Maškary

Maškary https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87347/maskary-87347.jpg 3 10 2

Několik detektivních motivů z poválečného Polska, zapletených kolem vyšetřování domnělého zavraždění inženýra Kojra. Kapitán Gleb případem pověřený úspěšně řeší zápletky odhalením esesáckého hromadného vraha a vysvětlením záhadné sebevraždy. V objevení zmizelého inženýra mu pomůže náhoda. 2. vydání.

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Maszkary , 1957


více info...

Přidat komentář

Pavelpi
16.06.2020 5 z 5

Pustil jsem se do knihy znovu,protože jsem jí četl před hodně dlouhou dobou.Chtěl jsem si ověřit,jestli se mi bude ještě líbit.A líbila.Autora mám rád,jeho styl psaní mi vyhovuje.Pátrání po inženýru Kojrovi mě znovu zavedlo do poválečných let a bylo to napínavé až do konce.Já chápu,že dneska pro mladé to není zajímavé,protože tu dobu nezažili a bylo to tenkrát úplně jiné než dneska.Tenkrát se detektivky většinou sehnaly,když měl člověk v prodejně známou a nebo jsme je kupovali ze Slovenska,protože tam vycházely víc než u nás.Přesto všechno to byla dobrá kniha na tehdejší dobu.Takže své hodnocení z dřívějška neměním.

Majdule
12.02.2017 2 z 5

Detektivka má pro období, kdy se odehrává (rok 1951) docela typickou zápletku – dozvuky války. Poutavé je zarámování příběhu, ve kterém je během pátrání po viníkovi domnělé vraždy rozpleteno několik jiných zločinů a přestupků. Zajímavá je exkurze mezi „maškary“, tedy spodinu společnosti, podobně pojatou sondu, myslím, zas tak často v socialistických detektivkách nenajdete. A přestože trpí určitou schematičností a papírovostí, je to rozhodně zpestřující prvek. Vadí mi z mého pohledu arogantní vyšetřovatel vševěd a také to, že autor se minimálně ve dvou případech spolehl na velkou náhodu (jednu skutečně těžko uvěřitelnou) s odkazem na fakt, že život se podobnými náhodami jenom hemží. To sice ano, ale kde život působí jako umělec, tam to na papíru vypadá, že autor nevěděl, jak dál.


Autorovy další knížky

Andrzej Piwowarczyk
polská, 1919 - 1994
1972  62%Maškary
1965  75%Otevřené okno
1958  60%Královna?! / Staré hodiny
1960  60%Kráľovná

Kniha Maškary je v

Přečtených11x
Knihotéce26x
Chystám se číst1x