Maryša

Maryša https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/127692/marysa-127692.jpg 4 2528 302

Sedmý svazek edice REPERTOÁR, cenově velmi dostupné knižní řady z pokladnice světového dramatu (zásadní díla, vynikající překlady, čtivé studie, portréty autorů i překladatelů). Slavné klasické drama bratří Mrštíků Maryša není jen příběhem nenaplněné lásky a tragického manželství, ale především vzpourou proti omezujícímu řádu ve jménu lidské svobody. Oba autoři zde překročili schéma tradičního milostného trojúhelníku ve venkovských kulisách a drama od svého vzniku dodnes stále láká čtenáře i divadelníky.... celý text

Přidat komentář

Cara.17
15.04.2024 4 z 5

Po dočtení tohoto díla jsem se cítila poněkud rozpolceně.
Jelikož mi bylo vyvrcholení příběhu známo dřív, než jsem se do knihy pustila, nedokázala jsem si četbu užít. Podobný pocit jsem měla např. u Romea a Julie - zkrátka víte, že s každou další stránkou jste blíž nevyhnutelné tragédii... Nicméně když se na příběh podívám jako na celek, tak je velice kvalitní. Nechci říkat, že se mi líbil (je neveselý od začátku až do onoho hrozného konce), ale napsaný je dobře.
Autoři zde vykreslují pro ženy tvrdou a nesmlouvavou dobu. Maryši mi bylo neskutečně líto. Její osud je odstrašujícím příkladem, jak se z hodného milého děvčete stává chladná žena a pro Vávrovy děti ne příliš laskavá nevlastní matka. Velice oceňuji, že tu autoři ukázali prozření Maryšiných rodičů - stávají se dalším důkazem, kam může člověka dovést touha po penězích (tím spíš když je to na úkor jiného člověka). S Franckem jsem nedokázala moc sympatizovat. Sice se na první pohled mohlo zdát, že to s Maryšou myslel dobře ale krom toho, že se vůbec neptal na její názor (což bohužel nedělal nikdo) ani dostatečně nedomyslel, že by jejich život "na hromádce" nepřinesl nic dobrého ani jednomu z nich.
Shrnuto a podtrženo - Maryša je dílo, které stojí za přečtení a zamyšlení. I přestože je psané nářečím, neměla jsem se čtením problémy. Možná se k němu za nějaký čas ještě jednou vrátím, ale jak jsem psala na začátku příspěvku - není to nic pěkného, co bych potřebovala mít v knihovničce. Je to de facto do knihy přetvarované rčení "zlo plodí zlo".
Pokud vás tohle dílo zaujme, zkuste mrknout na filmové zpracování z roku 1935. Oproti knižní předloze je zde lehce nastíněno, co se s Maryšou bude dít po jejím nešťastném činu.

Štěpán88
01.04.2024

Kdyby žil Steve Jobs už v 19. století a já bych stvořil na jeho Iphone 2G Tinder, měla by to prý pohledná žena Maryša o poznání lehčí a já bych byl bohatší než Andrew Carnegie za pár tédnů. Kromě toho, že by bylo asi poměrně obtížné vytvořit Iphone v roce 1886 bylo to drama fakt bombový a to jsem ho jenom četl. Budou spoilery. Jako hrdého Brňana mě samozřejmě zklamalo její rozhodnutí radši vražda než útěk do Štatlu. Když jí o útěku do Brna Francek říkal, zdálo se mi, že to chápe jakoby si dnes měla postavit průhledný byt uprostřed Times Square. Další dílo na které jsem díky hodnocení nahlížel trochu skrz prsty. Nevěděl jsem že najdu něco co mi je tak blízké. Ten jazyk je špica jak sviňa. Pociťoval jsem objemné kapky dopaminu když jsem rozpoznával slova, které zřídka používají babička, děda a prababička na dědině. Jsem fakt rád, že se pojmy svatba, manželství a vztah od doby 19. století hodně uvolnily. Užil jsem si to. Nevole postav měnit své názory je tu monumentální.


Miroslavacte
25.03.2024 5 z 5

Ten jazyk je místy až moc stylizovaný ale jinak je to mistrovské drama, báječné, současné a trýznivé.

katerina3502
24.03.2024 5 z 5

Skvěle napsaná divadelní hra

mila2411
13.03.2024 4 z 5

Načteno coby synova povinná četba (sloh na hodinu Čj). Nutno uznati, že i po xXx to jako originální český krimi horor funguje neuvěřitelně dobře. "Domácí zabíjačka" jak z "Kriminálky Anděl", osudem a hlavně rodiči poničená hrdinka, chudák Vávra v tom lítá tak trochu nevinně. Klasika, bylo to fajn.

stoun25
13.01.2024 5 z 5

Hodně silná káva... Moc se mi to líbilo.
5 hvězd

JointlieKat94
07.01.2024 4 z 5

To bylo teda nejvíc hustý divadelní drámo, co jsem snad četla!

