Úkryt ve Villette

Úkryt ve Villette https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/178300/bmid_martine-poirotova-ukryt-ve-villette-YK6-178300.jpg 4 36 9

Martine Poirotová série

< 3. díl

Třetí kriminální román oceňované švédské autorky, zasazený do fiktivního belgického městečka Villette (Knižní klub vydal Vraždy ve Villette, 2011, a Noc ve Villette, 2012). Na lodi s nákladem železné rudy je nalezena mrtvola mladého novináře, v ruce svírá útržek ze švédských novin. Chtěl sepsat historii důlní katastrofy, při níž v padesátých letech zemřelo 162 horníků. Patrně však odhalil, co mělo zůstat skryto. Korupce a podvody ve villettské ocelárně, stopy vedoucí do ospalé hornické vesničky Hanaberget ve švédském Bergslagenu a poté další vražda ve Villette – vyšetřující soudkyně Martine Poirotová je opět na stopě dalšího případu, během nějž se sama octne v ohrožení života...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Under jorden i Villette , 2011


více info...

Přidat komentář

denča1000
09.06.2019 3 z 5

Kniha měla zajímavý děj, co se týče jediného přeživšího důlní katastrofy, ovšem celkový děj a řešení vražd, se mi nelíbilo.

konicekbily
10.07.2017 4 z 5

Pěkně se četla stejně jako celá série. Přečtu si i další knihu autorky.


zazvorka
01.05.2017 4 z 5

Něco na téhle řadě detektivek je - přečetla jsem všechny. Strhující to ale rozhodně není - je to knížka pro chvíle, kdy potřebujete mít možnost četbu v případě pozdní hodiny přerušit a jít spát. Od něčeho se nelze odtrhnout, od tohoto klidně. Jak už zmínili jiní čtenáři, počet postav je zbytečně velký. Chybí pak hlubší charakteristiky - např. manžel hlavní hrdinky mi připadá dost neprokreslená postava, jen tak do počtu. Ale to se vztahuje na téměř všechny postavy - vzhledem ke složitosti zápletky a počtu postav má autorka co dělat, aby to nějak dotáhla do konce - a nemá už asi prostor ani chuť si s postavami dát práci. Asi to mi vadí nejvíce - u takto poklidných detektivek jsem zvyklá na sice méně akce, ale více psychologie hrdinů.
Dost hloupé mi - co se týče děje - připadá také, že zkušená vyšetřující soudkyně probírá závažné vyšetřovací úkony do telefonu v čekárně - v níž dokonce sedí jeden z "padouchů". Má to samozřejmě následky... To by musela být hodně mimo, no ne? Přesto - když se nad knížkou zpětně zamýšlím - myslím, že stojí za přečtení.

soukroma
23.03.2016 4 z 5

Ze všech přečetných knih se mi tato zdála asi nejlepší. Série není moc akční, postrádá něco originálního, hlavní postava není nic moc, v tom plně souhlasím s komentáři niže. Ale tady byl příběh zajímavě zapeklitý, přes několik desetiletí a dvě země, zahrnoval rodinná tajemství a méně politiky než obvykle.

MichelleS
01.04.2015 3 z 5

Odpočinková detektivka, takovou jsem teď potřebovala. I když máte mozek přepnutý na úsporný režim, často víte, co bude dál. Přesahy do minulosti mám v příbězích ráda. Na můj vkus hodně postav, ale seznam osob na začátku mě vždycky zachránil. Jen to množství náhod, známostí a příbuzenství je přehnané a neuvěřitelné, ještě tak kdyby se děj soustředil na vesnici nebo maloměsto, ale na půl Evropy(?).

jarin58
01.02.2015 1 z 5

Bez napětí,bohužel se kniha nedá dočíst.

tanika
04.01.2015 3 z 5

Martine Poirotová má proslavené jméno,ale chybí jí určitý šmrnc, rozpoznávací prvek, třeba i humor, ironie..Příběh tak nějak klouže po povrchu i když se snaží být aktuální (politika, ekonomické - hospodářské problémy, Evropská unie a její fondy), množství postav v určitých okamžicích matoucí.Průměrná detektivka.

RADOST
04.05.2014 4 z 5

Průměrná detektivka, která vás zaplaví množstvím jmen a navzájem propletených osudů (trochu nereálné), hospodářskými problémy dnešních dnů i kořeny současných činů v minulosti. O lidech, kteří umějí chytit příležitost za pačesy, i o těch, kteří jejich vinou strádají. Pro mně byla četba zajímavá vazbou na hornické prostředí. Bylo to čtivé, ale chyběl tomu šmrnc. Bylo to tak trochu ploché a nevýrazné.

MiaVanAcid
12.01.2014 4 z 5

Po druhém dílu si autorka drží vysoký standart, těším se na další díly .

Štítky knihy

švédské detektivky

Autorovy další knížky

Ingrid Hedström
švédská, 1949
2012  75%Noc ve Villette
2011  73%Vraždy ve Villette
2013  75%Úkryt ve Villette
2017  66%Vražedná diagnóza

Kniha Úkryt ve Villette je v

Přečtených45x
Doporučených3x
Knihotéce77x
Chystám se číst19x
Chci si koupit2x