Masky apokalypsy
Na hranicích holých plání Kansasu slyší muž, jehož přezdívají Černý Frankenstein, výzvu: „Ochraňuj dítě…“ V opuštěném New Yorku nachází kouzelnou sílu prostřednictvím prstence s drahokamy šílená žena… Uvnitř rozpadajícího se podzemního komplexu v srdci idažské hory se chlapec učí zabíjet… V pustině zrozené z nukleárního pekla, ve světě zmutovaných zvířat a zdivočelých hord, se poslední stávají prvními. Vstříc osudu jdou tři skupiny lidí, kteří přežili… Robert McCammon nám předkládá strhující příběh, plný nepředstavitelné hrůzy a odhodlání, kde konec světa je jen předehrou k poslednímu zápasu…... celý text
Originální název: Swan Song, 1987
Komentáře knihy Masky apokalypsy
(SPOILER)
Nějak se stalo, že jsem četl již druhou postapokalyptickou knihu v řadě v době, kdy tento žánr začal zase zajímat všechny. Aneb zatímco jsem sledoval barevný a černohumorný seriál Fallout v televizi, četl jsem temné a depresivní Masky apokalypsy. Asi aby se to vyrovnalo.
Z počátku jsem nebyl z knihy zvlášť nadšený. Původní bezcílné putování bylo jen velmi vzácně oživeno vstupy "Rudookého muže". Naši hrdinové procházejí krajinou, ve které, odpusťte mi to srovnání, oproti Falloutu chybí roboti, brahminí karavany a padesátková rádia. Jakmile se naši hrdinové sešli v Mary's Rest a začali něco budovat (tj. konečně někam došli), uvažoval jsem krátce nad udělením i čtvrté hvězdičky. Bohužel samotné finále bylo nepřesvědčivé, a mé úvahy o vyšším hodnocení brzy ukončilo.
Na jednu stranu strašidelné, až hororové a místy vážně nechutné, na druhou nadějeplné, silné a velmi, velmi atmosférické. Nicméně podruhé už to asi číst nebudu.
Osmdesátková postapa mají své kouzlo. Obzvláště ta horrorová, byť silně líznutá fantasy duhou (jo, asi přesně takhle bych to označil). Masky apokalypsy jsou dost monumentálně rozjetý příběh s hodně sympatickými záporáky (ten největší je fakt zábavný řízek, z něhož krásně mrazí), zajímavými scénami (nejednou krásně horrorovými) a zápletkou zajímavou a strhující natolik, že mi nevadily ani četné biblické odkazy, až vtíravě očekávané a předvídatelné scény či snad povinná předurčenost a osudovost některých postav a vztahů (což mi většinou docela vadí a dojem z příběhů kazí). Co mi naopak trochu vadilo a dojem trochu pokazilo je několikaletý skok uprostřed knihy. To mi nesedlo. 3,5*
Jsem velkým fanouškem The Stand od Stephena Kinga a myslela jsem si, že je to "TOP" v apokalyptické fikci...AŽ DO TEĎ.
Toto je NEJLEPŠÍ apokalyptická sci-fi kniha, jakou jsem kdy četla. Ze začátku jsem si myslela, že to bude malinko nuda, ale nebylo tomu tak.
Prolétla jsem knihou a nikdy jsem nezaznamenala, že by se moje pozornost toulala nebo můj zájem opadl.
Je to skutečně velkolepý román se skvělým obsazením opravdu dobrých lidí a OPRAVDU ŠPATNÝCH LIDÍ!!
Knihu doporučuji.
....vždy bude vládnout jako moje nejoblíbenější... Bez pochyb.
Aj keď nakoniec kniha nebola zlá, takmer som ju nedočítal. Prvá časť je dosť nudná a vzhľadom na rozsah knihy, veľmi som sa len pomaly cez ňu dostával. Druhá časť už mala spád a čítala sa oveľa lepšie. Knihe by určite prospela diéta.
Tahle kniha byla supr. Líbilo se mi to ještě víc než Stand od Kinga. Asi mnohem víc tíhnu k atomovému holocaustu než nějaké hloupé chřipce. Nevadily mi ty "nadpřirozené věci" jako některým a kniha se mi maximálně líbila. Jde o knihu se čtivou prózou a velice zajímavými postavami. Možná byl příběh v závěru až moc optimistický, ale proč ne...pěkná pohádka pro dospělé. Zlé a dobré postavy jsou stejně zajímavé a sázky jsou vysoké... nemůžu uvěřit, že jsem objevil Roberta tak pozdě.
V mnoha ohledech to samé jako Kingovo Svědectví. Ale překvapilo mě, že zlo v Maskách apokalypsy je mnohem temnější/nadpřirozenější/děsivější než Randall Flagg ve Svědectví. Rozhodně stojí za přečtení. Kniha se čte skvěle. Konec se mi moc nelíbil ani v jedné z knih, byl moc sladký.
Varování : na konci komentu spoilery!
První třetina Swan Song mě přišla málem lepší než její předloha Svědectví od pana mistra Kinga. Dál je příběh jako na horské dráze. Světlé momenty děje jsou střídány nezáživnou vatou a přestřeleným fantasy prvkem jenž se vine zbytkem knížky. Tady to pan autor těžce nezvládl. Dočíst tuto záležitost bylo vysloveně trápením a neskutečnou nudou. A takový to mělo hezký rozjezd. Škoda. Sestrouhat to na polovinu stránek, snad by se román dal v pohodě přežít a zůstala by hezká vzpomínka. Bohužel se tak nestalo. Čekal jsem asi mnohem víc po navnazení místním hodnocením.