Pardon, normálně se takhle nevyjadřuju, ale tohle jsem prostě musela. Na čtení mi stačila jen asi hodinka klidu v práci a já si čtení teda maximálně užila.
Četla jsem eknihu z Městský knihovny v Praze (staženou zde) a jsem teda nešťastná z toho množství chyb! Ne, nářečí jsem rozpoznala- líbilo se mi a rozumněla jsem téměř všemu- avšak množství chyb v textu!

No ale ke knize.. bylo to skvělý! Zpočátku jsem se nářečí obávala, ale záhy jsem zjistila, že i tak je to srozumitelné. Děj byl teda napínavý a konec byl vážně překvapivý. Přišlo mi, že matka Maryšy se vlastně ani trochu jako matka nechovala, otec až později pochopil, co udělali..

No škoda. Ale kdyby to tak nedopadlo, meměli by jsme takhle skvělou divadelní hru!

A né, Francek se mi nelíbil. Celou dobu se chtěl za Maryšu rvát, ale jí samotné se na názor a na to, co by chtěla ona, nezeptal.. A to vlastně nikdo!

Maky78
03.12.2023 4 z 5

Drama nakonec není špatný. Kdybych četla dřív asi by mě nebavilo.
Nářečí pro mě v pohodě.Doba se posunula, i tak je tam spousta aktuálních témat.

Mánička178
24.11.2023 5 z 5

Toto drama mě vyloženě nadchlo. Potěšilo mě, že jsem poměrně dobře rozuměla nářečí, objevovala jsem zde totiž slova, která znám díky své babičce :D Ale i ta drsná surovost je pro mě fascinující... Obsahem se počítá drama na desítky stran, a přece toho stihne říci tolik... Opravdu úžasné dílo!

vercza
08.11.2023 4 z 5

Ve třiceti si doplňuji vzdělání a čtu povinnou četbu :) A musím za sebe říct, dobře, že jsem počkala. V 18ti by mě to nejspíš nebavilo a krkolomným starým nářečím bych se nelopotila. Věděla jsem o čem příběh je, ale znala jsem hlavně konec, ne co tomu předcházelo. Řekla bych, že s věkem se člověk dokáže vcítit a pochopit chování a pohnutky některých postav.
Ačkoliv divadelní žánr nebude úplně můj šálek kávy, Maryša je klasika a stojí za přečtení.

Sabina335
23.09.2023 4 z 5

Kniha nebo spise pribeh sam o sobe je velmi dobry. Ja osobne mela problem s nekterymi slovy a narecim, ve kterem je kniha napsana. Take me moc nevyhovuje divadelni zanr. Kniha je rozdelena na jednotlive jednani a vystupy. Popisy jaou dobre pro predstavivost.

apq
22.08.2023 4 z 5

Ale jo, kniha není špatná, příběh je zajímavý a krom některých záludných slov, se to čte docela dobře. Konec je podařený.

Mety15
20.08.2023 5 z 5

Ideální k maturitní četbě. Jednoduchý příběh, který má ale v sobě spoustu emocí. Kniha se čte velmi dobře. Určitě můžu doporučit.

pani_ari
28.07.2023 4 z 5

Díky této knize jsem si uvědomila, jak moc mě drásá číst příběhy, ve kterých je pácháno násilí na ženách.
Jinak jako maturitní četbu rozhodně doporučuji: krátké, úderné a dobře zapamatovatelné.

kikies
27.07.2023 3 z 5

Z klasiky a povinné četby patří Maryša určitě k tomu lepšímu (rozuměj: čtivějšímu). Sympatická délka, svižný děj, stále aktuální téma a emoce chytající za srdce. Ano, čte se to dobře, a čím je člověk vyzrálejší, k tím většímu porozumění nejspíše dojde.

Lucie21352
12.07.2023 4 z 5

Díky čtenářské výzvě jsem se vrátila do doby střední školy, kdy jsem Maryšu četla jako povinnou četbu. Musím říct, že mezi mým tehdejším (nuceným) a současným prožitkem z četby je velký rozdíl. Zjistila jsem, že až nyní jsem se dokázala dostatečně vcítit do děje a pohnutek jednotlivých postav. Od jisté části knihy jsem se těšila až "ta káva bude jakási trpká".

Kabuky
07.07.2023 5 z 5

Klasika povinné četby.

Vivetkav
15.06.2023 3 z 5

Pěkně dílo, jsem ráda, že díky výzvě jsem na něj narazila.. na to jak je to krátké tak to bylo výstižné a mám chuť si zajít na hru

RonnieSmithx
12.06.2023 4 z 5

MARYŠE SE NEDIVIM TAKY BYCH NĚKOHO OTRAVILA

Kontryhelka
09.06.2023 1 z 5

Povinná četba, která většině spolužáků ani mně nic neříkala. Samozřejmě vím o čem tvorba je, ale ráda jsem po škole na ní zapomněla.