Říjnový kůň

Říjnový kůň https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17349/bmid_rijnovy-kun-ENt-17349.jpg 5 61 9

Římská sága série

< 6. díl >

6. část sedmidílného cyklu z doby antického Říma.

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The October Horse , 2002


více info...

Přidat komentář

67pista
13.01.2023 5 z 5

tu nie je čo dodať, škoda zaslúži si to 10 hviezdičiek; neskutočná jazda starovekým Rímom a Egyptom ako rímskej provincie aj prvých 5 dielov bolo výborných ale tento je super..cesta G.J.Caesara je na konci

marlowe
07.11.2022 5 z 5

Colleen McCullough i po šesti dílech drží laťku kvality ve stejné výši, kam ji umístila hned v díle prvním. Škoda, že se blížíme konci („Antonius a Kleopatra“ – a šlus). Budu si holt muset, po dočtení sedmičky, najít nějakou záplatu, abych zalepil vzniklé vakuum, protože už v TÉHLE CHVÍLI začínám dopředu pociťovat lehoučký absťák…


PMR
16.06.2022 4 z 5

Ježiš, ono už to je skoro 30 let, co jsem četl první díl :-(
Stejně se mi ale líbí a vadí mi pořád stejné věci.
Je to samozřejmě hodně čtivě podaná historie, ale přijde mi, jako by autorka měla nějaká zatmění, pokud se týká ženských postav. Ty milenecké scény mě nudily a otravovaly, i když jsem byl mladší - a nudí a otravují mě pořád stejně. Myslím, že to knihy posouvá zbytečně někam k červené knihovně.
Zřejmě autorka chytla jinou vlnu sexuální revoluce...
Navíc když vpodstatě napodobujete Zápisky o válce galské, tak tam ty ženy dostáváte jenom horko těžko...

Lolila
19.08.2020 5 z 5

Opäť skvelý román a nielen tento diel, ale celá séria. Historický román s detailnými vedomosťami doby, bez prispôsobovania dejín, výborne vyrozprávané príbehy. Postavy sú výborne prepracované, prechádzajú dlhodobým vývojom (Ceasar, Cicero, Cassius, Brutus, Cato, Kleopatra, Antonius a ďalšie postavy, ktoré sú súčasťou histórie, ich osudy, predstavy a túžby). Ceasar zomiera, tým končí obdobie rímskej republiky a nastáva obdobie neistoty.

kyssling
21.06.2020 5 z 5

Věřím tomu, že kdyby mohla autorka žít 200 let dočkali bychom se v závěru vyvrcholení celé ságy v dalších knihách, a nejen zrychleným dějem. Já prostě smekám před autorčiným přehledem v tomto období dějin a schopností pročítat spousty materiálů. Musí to být obrovsky zajímavé pro člověka, kterého to baví. Těším se na poslední (zřejmě neoficiální díl) Antonius a Kleopatra.
Navíc přidává výbornou techniku psaní, vtahování do děje, srozumění čtenáře s postavami, břitkými dialogy a spoustou dalších věcí, která ve výsledku přináší brilantní dílo. Cicero by na to jistě dokázal napsat krásnou řeč.

... A málem bych zapomněl, Colleen budiž ti země lehká, děkujeme s mamkou za tu skvostnou sérii !

martin č.
07.12.2016 5 z 5

Jak výše napsáno, asi vrchol celé série, ostatně autorka ji zaměřila už od prvního dílu na postavu Gaia Iulia Caesara, jehož kariéra zde vrcholí a o březnových idách v tomto díle končí. Působí tu téměř jako bůh, kterého z něj Octavianus po smrti i udělal. Oblíbil jsem si tu nicméně dost největšího rivala Catona Utického, jen by mne zajímalo, odkud autorka čerpala tu informaci o jeho pochodu 10 000 přes lybijskou poušť...no asi z Plutarcha, jistě si ji nevymyslela. Všechny své interpretace událostí na něčem staví (např. Octavianovo odcizení válečné pokladny, jak píše).
Po Caesarově smrti je dobře popsána naprosto nepřehledná situace boje všech proti všem (senát – Cicero – Antonius - G.Trebonius - Decimus Brutus – Dolabela - Brutus a Casius a mraky dalších), kdy viditelně pouze mladičký Octavián si jde po malých krůčcích, ale s obrovskou odvahou přímou cestou za svým cílem. Za pět hvězd!

achilles
19.06.2016 5 z 5

Opět skvélé dílo. Překvapilo mě, jaký byl Octavianus v mládí, četl jsem román od Massieho a tam byl zobrazen trochu lépe. Mínění se trochu změnilo, ale kdo ví. Také jsem nevěděl, jak blízko k porážce byl triumvirát od Cassia a Bruta, jaký by asi byl Řím? McCollough mě opravdu touto sérií potěšila. Původně jsem neměl moc chuť číst dílo od autorky Ptáci v trní, ale....
Díky Richie za doporučení.

Richie1
21.12.2014 4 z 5

Šestý díl románového cyklu z antického Říma.
Gaius Julius Caesar poráží svého protivníka Gnaea Pompeia a pronásleduje ho až do Egypta. Zde se zaplétá do mocenských intrik okolo královského trůnu i do osidel lásky ke královně Kleopatře.
Egyptská epizoda však nijak nemění Caesarův trend - porazit všechny své odpůrce a změnit zastaralé a přežité republikánské zřízení nyní již velmi rozsáhlé římské říše. Zároveň plánuje dobýt dvě silné říše, které ještě mohou ohrozit Řím - parthskou říši v Asii a dácké království v Evropě. Blíži se však osudové březnové idy roku 44 před n. l...
V rozsáhlém románu (přes 900 stran) popisuje Colleen McCulloughová velmi čtivou formou tyto vrcholné události na sklonku antické římské republiky. Tímto svazkem také završuje popis životních osudů snad největšího vojevůdce a státníka starověku - Gaia Julia Caesara.

Atuin
01.07.2013 5 z 5

Zde podle mne celá sága graduje, přesně sem celá sága spěje. Do centra knihy, kde dochází k zavraždění G.J. Caesara a zdánlivě nabitý " klid" opět mizí. Potřísněna roucha zkoupají každého kdo by šel proti nim. Autorka znovu rozvinula jak svoji představivost tak své znalosti.

Štítky knihy

starověký Řím

Autorovy další knížky

Colleen McCullough
australská, 1937 - 2015
2004  90%Ptáci v trní
1994  94%První muž Říma
1995  96%Koruna z trávy
2005  96%Říjnový kůň
1999  95%Caesar: leťte kostky!

Kniha Říjnový kůň je v

Právě čtených1x
Přečtených89x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených11x
Knihotéce102x
Chystám se číst37x
Chci si koupit28x
dalších seznamech2x