Mastičkár
kniha od: Tadeusz Dołęga-Mostowicz
KoupitKoupit eknihu
Známy uznávaný chirurg, ktorého opustí manželka aj s dcérou, sa po strate pamäti stane tulákom. Dlhé roky sa potuluje po dedinách a lieči ľudí bez toho, aby vedel, odkiaľ sa v ňom berú liečiteľské schopnosti. Príbeh ukazuje, ako ľahko sa môže život človeka ubrať úplne iným smerom.
1. vydání - Smena.
Mastičkár 1.
Žánr:
Literatura světová, Romány
Vydáno: 1968, Smena
Znachor, 1937
Komentáře (19)
Kniha Mastičkár

Knihe sa nedá takmer nič vytknúť. Ak hľadáte niečo ľahké miestami takmer dobrodružné. Príbeh je veľmi jednoduchý s malým počtom postáv. Ľahko sa v ňom orientuje a záver nie je zbytočne preťahovaný. Autor pripravuje čitateľa na udalosti ktoré nastanú ale aj tak neustále udržiava napätie až do konca. Je to taký príbeh popolušky z ktorej sa na konci stane princezná a kráľa ktorý zabudol, že ním je. Veľmi pekné určite odporúčam. Dá sa to prečítať za dva dni.

Knížku mi zapůjčila kolegyně, která pochází z Popradu - našla ji v knihách po své mamince. Nabídla mi ji především kvůli "rozkošnej slovenčině", a já jsem jí za to moc vděčná. Obecně si myslím, že překlad se Olze Hrdličkové kromobyčejně vydařil, smekám. Ovšem velmi mě překvapil název původní polské verze: znachor! Zní to jako nějaká egyptština, ale mně tenhle podivný slepenec připadá významově mnohem trefnější než mastičkář.
Dojemný příběh, jakkoli plný neuvěřitelných náhod a aspirující na zařazení do žánru červené knihovny, je úžasně čtivý, velmi plastický a rozhodně není prost vážných a seriózních úvah na rozličná témata. Po mnoha letech jsem zase četla slovenskou knihu a přiznám se bez mučení, zhltla jsem ji jako malinu!
Asi nejvíce mě překvapil pan Stanislav Czynski, "Staduš", kterak se v závěru příběhu pochlapil a poradil si se svou alibistickou drahou polovičkou. A velmi polský mi připadal tenhle odkaz:
"Pán Stanislav túžobne pozrel na knihu rozloženú na perině - Zagloba se práve ujal regimentu a začal zásobovať tábor. Bol to mimoriadne veselý odsek, a tu tá galiba s Leškom!"

Mastičkár je pre mňa unikátny spoločenský román, ktorý mám zaradený na polici "Výnimočné literárne diela".
Krásne vykreslená atmosféra poľského vidieka a vynikajúci námet knihy ma pri čítaní opäť ihneď vtiahli do deja, ale najviac ma uputával vykreslený charakter hlavnej postavy, jeho schopnosti a láskavosť.
Tulák bez minulosti, z ktorého sa "vykľul" doktor je už dnes pre mňa osobne, ako rozprávková bytosť z čias láskavých liečiteľov, ktorí mali dar od boha a svojich pacientov priam milovali.
Čítať túto knihu považujem naozaj za literárny pôžitok !!!

Krásny príbeh, ktorý pomerne realisticky odráža Poľské reálie danej doby. Viac v recenzii.
Štítky
Autor a jeho další knihy
2001 | ![]() |
1968 | ![]() |