Antonius a Kleopatra

Antonius a Kleopatra https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/48263/bmid_antonius-a-kleopatra-YK6-48263.jpg 5 58 11

Římská sága série

< 7. díl

Poslední část sedmidílného cyklu z rozsáhlé "Římské ságy" současné populární autorky zachycuje příběh římského vojevůdce Antonia a egyptské královny Kleopatry. Rozsáhlá historická freska z autorčiny monumentální ságy z římských dějin pokrývá pouhých třináct let. Odehrává se v letech 40 - 27 před začátkem nového letopočtu a zachycuje složité události, k nimž v této době došlo. Po smrti božského Caesara je stabilita v Římě rozvrácena a začíná zápas o moc mezi Antoniem a Octavianem, jenž později přijímá jméno Augustus. Právě velmi mladého Octaviana si Caesar vybral v poslední vůli jako svého nástupce, což bylo rozhodnutí, které přineslo do města nad Tiberou nejistotu a rozpaky. Obyvatelé byli totiž přesvědčeni, že v čele jejich státu může být pouze Antonius, který prokázal své schopnosti jako neohrožený vojenský velitel. Konflikt mezi oběma muži přerostl až v občanskou válku, jejímž vyvrcholením byla bitva u Aktia, v níž Oktavianus zvítězil a potvrdil tak své oprávnění na postu neomezeného římského vládce. Podstatná část románu je však také věnována i vztahu Antonia k egyptské královně Kleopatře, který však končil tragickým rozuzlením v duchu příznačných antických rozměrů.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Antony and Cleopatra , 2007


více info...

Přidat komentář

67pista
13.01.2023 5 z 5

Siedmy diel nezaostáva ide si kvalitou v rámci série ruka v ruke s prvými piatimi dielmi ale vrchol bol 6.diel série . Dávam skoro 5 ale tak reálne 4,75. Ako koniec série je to výborné škoda že už nebude ďalej žiadne pokračovanie

kyssling
20.09.2020 5 z 5

Bez rozpaků plný počet hvězd. Přesto se neubráním pocitu, že autorka poslední kapitoly vzala "šmahem" a zbytečně rychle. Celá série je opravdu skvělá, vykreslení postav, dialogů, prostředí, zápletek ... bude se nám stýskat. Colleen zanechala jste zde nesmazatelnou stopu, děkujeme !


Lolila
17.09.2020 5 z 5

Výborná kniha a ešte lepšia séria. Škoda, že spisovateľka nenapísala ďalšie... Monumentálne, historické, ....
Príbeh z rímskych dejín zameraný na boj o moc medzi Octaviánom a Antoniusom, ktorý dospel až k občianskej vojne. Na základe historických faktov rozpráva tiež príbeh Antoniusa a Kleopatry, ktorý ako vieme, končí tragicky. Jednoducho - skvelé, stojí za prečítanie.

veroni83
17.03.2020 5 z 5

Velmi dobra kniha, tato rimska seria je uzasna!

Ladiva
10.06.2018 4 z 5

Vynikajúca séria mapujúca prerod Ríma z republiky na cisárstvo. Pre mňa osobne boli čitateľsky príťažlivejšie tie časti série, ktoré sa zameriavali na osud Caesara od mladosti až po smrť, to však nič neuberá na kvalite posledných dvoch dielov. Zaujímavé, že postava Kleopatry v literatúre býva dosť heroizovaná, ale v tomto diele ju autorka vykresľuje pomerne negatívne. Všetky diely série môžem milovníkom histórie vrele odporúčať.

martin č.
07.12.2016 5 z 5

Tak hotovo. Po dvou a půl letech jsem tuhle ságu dočetl. Bude mi asi chybět, fakt jsem se toho z ní strašně moc dozvěděl. Kdo se chce do hloubky poznat, jak Řím od republiky k císařství došel, je to jedinečný zdroj. V numismatice se tomu říká imperatoriální období.

