Život a dobrodružství Martina Chuzzlewita II

Život a dobrodružství Martina Chuzzlewita II https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/129402/zivot-a-dobrodruzstvi-martina-chuzzlewita-ii-129402.png 4 14 3

Martin Chuzzlewit série

< 2. díl

Druhá část románu, ve kterém Dickens použil své zážitky z cest po Americe. Hlavní postava románu opět prožívá těžké životní situace, ale nakonec vše dobře skončí. Dickens při psaní těchto románů relaxoval tím, že psal ještě každoročně jednu vánoční povídku, např. Vánoční koleda prózou, Zvony nebo Cvrček u krbu.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Družstvo Dílo přátel umění a knihy
Originální název:

The Life and Adventures of Martin Chuzzlewit , 1844


více info...

Přidat komentář

Luigi1
13.08.2023 4 z 5

Moc se mi to líbilo

lampernaqui
02.12.2022 4 z 5

V té Americe se Dickensovi asi moc nelíbilo, podle toho jak ji zakomponoval do svého románu. Asi jsem si na autorův styl v průběhu čtení zvykl a druhý díl se mi četl podstatně lépe než předchozí část. Chuzzlewit se navrací domů, jak to ale přijme rodina? Nakonec setkání s autorem dopadlo dobře, ještě v průběhu prvního dílu jsem si říkal, jestli jsem si jako úvodní román neměl nakonec vybrat něco známějšího...


Kozel
28.12.2021 4 z 5

První díl románu (překladové vydání 1950) je nepokrytou, neobvykle otevřenou a vášnivou kritikou Spojených států očima Martina Chuzzlewita mladšího a zároveň velkou devízou Dickensova šestého románu. Druhá část knihy, tedy tato, je pak více typicky dickensovská, kdy většinu děje zabírají osudy především Tomáše Pinche. Román pak vrcholí v roli, či spíš režii, Martina Chuzzlewita staršího.

Zdá se mi, že na Dickensův styl je v knize poměrně málo postav, a tak je to kniha rozsáhlá spíše samotnými ději než jejich aktéry. Postavy a postavičky jsou vyvedeny bravurně, vyprávění nabízí mnohou úsměvnou scénu, dramatické zápletky, úvahy, překvapivé zvraty, ale také typický autorův sentiment, který závěr příběhu zavlažuje jako ona fontána náměstí Templu. Ačkoliv Dickens většinou maloval postavy jasně stojící na straně dobré nebo zlé, tady tu jednoznačnost v některých případech stírá. Sesterská dvojice slečen Pecksniffových, především Merry, změna povah obou Martinů či madam Todgersová nebo Tigg/Montague budiž příkladem. A podobně jako si autor vybil zlost - či osobní zklamání - na americké společnosti, na svých záporných postavách též nenechal nit suchou. Především u Pecksniffa, z něhož si udělal skutečného otloukánka obrazně i doslova, a Jonáše Chuzzlewita, jehož darebáctví hraničí až s démoničností.

Abych shrnul pocity, Martina Chuzzlewita jsem četl před lety a dosud si jasně pamatuju onu část amerického dobrodružství. Osvěžit si zbytek bylo nanejvýš příjemné a příběh mě pohltil zvlášť druhou polovinou děním v Londýně, kdy se zápletka kupila, jednotlivé osudy se blížily ke srážce a nastávalo jejich rozplétání. I když je Dickens obecně znám rozsáhlostí a propleteností svých příběhů, v případě téhle knihy se toho děje skutečná spousta - oba Martinové, Tomáš Pinch, Pecksniff a jeho dcery, Tigg/Montague, Marek Tapley. Což má za následek, že čtenář se občas ztrácí v dějové lince a jejích souvislostech. Přesto je výsledkem opětovně malebný dickensovský svět plný života, barev, emocí a obrazů, které poskytují velký zážitek. Tohle jsou totiž knihy, kde se skutečně nevyplácí spěchat.

Štítky knihy

anglická literatura

Autorovy další knížky

Charles Dickens
britská, 1812 - 1870
1966  80%Oliver Twist
2010  92%Vánoční koleda
1960  84%Nadějné vyhlídky
2015  84%David Copperfield
1961  83%Kronika Pickwickova klubu

Kniha Život a dobrodružství Martina Chuzzlewita II je v

Přečtených13x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce23x
Chystám se číst6x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x