Maskot

Maskot https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/279925/bmid_maskot-4Fc-279925.jpg 4 57 14

Po stopách záhady nacistickej minulosti môjho židovského otca. Nacistické komando smrti vyvražďuje dedinu a medzi jeho obeťami je aj matka päťročného Alexa Kurzema. Ten však ujde a v treskúcich mrazoch sa skrýva v ruskom lese, až kým ho nenájdu príslušníci lotyšského SS. Zatiaľ čo jeho otca posielajú do Auschwitzu, Alexovi sa podarí svoj židovský pôvod utajiť. Získa si priazeň vojakov a stáva sa ich maskotom a čestným "desiatnikom" v SS. To, čo sa začalo ako zúfalý pokus zachrániť si holý život, sa však mení na predstavenie na pobavenie nacistickej elity. A tak sa židovský chlapec ocitá v úlohe hviezdy nacistickej propagandy. Po šesťdesiatich rokoch mlčania Alex odhalí strašné tajomstvo svojmu synovi Markovi. S jeho pomocou sa vydá po stopách vlastnej minulosti, aby našiel odpovede a obhájil svoje konanie. Jeho príbeh je desivým opisom boja o prežitie, ale aj dane, ktorú si tento boj vyžiadal na jeho psychike, či kruto úprimným pojednaním o otázkach identity, spolupáchateľstva a pamäti.... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Biografie a memoáry , Historie

Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

The Mascot , 2007


více info...

Přidat komentář

Katka2382
24.10.2022 5 z 5

Opravdu velmi silný a nevšední příběh.
Kniha se mi četla dobře a děj rychle ubíhal.
Nedokážu si ani představit co všechno musel jako dítě prožít.

Dafid
31.01.2021 1 z 5

Silný příběh. Napsáno ale nudně, špatně čtivá kniha.


Sabina335
06.04.2020 4 z 5

Příběh dítěte, co prožívá za II. světové války. Pro mě až neuvěřitelné, co musel prožít.

Sarriii
25.12.2019 5 z 5

Mně se příběh velmi líbil. Byl to zajímavý pohled na prožitky během 2. světové války. Některé věci mi přišly až neuvěřitelné,ale nic není nemožné. Na jedno dítě je těch hrozných situací až moc.Nelze se divit, že se s svojí nevyřčenou minulostí nebyl schopen vyrovnat a příběh musel ven. Divím se, že vůbec dokázal přežít

Kuci12
01.12.2019 3 z 5

Příběh je pecka. Se čtením jsem měla problém. Zpočátku jsem si říkala, to se zlomí vydrž. Zlomilo, ale jen na chvíli. Na můj vkus to bylo psané moc odborně a šroubovaně. Nevím prostě styl mi nesedl. Ale podle ostatních komentářů budu skoro výjimka.

Veronique6677
24.03.2019

Určitě zajímavé téma, nicméně kniha se mi moc dobře nečetla. Bylo to psáno dost dokumentaristicky, více by se mi líbil jen jako příběh.

Chemiczka
15.07.2018 5 z 5

Knihu jsem náhodně objevila zapadnutou ve stojanu v knihovně. Na první pohled se mi zalíbila obálka, přece jen fotografie malého chlapce v uniformě mezi SSmany je dost neobvyklá.
Hned od první stránky jsem lačnila po tom velkém tajemství Alexe Kurzema. S každou další stránkou vyprávění jsem chtěla pořád víc a víc. Děj plynul svižně, a v mnohém rozšířil mé obzory o nacistické okupaci Lotyšska, a především, že okupace je zde vnímána spíš jako radostné osvobození nacisty. Posledních pár kapitol je velice obsáhlých, pro mě bylo to konečné pátrání a náhodné (a hodně nepravděpodobné) nálezy indicií a navíc výskyt tajné služby a pronásledování, už hodně neuvěřitelný, ovšem cesty Boží jsou nevyzpytatelné. Právě tyto náhody trochu nahlodaly mou víru v celou historii, kterou Kurzem se synovskou láskou popisuje.
Pokud však nechcete polemizovat o tom co se ve skutečnosti stalo, tak je kniha velmi zajímavá a čtivá, zvlášť pro nadšence období 2. světové války.

piittii
21.09.2017 4 z 5

Během prvních asi 50 stránek jsem myslela, že knihu odložím. Začátek byl zbytečně zdlouhavý. Když se ale protagonista odhodlal k vyprávění, začal strhující příběh z kruté doby, se spoustou osudových okamžiků, které nakonec pomohly "malému desátníkovi" přežít a najít nový domov na druhém konci světa. Úžasný příběh, čtivé provedení, poslední třetinu jsem přečetla na jeden zátah. Skvělá kniha.

eva6255
27.05.2015

Neobyčejný příběh. Čte se jedním dechem.

asam
23.03.2015 5 z 5

Úžasné, strhující. Zrádce nebo oběť? Dítě beze jména, bez rodiny, jen s útržky vzpomínek. A dospělý muž, který tento úděl nese celý život. Byl jsem zrádce nebo oběť? Kniha plná otazníků. Doporučuji k přečtení.

jasnenka
11.12.2014 5 z 5

Velmi zajímavý příběh židovského chlapce. Po přečtení musím přemýšlet, zda jeho přežití byla výhra nebo trest. Možná obojí současně. Každopádně se kniha moc dobře četla, chválím autora a tleskám hrdinovi Alexovi, že nakonec se pokusil to břímě odhodit a promluvil.

beva
16.09.2014 5 z 5

veľmi silný príbeh malého židovského chlapca. všetkým tým, ktorí majú radi knihy z reálneho života a konkrétne z 2.svetovej vojny vrelo odporúčam.

pajatp
14.10.2013 5 z 5

silný příběh, krásně napsané, doporučuji všem přečíst

valentýna
22.11.2012 5 z 5

Velice silná kniha, nikoli tak svou objemností, jako obsahem. Zpočátku mi připomínala Drdovo Práče - malého chlapce, který strávil válku s vojenským oddílem, ale velmi brzy jsem byla vyvedena z omylu.Jedná se o skutečný příběh malého židovského chlapce, který se útěkem z domova zachránil od smrti. Nalezl ho a přijal lotyšský oddíl SS vraždící židy. Chlapec byl nucen přihlížet krutostem a vraždění, sám ani netušil co to znamená slovo žid, ale záhy pochopil. Vojáci z něj udělali svého "maskota" a využívali ho k propagandě. Až na sklonku života přiznal svoji minulost rodině, kterou založil po válce v Austrálii, trápilo ho kdo vlastně je, nevěděl jak se původně jmenoval a pociťoval vinu za to, že se musel jako "divák" zúčastnit masakrů, na což se snažil po celý život zapomenout a potlačil v sobě vzpomínky. Jeho syn mu pomohl v pátrání a i navštívili jeho zbylou židovskou rodinu v Bělorusku. Tuto knihu doporučuji číst !