Takže k tomuhle dílu vypíchnu tentokrát jen drobné vady (podle mne) – osobně mi chybělo zaměření se na Sexta Pompeia, jehož (pirátská) hvězda v této době dost zářila. Vždyť 2x drtivě porazil Octaviánovo loďstvo, což autorka prakticky přechází a soustředí se až na obrat ve prospěch Octaviana. Její interpretace bitvy u Actia je také zvláštní, byť situaci před bitvou asi vystihla dobře. Že Octaviana-Augusta líčí jako ctižádostivý studený čumák, Antonia jako jeho líný opak, je její autorská invence a z jejich známého jednání se mohla pravdě podobat, jen toho Kaisariona si přikrášlila spíš proto, aby zdůvodnila jeho závěrečné odstranění Octaviánem. On by ho ale nejspíš odstranil, i kdyby to takový genius nebyl. Finis. Pět hvězd!

achilles
10.07.2016 5 z 5

Škoda, že je to poslední díl...přitom zajímavých okamžiků a událostí bude ještě dost. Každopádně velká poklona spisovatelce za úctyhodnou sérii.
Tento díl pokračuje v nastaveném levelu. Napětí, historické detaily..skvělé.
Jen malou výtku. Nevím, nebudu polemizovat, ale skutečně byl Kaisarion takový genius? Dokázal skvěle predikovat Octavianovu taktiku, jeho myšlení, rozuměl ve svých třinácti letech římské politice navzdory všem poradcům a samotné Kleopatře. A pak najednou jeho mozek vysadí a zase navzdory všem radám se dobrovolně vydá do spárů Octaviana a čeká, že vyhoví všem jeho požadavkům? Možná zbytečné zveličování Kaisariona.

filipika
17.03.2016 5 z 5

Klenot!

soukroma
12.12.2014 5 z 5

K předchozím komentářům není moc co dodat: skvělé dílo ukazující i nepříliš světlé a mnohdy překvapující stránky hlavních hrdinů, přestože je zřejmé, že je jim autorka víc než pozitivně nakloněna. Konec tří hlavních aktérů, i když jej čtenář zná a očekává, je v podání autorky vylíčen velice dojemně, takže zůstává jen smutek...i co se týče budoucího císaře Augusta (pozn.: proč nám ČT upírá zopakovat skvělý britský seriál Já, Claudius?, v němž byl Augustus s Livií tak skvěle vylíčen).
Ke knize mám výhradu jen ohledně zcela nedostatečného glosáře a map vložených sice povětšinou tam, kam se nejvíce dějově hodí, ale měly by být lépe po ruce i při čtení jiných pasáží...

braunerova
06.11.2014 5 z 5

Skvělá kniha. Román a učebnice dějepisu, vše v jednom. Autorka na základě historických faktů vypráví příběh nahony vzdálený filmům o Kleopatře. V téhle realitě je Antonius statečný římský voják s herkulovskou silou a neodolatelný lamač ženských srdcí, mizerný vojevůdce, lenoch a piják, propadající záchvatům malomyslnosti. Kleopatra, vládce Egypta, je vzdělaná, ale nijak hezká žena, malá, hubená s velkým nosem, panovačná a neskonale mocichtivá. Těžko si představit podivnější pár. A přesto se do ní Antonius osudově zamiluje a později i ona do něj. Dalším hrdinou tohoto příběhu je chladný manipulátor Octavianus. Nejlépe ho charakterizují slova o lásce Antonia a jeho sestry Octavie:
"Stačí se na něho jen podívat, láska se z něho přímo řine, je od ní celý uslintaný. Jak pohrdám lidmi, kteří podlehnou tak banální, nechutné nákaze! Mne nepostihne nikdy, tím jsem si jistý."
Velice dojemný je konec tohoto příběhu:
"Ze stínů se vynořili kněží-balzamovači, chopili se Kleopatřina těla a odnesli ho na uprázdněný stůl. Nůž, kterým vedli řez bokem, byl z obsidiánu; otvorem pak vyňali játra, žaludek, plíce a střeva. Vše bylo omyto, naplněno tlučeným kořením a bylinkami, a pak naloženo do kanópského džbánu do natronu a pryskyřic. Mozek měl přijít na řadu až později, až po odchodu římského dobyvatele."

Atuin
30.10.2012 5 z 5

Po přečtení mi bylo velmi líto že se tím celá sága uzavírá a že se autorka nepustila alespoň do prvního století císařství, to by bylo v jejím podání zakonitě nejen barvité ale nesmírně bohaté.