Säffleská bestie

Säffleská bestie https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/230003/saffleska-bestie-230003.png 4 127 12

Další ze seriálu detektivních románů ze současného stockholmského prostředí se zaměřuje proti nešvarům v řadách policie. Komisař Martin Beck a jeho spolupracovníci se po složitém pátrání utkávají s několikanásobným vrahem, jenž byl do situace šílence dohnán sadistickým a neschopným policejním komisařem.

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Vedervärdige mannen från Säffle , 1971


více info...

Přidat komentář

trudoš
20.02.2022 5 z 5

Jak mi série Martina Becka od prvních dílů moc neseděla, šestá a teď i sedmá kniha opravdu stály za to. Zatímco Policie pomo pije okouzlila svým humorným podkresem, Säffleská bestie naopak uhranula temným, přímočarým a v základu jednoduchým příběhem. Třebaže zápletka se rozjíždí pomalu, v druhé půli nečekaně nabere na síle a u posledních stránek čtenář jen trne, kdo všechno bude semlet lavinou událostí.
Rozdíl oproti předcházejícím dílům je i v koncepci, tentokrát zde nedochází k vyšetřovacímu tápání či bloudění po vedlejších kolejích – kdo je viník je jasné poměrně záhy, jen je třeba si ujasnit některé souvislosti a než začne vývoj událostí něčím nudit, dochází ke zběsilému vyústění. Zároveň mi vyhovovalo, že náhled do života Martina Becka byl tentokrát minimální a nepůsobil jako něco navíc. Snad jen, že příliš mnoho postav se mi průběžně pletlo jmény i povahovými rysy, přičemž valná většina jich byla vlastně zbytečná, protože celé drama šlo uhrát klidně o třech hlavních aktérech.

šipek
29.03.2021 4 z 5

Tak jsem sáhl po staré dobré osvědčené dvojici autorů a vůbec jsem se nezklamal. Za mě výborný komisař Martin Beck (dokonce nyní jde seriál každou neděli večer na prima krimi s tímto komisařem, který sleduji). Kniha je klasický detektivní román, který se moc dobře čte.


ludek.n
26.12.2020 4 z 5

Skandinávská detektivní škola a posedmé komisař Martin Beck, řešící případ brutálně zavražděného policisty Stiga Nymana, přezdívaného pro svůj přístup ke zločincům, ale i kolegům - Säffleská bestie. Manželé Maj Sjöwallová a Per Wahlöö přistupují k tématu s přímočarostí a přesvědčivostí sobě vlastní. Nedočkáme se proto žádných obludných zastíracích manévrů nebo únikových her, ale jednoduché a rázné policejní akce, spočívající stejnou měrou na mravenčí práci při sbírání indicií, jakož i na zkušenostech a dokonce intuici. Vše hladce, jasně a s nadšením, přestože únava a vyčerpání vyšetřovatelů mají proporce katastrofy. Jakmile v stockholmské Údolní ulici zazní střelba z automatické pušky, doposud poklidné shromažďování důkazů se mění v drama, v němž si nikdo nemůže být jistý životem. Autorům se podařilo udržet tempo po celou dobu vyprávění, vyhnuli se žánrovým klišé a naservírovali nám příběh, který se čte jedním dechem.

pepa4081
11.08.2020 5 z 5

Deset románů o zločinu je jedna z mých nejoblíbenějších detektivních sérií, nevím pokolikáté už přečtená.
Sedm – Säffleská bestie.
Jeden z nejkratších, ale asi nejakčnějších dílů série. Humoru tu není tolik, jako jindy, přesto se opět skvěle čte. Pachatele mi bylo víc líto, než jeho první oběti. Mimochodem, film podle knihy jsem viděl kdysi v kině. Po letech jsem se na něj na internetu podíval znovu a mohu ho také pochválit.
Vrcholně uspokojivé.

m_martina
28.05.2020 4 z 5

Knihu jsem četla už před docela dlouhou dobou a nebyla špatná. A Martin Beck je sympatický vyšetřovatel.

ArwenAragorn
15.05.2020 5 z 5

Přečetla jsem si po letech znovu, chystám se osvěžit všechny díly. Někdo to už na databázi napsal, že knihy této autorské dvojice jsou takovým předvojem severských thrillerů. A musím říct, že důstojným. Po celou dobu se kniha moc dobře čte a nedá se odložit, i když akční je až na konci. Skutečně výborná detektivka.

