Mary Anne

Mary Anne https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32049/bmid_mary-anne-SwF-32049.jpg 4 32 4

Hrdinka románu Mary Anne je odvozena od skutečného osudu spisovatelčiny prapraprababičky,která žila koncem osmnáctého století a v první polovině devatenáctého století. Autorka zde zachytila dobovou atmosféru,její zvláštnosti i výstřelky,zejména však historické události,které ovlivnily osudy lidí. Dívka Mary Anne prožila vskutku ojedinělý život díky svým nevšedním vlastnostem. Tam kde jiní bezradně stáli a váhali,ona jednala. Využila své krásy, pohotovosti,dravosti i vtipu a dostala se z nejnižších vrstev až na samý vrchol společenské pyramidy: stala se milenkou králova syna,vrchního velitele armády, vévody z Yorku. Příliš se však spolehla na svoje osobní kouzlo, na své duševní a fyzické přednosti,a příliš ji opojila snadná životní vítězství... V Českém překladu vyšel román v roce 1993 poprvé... celý text

Přidat komentář

madem
25.11.2021 3 z 5

Na začátku knihy jsem hrdince hodně fandila, věřila jsem, že to zvládne. Postupem času jsem jí už tolik štěstí nepřála a na konci už mi byla hodně nesympatická.

Inka063
13.06.2021 4 z 5

Autorka umí krásně psát. Baví mě její popisy, stavba jejích děl, ač jsou v dnešní době už trochu archaická a občas zavání červenou knihovnou (Únik).
Mary Anne do romantické škatulky červených knihoven ale nepatří, naopak, dnes bychom pro podobnou ženu neměli příliš lichotivých pojmenování. Pro mě byla nepochopitelný živel nebojící se ničeho. Ale to, že pro mě je její jednání nepochopitelné, nic neubírá z akčnosti děje a z umělecké hodnoty knihy.


miagal
19.08.2018

dobře napsaná, čtivá kniha

Atuin
29.04.2014 5 z 5

Mary Anne je doslova lahůdka od Daphne, ta nám její pohnutý osud předvádí zase a opět ne jinak, nežli pohnutě. Ovšem román nemá plochého, nudného, ani žádného tuctového místa. je naplněný atmosférou tak hustou a mlhou Anglie tak nepochybnou, že jsem si často připadala jako s Dickensem.. Charisma této knihy vychází právě z vyprávění, kterým Mary Anne nenechává nikoho na pochybách, že ona není hloupé bezduché stvoření, ale její předností je také rozum, který nenechává zahálet a nepřešlepuje jen tak na místě. Velice pěkně tvarovaný příběh. 5/5