznám se, že kdyby se mě někdo před dočtením této knihy zeptal např. jaké byla národnosti, jak se opravdu jmenovala, podle čeho si zvolila svůj umělecký pseudonym, kdy žila, kdy, kde a jak zemřela, asi bych ani na jeden dotaz neodpověděla správně.
V tomto směru tedy pro mě byla kniha zjevením - ano, na wikipedii bych se asi dočetla potřebné odpovědi na uvedené dotazy (kdyby mě vůbec napadlo se ptát), ale určitě ne touto čtivou a zajímavou formou. Navíc závěrečný oddíl bibliografie napovídá, že autorka prostudovala dostupné prameny; samozřejmě už se nedozvíme, které události v její knize jsou smyšlené a které historicky podložené. Pro mne je ale jisté, že výsledkem by byla skvělá kniha, nebýt množství chyb převážně tiskových, ale občas i faktických (chyba letopočtu).
Baronka Kirejevská ztrácela netrpělivost, šéf kontrašpionáže nedostal nic na plátku - předpokládám, že to nejsou chyby překladu, ale korektury - škoda, tyhle přebrepty určitě kazí celkový dojem. Ale obecně je kniha velmi dobře a čtivě psaná, zajímavá, svižně ubíhající, takže jsem se ani nenadála a byla jsem na konci. Kapitán Bouchardon byl velmi nesympatická postava (i když její uvedení "na scénu" tak zprvu vůbec nevyznívá), soudní proces bez účasti veřejnosti zřejmě taky nepatří k justičním chloubám, a samotný závěr vyzněl velmi sympaticky a přitom lidsky.
Takže já tenhle netušený poklad čtenářkám naší knihovny určitě doporučím!

"Ve Francii byla nálada pod bodem mrazu. Špatně informovaný národ, spíš záměrně zmanipulovaný fámami o strašlivém masovém zabíjení, byl na dně. Představitelé mocností se pokoušeli zamaskovat vojenské nezdary a ve snaze povzbudit lid spustili nestoudnou propagandu s důrazem na zrádce. Dodali tak zuboženému obyvatelstvu obětní beránky, na které zaměří svou zlobu a nenávist, aby odpoutali pozornost. Hon na špiony propukl ve velkém."

MartinaSedlina
29.07.2020 4 z 5

Tato postava mně byla touto knihou představena. Takže nevím na kolik bylo ověřených informací a nakolik fantazie. Ovšem mne vtáhla do děje. Hlavní hrdinka měla mravní chybičky ovšem nakonec sem si jí stejně docela oblíbila. Budu ovšem asi pátrat ještě dál a zkusím i jiné informace. Bylo to čtivé a za knihu děkuji pouličnímu stánku v Berouně....

orinka3
04.09.2019 5 z 5

Krásně se to čte. Chudák Mata Hari, to nemohlo skončit dobře. Vím, že je to taky otázka autorčiny fantazie, ale asi její osobnost zpracovala pravdivě. Žena, která celou svou kariéru zakládá na lži. Nevím, jestli tu scénu ve vlaku, kdy její tatínek předstírá urozenost, má spisovatelka ověřenou. Protože pokud by to tak bylo, pak bychom měli pro pozdější životní dráhu naší hrdinky vysvětlení. Možná by na ni i seděla diagnóza bájná lhavost, těžko dnes soudit. Na špionku určitě buňky neměla, ze všeho se vylhat nedá. Každopádně se do dějin zapsala a zajímalo by mě, jak na ni vzpomínali všichni ti její společníci.

85098211
11.05.2019 4 z 5

Osud jednoho života... Žena, která si nevybrala správně, odešla od své rodiny - a začala žít (na svou dobu hodně odvážně) podle svého rozhodnutí. To, co udělala, mně osobně sice moc sympatické nebylo, ale ona za to zaplatila až příliš vysokou cenu. Kniha je napsána dobře, ale najdeme v ní i zdlouhavé a méně záživné pasáže. Já jsem o této slavné špionce nevěděla v podstatě vůbec nic, proto mne její příběh zaujal a ráda jsem si ho přečetla. Dávám poctivé čtyři hvězdičky a knihu doporučuji těm čtenářům, kteří se o toto téma zajímají.

MimiNinaFuraha
16.01.2019 2 z 5

Je mi líto, ale nedočetla jsem to. Nemohla jsem se začíst. Proste to neslo. A to jsem se tak na tu knihu těšila. Je mi to líto :(

soukroma
31.12.2018 2 z 5

Chyběla tomu čtivost (o spolehlivé informativnosti ani nemluvě). Autorka přeskakovala mezi jakýmsi faktografickým stylem bez emocí k červené knihovně plné nevěrohodných emocí. Pro stručný přehled života Mata Hari stačí lehce prolistovat, románový životní příběh zde nenaleznete. 50%

el-zbych
16.12.2018 2 z 5

Knihu me nebavila. Velice stručný příběh, který by napsal i slohově nadanejsi žák základní školy.

Fillipa
14.09.2018 3 z 5

Katastrofa! Kdo z Vás si chce ponechat iluzi krásné a protřelé všeobecně známé špionky, knihu rozhodně nečtěte. Z páva je slepice, zbudou jen oči pro pláč.

Opatov
13.09.2018 5 z 5

Pribeh atraktivni zeny, ktera po opusteni manzela a ditete vyuzila touhy nudici se vyssi spolecnosti po exotice a stala se zadanou tanecnici. Jeji zivot byl velmi nakladny, coz s sebou neslo potrebu bohatych milencu. Nakonec se zamilovala do mnohem mladsiho dustojnika. Jeji naprosta naivita se ji stala osudnou a aniz by ji byla dokazana spionaz, byla vyuzita k politickym cilum a popravena. Nevsedni, velmi ctivy pribeh.

JeKa
19.06.2018 4 z 5

Literatura faktu v beletristickém podání (nebo naopak?). Rozhodně ale velmi čtivý příběh o jedné velmi naivní ženě, která uhranula svět a ten ji za to zničil.

hanoule
22.03.2016 4 z 5

Čtivý a zajímavý příběh, zase něco nového. :)

Suee
12.03.2016

Zajímavé shrnutí jednoho životního příběhu

Tétéčko
10.08.2015 3 z 5

No, čekala jsem asi něco jiného. Vůbec mi nevyhovoval styl.

bookcase
29.01.2015 5 z 5

Román je velmi čtivý, pohybuje se na pomezí dokumentu a beletrie. Pokud jste stejně jako já o Matě Hari neměli doposud žádné bližší informace, kniha vám je podává jako na podnose. Jen mi chyběly fotografie, které se k tomuto zpracování hodily, aby člověk nemusel pátrat na internetu. Autorka totiž popisuje nejen okouzlující vzhled a šarm tanečnice, ale také její postupný úpadek, když byla vězněna za špionáž. Díky fotkám by tak vynikl kontrast mezi rozdílnými životními etapami Mata Hari.