Primární strach

Primární strach https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/366007/bmid_primarni-strach-k7h-366007.jpg 4 38 8

Martin Vail série

1. díl >

Vrah všemi milovaného arcibiskupa nemůže ujít nejvyššímu trestu. Ale je mladý chlapec, kterého najdou oněmělého hrůzou a zkrvaveného ve zpovědnici s řeznickým nožem v ruce - a jen opodál tělo mrtvého duchovního zohavené k nepoznání - je Aaron Stampler vrah? Veřejnost je přesvědčena, že ano, stejně tak policie, státní návladní i politické špičky, těžící z případu vděčný kapitál. Martin Vail je však právník, kterého lákají právě takové zdánlivě předem ztracené případy. S týmem sobě podobných spolupracovníků věřících ve spravedlnost, i kdyby měla zasáhnout hodně vysoko, se pouštějí do odhalování pravdy. A ta je pro leckoho strašlivější než rozčtvrcený arcibiskup...... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , BB art
Originální název:

Primal Fear , 1994


více info...

Přidat komentář

katy238
21.11.2021 5 z 5

Primární strach autora Williama Diehla je thrillerem ze soudních síní a advokátních myslí. Po brutální vraždě arcibiskupa je dopaden jasný pachatel, mladý muž jménem Aaron Stampler. S krví na rukou a vyděšeným výrazem popírá svou vinu. Vše se zdá jasné natolik, že tento případ dostává za trest na starost osina v zadku mocných mužů, advokát Martin Vail. Není nad čím váhat, vše je předem dané. Martin však v případu odhaluje jednu nepravost za druhou a už brzy je jasné, že případ není tak jednoznačný, jak se zdá.

Osmdesátkový thriller plný tabákového kouře, usměvavých servírek z bistra a dialogů nad sklenkou whiskey ukazuje Ameriku tak, jak na ni z nahnědlých porevolučních seriálů vzpomínáme všichni rádi. Některé pasáže proto mohou dnes již vyvolat pobavený úsměv, což ovšem knize nijak neubírá na spádu a dramatičnosti. Akční jízdu však v úvodním dílu trilogie nečekejte. Spíše duševní souboje dedukcí. I tak je škoda tuto knihu úplně minout, je to příjemný příklad oné "starší školy" spisovatelů, kteří jsou na přebalu vyfocení v armádní kšiltovce a letecké bundě podšité beránkem.

jfialova
03.05.2021 4 z 5

Velmi dobrý thriller s napínavým dějem. Vyústění v samém závěru je překvapující a dává knize úplně jiný rozměr. Kromě dávky napětí nutí čtenáře k zamyšlení nad pojmy právo a morálka z hlediska ochrany obviněného, presumpce neviny, vlivu médií a zákulisních politických piklů. Americká soudní mašinerie je vykreslena v celé své kráse- rychlá a definitivní řešení, show pro tupé masy a princip kolikrát prapodivných a absurdních precedentů dělá ze soudní síně zvláštní divadlo, kde se rozhoduje o životě a smrti člověka. Postavy jsou zajímavé, lidské, i tím, že jsou chybující. Ráda si přečtu pokračování.


Kerberos
19.06.2017 5 z 5

V průběhu čtení jsem přišla na to,že příběh znám z filmu,ale na poutavosti to neubralo.

Trpiska04
30.07.2016 5 z 5

Na totu knihu jsem narazila nahodou, ale o to víc jsem byla mile překvapena. Skvělá kniha že soudního prostředí

jprst
11.03.2016 4 z 5

Dobrý soudní thriller s poutavou zápletkou, vede mimo jiné i k zamyšlení, jaké jsou morální zásady advokátů (a vlastně právníků obecně), jaký je jejich přístup k pravdě a spravedlnosti a kam až jsou ochotni zajít pro svůj úspěch.

ThomasRuhe
29.11.2015 4 z 5

Můj zážitek trochu kazilo vědomí, že tu nejdůležitější pointu příběhu jsem znal z filmu.Moje škoda,ale i přesto bylo přečtení moc fajn.

krejcovka76
18.12.2013 5 z 5

Musím říct, že jsem pro ni sáhla v knihovně úplně náhodou a když jsem ji začala číst, nemohla jsem se od ní odtrhnout. Velmi dobrý, čtivý thriller a postavu Martina Vaila jsem si, se všemi jeho komentáři a s životním nadhledema postojem, zamilovala.

Ječmínek
15.11.2013 4 z 5

Podle knihy byl natočen dobrý film Prvotní strach (Richard Gere a Edvard Norton). Příběh obviněného a jeho obhájce. Pravda nemusí být vždy taková, jak se zdá. Kniha se mi líbila, zvláště vyčnívala postava Aarona Stamplera.