Do knížky jsem se pustil abych měl představu co mě čeká v Domu Usherů který jsem chtěl koupit. Teď si nejsem jistý, jestli má smysl uvalit zlatky za něco podobně strašidelné.
BACHA SPOILERY NÁSLEDUJÍ
Vážně šla Svatá osm let odnikud nikam aby po takové době vůbec zjistila co vlastně hledá?
A Swan? To čaro a její proměna bez logického vysvětlení z čehož se stal totální mindfuck autor myslel vážně?
Ano, tak trochu vykradené Kingovo Svědectví. Postapo zvlášť nemusím, ale celkem mě to chytlo. Docela sympatické obě hrdinky.
Zkratit to o 200 stranek a zmenit ten hollyvudskej happy ending , tak tu mame jeden z nejchmurnejsich a zaroven nejlepsich PA-romanu minuleho stoleti.
Nedočteno, tak bez hvězdiček...
Ne že by se kniha četla špatně, je napínavá i zajímavá, ale odradil mě rozsah a hlavně mystika. U Kingova Svědectví (které tato kniha poněkud vykrádá, jen katastrofa je jiná) mi o dost větší tloušťka nevadila, ale tohle není až taková perla.
Postava Plížilky/Svaté a skupinky okolo ní mi není sympatická (a já se prostě potřebuju s hrdiny nějakým způsobem ztotožnit), naopak obr s malou Swan mi byli sympatičtí velmi (a právě nadpřirozené záležitosti spojené se Swan jsou právě tou hranicí mystiky, kterou bych byl ochoten akceptovat, na rozdíl od zlých měňavců, božských hlasů a zázračných kusů skla).
Mé doporučení je tedy prosté: pokud máte dost času na víc než 600 stran a ochotu snést v postapo literatuře zničehonic se zjevivší nadpřirozeno a boží zásahy, je to kniha pro vás. Dle mého autor píše dobře, atmosféra je pěkně temná...
Apokalyptická vize, která jakoby čerpala a kopírovala námět z nepřekonatelného Kingova Svědectví, včetně mystiky Temného muže a souboje dobra a zla. Decimační jaderná válka je velmi pěkně popsána, především bezprostřední následky výbuchů, jednotlivé postavy mají šmrnc a autor se nebojí zbavit některých zdánlivě důležitých. Měl bych jen dvě výtky : 1) škoda, že se autor často opakuje a vystavuje skupiny poutníků stejným překážkám, 2) rozsah mohl být tak 20 % kratší. Jinak opravdu slušně odvyprávěný příběh, v některých pasážích jsem fakticky cítil atomové peklo, arktický mráz i beznaděj přeživších - 80 %
Pre mňa je to jedna z najlepších post-apo kníh.
Nie je to síce King, ale svojou atmosférou ma tak zasiahla, že som ju dlho nosil v hlave.
Kniha nabízí podobnou tematiku jako Svědectví od S.Kinga, nicméně podstatně hůře zpracovanou: je možné, že je to dáno překladem, nicméně se zdá, že se autor bojí souvětí a spoustu situací popisuje jednoduchými větami, které seká za sebou jako Baťa cvičky. Ještě horší je velké množství nelogičností: úrodu jablek házejí na zem mezi lidi lopatou? Pro nakrmení tažného koně stačí tucet ohryzků? Armádu, která převálcuje konkureční bojovníky tisícovkou vozidel zdrží skupina vesničanů ukrytá za dřevěnou hradbou? K přečtení nedoporučuji.
Moc mě to nenadchlo. Vlastně vůbec. Vadily mě tři věci: strašlivé dialogy, které byly bůh ví proč psané za každou cenu nespisovně, nevím jestli to byla kreativita překladatele nebo autora, pak taky velmi nesympatické postavy, fakt jsem s žádnou nedokázal soucítit a především zdlouhavé popisy. Chtělo by to vyškrtat takových 150 stran a bylo by to mnohem lepší.
Tip na tuhle knihu jsem si vzala v jedné z Kingovek. Chvíli mi trvalo se pořádně začít, ale potom to teda byla jízda. Jen ty popisy "zamilovanosti" mi přišly celkem naivní a úsměvné ale do té knihy to prostě patří:)
Fakt nevím jak tato kniha mohla tak dlouho unikat mojí pozornosti. Tohle se mi četlo velice dobře , čím drsnější a děsivější tím lepší. Nářez kniha , plný počet hvězd a kdyby to mělo pokračování tak bych se vůbec nezlobil. Pro mě lepší než Cesta.
Toto je spisovateľ dlhodobo podceňovaný a prehliadaný. Konečne sa našlo vydavateľstvo, ktoré sa odvážilo ísť do rizika. Pritom Robert McCammon je istota výbornej zábavy, dobrého príbehu a spisovateľského majstrovstva. Masky apokalypsy sú … veľkolepé. (Hoci neviem, kde k tomu názvu prišli, keď v originále to je Swans song.)
Wow... pekelnej horor ukazující důsledky atomové války.
Přirovnal bych k filmu Vlákna "Threads" 1984.
Dramatické, děsivé, dechberoucí scény stále na pořadu dne. Klišé a vatička se nekoná.
Surovost. Kanibalisnus. Lidští hrdinové a brutální padouši pachající ZLO v pravém smyslu.
Happyend lehce naivní, ale díky němu může být pokračování.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Robert R. McCammon také napsal(a)
| 2021 | Prokletí rodu Usherů |
| 2023 | Smrt před úsvitem |
| 2013 | Masky apokalypsy |
| 2017 | Čarodějnice z Fount Royal |
| 2016 | Bitevní hranice Země |

86 %
76 %

Tohle není horor, tohle je kniha o naději. A ta vždycky nakonec zvítězí.
Ne tak dokonalé jako Boy's Life, přesto naprosto strhující.