Eyghon
22.04.2020 1 z 5

Velmi slabá krimi (nemůžu napsat detektivka, protože tady není žádné pátráni po pachateli). Polovina knihy je věnována sadismu oběti, aby se nějak ospravedlnilo konání vraha. Ten se nijak neskrývá a je hned odhalen. Druhá polovina je v podstatě jediná scéna, kdy pachatel ostřeluje policii ze střechy domu a je následně zneškodněn. Jak neočekávané :). Zbytečná kniha.

ArwenAragorn
13.06.2019 5 z 5

První od autorské dvojice a moje první setkání s Martinem Beckem, četla jsem ji v mládí a tehdy jsem ještě nebyla otrlou čtenářkou thrillerů, proto na mě některé scény působily hrůzostrašně.

haki34
11.04.2019 4 z 5

!!! MOŽNÉ SPOILERY !!!
Poctivé 4 !! i když jsem po Roseanně neměla chuť na další od tohoto dua (nějak mně knížka neupoutala..), v knihobudce jsem narazila na Säffleskou bestii...a autorská dvojice si u mně napravila reputaci - tato byla tak nějak svižnější, detektivové lidští, uvěřitelnější.. a jak mi kdysi paní v antikvariátu říkala, že z této dvojice vychází autoři moderné severské krimi, tak už věřím :) chladné, tiché, zákeřné zlo..a v tomto díle i hodně krve...(i když to já nemusím, ale co už..bestie mluví za vše...).potvrdilo se že násilí plodí násilí...v podstatě takový obyčejný příběh ze života, který se opravdu může stát - přiznejme si, docela často se agrese a týrání opravdu reálně mezi lidmi vyskytuje...a také je docela hodně sadistů v profesích, kde se násilí tak nějak očekává...

V tomto příběhu o akci a reakci, jak hezky napsal Peleus, jeden nešťastný a frustrovaný muž pod tíhou poslední kapky začíná likvidovat policisty...a nebyl by to Martin Beck, aby se svými kolegy (kteří měli vůči sobě až nekolegiální averzi ve většině případů :)) případ nerozluštil a nedotáhl do konce... a jaké to ve mně vyvolalo emoce ? největší snad lítost...za zmařené životy Erikssonových...někdy člověk neví, jak dál, a drcen nepochopením a bezprávím na sobě a hlavně blízkých, sáhne po zbrani... oko za oko, zub za zub... a další dítě vyroste v pěstounské péči, a doufejme že s minimem traumatů při velmi těžkém startu do života...
Martinu Beckovi přeji brzké uzdravení !!! (jelikož série piokračuje, tak snad to přežil ;)) a kolegu Rönnovi pěkných pár hodin klidného spánku a odpočinku :) smekám, že v takovém stavu vyčerpání ještě byli schopni něco vymyslet a dokonce k věci...
Doporučuji !!!

Peleus
16.02.2018 4 z 5

Úsporné a funkční jako šatní skříň z populárního, avšak z reklamních důvodů nejmenovaného, švédského obchodu s nábytkem, v jehož nabídce naleznete mj. proslulé švédské kuličky, tentokrát zaručeně bez koňského masa, prý. Dobrá, ty reklamní důvody mi nevyšly, koukám.

Na příběhu se mi kromě jeho úspornosti líbí, že nejde o snahu šokovat a napasovat do děje teroristy, mezinárodní zločin, masové vrahy apod. Jedná se o velmi lidský příběh. Uvěřitelný příběh jedné velké křivdy a neméně velké pomsty. Žádná filozofie kolem. Pouze akce následovaná reakcí.

Bulba
25.12.2016 5 z 5

Severská policejní detektivka, 45 let jí neubraly na čtivosti ani aktuálnosti. Komu se líbily předchozí díly, bude se mu nejspíš líbit i tento.

vitavita
09.03.2012 2 z 5

Beck znovu s kolegy tvrdě pracuje.

Štítky knihy

pomsta severská krimi švédské detektivky

Autoři knihy

Maj Sjöwall
švédská, 1935 - 2020
Per Wahlöö
švédská, 1926 - 1975

Kniha Säffleská bestie je v

Právě čtených2x
Přečtených187x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených9x
Knihotéce151x
Chystám se číst10x
Chci si koupit5x